Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savivaldybėms – pasenę COVID-19 testai, juos turėjo išdalinti mokykloms

Savivaldybėms pastaruoju metu išsiųsti ir pasibaigusio galiojimo COVID-19 testai. Apie tai paskelbė Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas. Testus išplatino Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldi Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, tačiau ministerijos atstovas tvirtino, kad kol kas nežinoma, kodėl laboratorija išsiuntė testus su pasibaigusiu galiojimu.
Savivaldybėms – pasenę COVID-19 testai
Savivaldybėms – pasenę COVID-19 testai / Stop kadras

Apie tai, kad savivaldybės gavo pasibaigusio galiojimo COVID-19 testus, antradienį „Rokiškio sirenos“ vaizdo įraše paskelbė Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas.

„Testai skirti švietimo įstaigoms“

Jis 15min teigė, kad iš viso savivaldybė šiomis dienomis sulaukė apie 5 tūkst. vienetų testų, kurių didžioji dalis – apie 3 tūkst. – yra pasibaigusio galiojimo.

Šiuos testus, pasak mero, siuntė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

„Testai skirti švietimo įstaigoms, kad testuotų vaikus“, – pasakojo R.Godeliauskas.

Asmeninio archyvo nuotr./Ramūnas Godeliauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Ramūnas Godeliauskas

Anot jo, prie siuntos buvo pridėtas tiekėjo raštas, kad pasenusių testų galiojimo laikas pratęstas iki 2025 metų, tačiau tai vis tiek kelia nerimą.

„Garantinis yra parašytas tiekėjo, o ne gamintojo. Kitas dalykas – atidarius testus matosi, kad tas skystis, reagentas, tai kai kuriuose indeliuose jis išgaravęs, kai kur pilnesni indeliai, kai kur mažiau skysčio“, – kalbėjo Rokiškio rajono meras.

Jis pabrėžė, kad vietos švietimo įstaigoms šių testų neperduos, juos grąžins į Vilnių.

„Jie yra pas mane bagažinėje. Rytoj aš važiuoju į Vilnių, tai dalį nuvešiu padovanoti ministerijai, o kitą dalį grąžinsiu laboratorijai“, – atviravo R.Godeliauskas.

Testus surinks atgal

Sveikatos apsaugos ministro atstovas spaudai Tomas Bagdonas informavo 15min, kad minėti testai galioja 36 mėnesius nuo nurodytos galiojimo laiko pabaigos.

Vis dėlto, ministerija nurodė Nacionalinei sveikatos priežiūros laboratorijai, kuri testus išsiuntė savivaldybėms, juos susigrąžinti atgal.

„Mes jau vakar pastebėjome šitą dalyką, duotas nurodymas šiuos testus surinkti. Kodėl jie platino, mums iki šiol neaišku, lauksime tarnybinio paaiškinimo“, – pabrėžė T.Bagdonas.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Bagdonas
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Bagdonas

„Turbūt ne mes vieni pareiškėme pretenzijas“

Pasak Rokiškio rajono mero R.Godeliausko, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, pasitarusi su SAM ir Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC), nurodė testus grąžinti.

Nurodymo sulaukta pirmadienį.

„Turbūt ne mes vieni jau pareiškėme pretenzijas, tai gavome iš laboratorijos raštą, kad jie, pasitarę su Sveikatos apsaugos ministerija, nusprendė paimti atgal testus, bet priežastį įvardija tokią – kad būtų išvengta nereikalingų interpretacijų, čia sakau pažodžiui“, – pasakojo vietos meras.

Stop kadras/Savivaldybėms – pasenę COVID-19 testai
Stop kadras/Savivaldybėms – pasenę COVID-19 testai

Laboratorijos rašte, kurį matė 15min, teigiama, kad „GAT SENJOY testai, kuriems yra pratęstas galiojimo terminas iki 2025-01, yra galiojantys ir tinkami naudojimui, tačiau atsižvelgiant į tai, kad šie testai bus dalinami ugdymo įstaigoms ir siekiant išvengti galimų nepageidaujamų interpretacijų dėl jų galiojimo laiko, kuriuos galimai sukeltų papildomus rūpesčius savivaldybių visuomenės sveikatos biurams, šiandien kartu su SAM ir NVSC buvo priimtas sprendimas GAT SENJOY testus atsiimti“.

Rašte taip pat matyti, kad jis išsiųstas apie 40 savivaldybių iš 60-ties.

Meras kelia versijas, kodėl testai išsiųsti

Tuo metu Rokiškio rajono meras tikina, kad testai su pasibaigusiu galiojimu siųsti ne be reikalo.

„Įžvelgiu du dalykus: galbūt yra noras nuslėpti faktą, kad tokių testų tiek daug pripirkta ir neaišku, ar nenupirkti jie su pasibaigusiu galiojimu, kitas dalykas – ministerija ir laboratorija tiesiog vengia utilizavimo išlaidų“, – kalbėjo R.Godeliauskas.

„Už tai juk reiktų susimokėti, tai paprasčiau išdalinti regionams, paprastoms, mažesnėms savivaldybėms, kad pačios tyliai susitvarkytų ir juos utilizuotų“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi