Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 18

Savivaldybių projektai galės būti finansuojami valstybės lėšomis

Valstybė galės prisidėti prie savivaldybių įgyvendinamų Europos Sąjungos (ES) finansuojamų projektų. Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė, kad projektams reikalingas lėšas savivaldybės galėtų gauti iš valstybės biudžeto.
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Siūlomas inovatyvus ir svarbus būdas padėti savivaldybėms įgyvendinti Europos Sąjungos finansuojamus projektus, kada reikia savivaldybės nuosavo indėlio, tačiau savivaldybė dėl vienokių ar kitokių priežasčių ar dėl įstatymo apribojimų savo indėlio skirti negali. Siūloma, kad savivaldybės indėlio sumą dotuotų valstybės biudžetas, bet tam tikromis sąlygomis“, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje kalbėjo finansų ministras Rimantas Šadžius.

Pasak jo, vienas iš svarbiausių kriterijų, lemsiančių, ar savivaldybė gali tikėtis valstybės paramos, yra tai, kad jos finansinė padėtis pastaraisiais metais gerėtų – pajamos augtų, o skola mažėtų.

„Įgyvendinus projektą ir pasiekus jo tikslus, kurie gali būti, kad padidėja savivaldybės pajamos, sumažėja sąnaudos, sutaupoma dėl energetikos ūkio tobulinimo, pasiekiami rodikliai, susiję su darbo vietų kūrimu ir privačių investicijų pritraukimu, tada savivaldybei dotacijos grąžinti nereikia.

Priešingu atveju, pagal taisykles skaičiuojama, kad savivaldybė gražintų 100 proc. arba tam tikrą dalį dotacijos“, – kalbėjo R.Šadžius.

Finansų ministro teigimu, už savivaldybės projektų atranką būtų atsakinga Viešųjų investicijų projektų agentūra.

„Tai svarbus ir naujas žingsnis. Nežinau, kaip jis veiks, tikiuosi, kad tinkamai. Mes norime suinteresuoti savivaldybes vykdyti visiems naudingus projektus ir arba prisidėti savo pinigais, arba savo nuoširdžiu darbu, ir tada mes tuos pinigus randame valstybės biudžete“, – teigė R.Šadžius.

Dotacijos siekianti savivaldybė turės pagrįsti, jog dėl įstatymuose nustatytų skolinimosi limitų neturi galimybės daugiau skolintis, kad galėtų privalomai prisidėti prie ES lėšomis įgyvendinamų projektų finansavimo.

Valstybės paramos prašančių savivaldybių pajamos paskutiniais metais turi didėti, o skolos lygis mažėti, projektams finansuoti konkrečiais metais savivaldybė skiria daugiau kaip 0,5 proc. atitinkamų metų pajamų. Be to, jei nuosavų lėšų indėliui trūksta ne mažiau kaip 15 tūkst. eurų, savivaldybė turi dalyvauti energetinio efektyvumo skatinimo ir kitose programose, įgyvendinamose, naudojant finansines priemones.

ES fondų lėšomis finansuojamuose projektuose savivaldybės turi užtikrinti vidutiniškai nuo 7,5 iki 15 proc. projektų nuosavų lėšų indėlį.

Bendras numatomas nuosavo indėlio dydis pagal 2014–2020 metų veiksmų programos prioritetus sudaro 119 mln. eurų. Prognozuojama, kad per 2016 metus projektų finansavimui savivaldybėms prireiks apie 14 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas