Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 26

Sąžiningai laikėsi reikalavimo izoliuotis, o dabar turi įrodinėti, kodėl nebuvo darbe

Kaip pateisinti saviizoliacijos dieną darbdaviui, jeigu PGR tyrimą dėl COVID-19 teko daryti ne po kontakto su sergančiuoju ar pajutus simptomus, o dėl sistemos klaidos? Tokį galvosūkį tenka spręsti Editai (pavardė redakcijai žinoma). Moteris sako jau nebeturinti, kur kreiptis, nes niekas negali atsakyti, nei kodėl ji tą tyrimą turėjusi atlikti, nei kas privalo saviizoliacijos dieną kompensuoti.
Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje
Mobilusis COVID-19 testavimo punktas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Testas antikūnų, atsakymas – lyg dėl antigeno

Edita pasakoja, kad spalio 20 d. mobiliajame punkte atliko serologinį kraujo tyrimą, po kurio į el. paštą ir telefoną gavo žinutes, kad privalo saviizoliuotis ir pasidaryti PGR testą.

„Jūs atlikote PRG tyrimo/greitojo antigeno testą. Jums yra įtariamas COVID-19 ligos atvejis. Jūs turite laikytis izoliacijos taisyklių.

Informuojame, kad ne anksčiau kaip po 24 val. ir ne vėliau kaip po 72 val. nuo tyrimo/greitojo antigeno testo atlikimo turite pakartoti tyrimą/testą“, – taip rašoma moteriai skirtame el. laiške, kur taip pat paaiškinama ir kaip užsiregistruoti testui, kur konsultuotis dėl izoliacijos.

Apie tai, kad po tyrimo įtariamas COVID-19 atvejis, todėl reikia izoliuotis ir testą kartoti, buvo parašyta ir jai atsiųstoje žinutėje telefonu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje

Edita sako suabejojusi tokia informacija iš karto ir skambinusi 1808 karštąja linija, aiškindamasi, ar tai ne klaida, nes ji darėsi ne greitąjį antigeno, o antikūnų tyrimą: „Tačiau mane patikino, kad mano tyrimas neaiškus, kad man reikalingas PGR testas, privalau izoliuotis ir užregistravo PGR testui.

Testą atlikau spalio 22 d., testas neigiamas, tačiau tą dieną negalėjau eiti į darbą, nes man sakė izoliuotis. Dabar ieškau galų, kad man pateisintų dėl nebuvimo tą dieną darbe. Gydytojas negali išduoti nedarbingumo, nes sako negavęs žinių iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC).

NVSC negali nieko siųsti gydytojui, nes iš 1808 nieko negavo. Aš neturėjau kontakto, testas neigiamas. Vieni kitiems sako skambinti, vieni veja pas kitus.“

Tačiau mane patikino, kad mano tyrimas neaiškus, kad man reikalingas PGR testas, privalau izoliuotis ir užregistravo PGR testui.

Niekas paaiškinti negali

Moteris sako kalbėjusi su daugybe karštosios linijos konsultantų, kai kurie prisipažino, kad, nors tyrimų kasdien atliekama dešimtimis tūkstančių, panašių nutikimų nebuvę.

Editai tai nė kiek nelengvina situacijos, nes, kaip pati sako, 100 kartų paskambinusi ir pakalbėjusi su skirtingų įstaigų atstovais ji taip ir negavo atsakymo, kaip turėtų įrodyti darbdaviui, kad tądien darbe nebuvo dėl privalomos izoliacijos.

„Kaip sąžininga pilietė ir vaikus pasilikau, ir laikiausi saviizoliacijos, o pasirodo – be reikalo, pasirodo dabar kažkaip pati turiu atsakyti už jų klaidas“, – nusivylimo neslėpė Edita.

123RF.com nuotr./Saviizoliacija
123RF.com nuotr./Saviizoliacija

Nurodė kreiptis į šeimos gydytoją

Išnarplioti šį galvosūkį sunku. Institucijos pačios neranda atsakymo, kaip taip galėjo nutikti. Neatmetama klaidos galimybė, vis dėlto oficialiai pateikiami gana šabloniški atsakymai.

Dėl nedarbingumo turite kreiptis į šeimos gydytoją standartiška tvarka.

Karštosios linijos 1808 atstovai į 15min užklausą dėl tokios situacijos atsakė taip: „Kadangi žmogus registravosi PGR tyrimui atlikti, tokiu atveju izoliacijos terminas yra iki tyrimo atsakymo gavimo. Tai yra numatyta Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro įsakyme Nr. 352, 84 punkte, 84.2. papunktyje:

„84.2. asmenims, įtariamiems, kad serga – kol bus gautas laboratorinio tyrimo dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atsakymas;

Dėl nedarbingumo turite kreiptis į šeimos gydytoją standartiška tvarka.“

Kodėl šįkart gydytojas to nemato, nepaaiškino.

„Galbūt supainiotas tyrimo pavadinimas“

Savo ruožtu NVSC teigia, kad pagal nupasakotą situaciją galima daryti prielaidą, jog „galbūt supainiotas tyrimo pavadinimas ir asmuo darėsi ne serologinį antikūnų tyrimą, o antigeno testą, kadangi laiške paminėta, kad po jo gavo žinutes apie būtinybę atlikti PGR tyrimą“.

„Atkreipiame dėmesį, kad PGR tyrimas – kaip patvirtinantis diagnozę, gali būti atliekamas po antigeno testo, bet ne po serologinio tyrimo.

Tokiu atveju, jeigu asmuo darėsi antigeno tyrimą, kuris buvo teigiamas, o po jo darėsi PGR tyrimą, kuris diagnozės nepatvirtino, nedarbingumą už izoliaciją, kol buvo laukiama PGR tyrimo rezultato, turėtų išduoti tiesiogiai šeimos gydytojas, kadangi asmuo buvo įtariamas, kad serga“, – teigiama NVSC komentare.

PGR tyrimas – kaip patvirtinantis diagnozę, gali būti atliekamas po antigeno testo, bet ne po serologinio tyrimo.

Vis dėlto, Editos teigimu, kaip tik dėl to visa painiava ir prasidėjo, jog ji darėsi antikūnų, o ne antigeno testą. Tad jeigu ir suklydo kažkas, tai buvusi ne ji.

NVSC, kaip priminė centro atstovai, izoliaciją skiria tik dviem atvejais – didelės rizikos sąlytį turėjusiems asmenims ir asmenims, grįžusiems iš užsienio.

COVID-19 sergantiems asmenims ir asmenims, įtariamiems, kad serga, izoliaciją skiria ir nedarbingumą tiesiogiai išduoda šeimos gydytojas.

Žmogus turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją ir tiksliai pasakyti, kokį tyrimą ir kokiu tikslu jis darėsi, kad gydytojas galėtų priimti sprendimą dėl nedarbingumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas