Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 13 /13:56

Seimas atsisakė panaikinti rinkimų daugiamandatėje apygardoje rezultatus

Kadenciją baigiantys parlamentarai nesutiko panaikinti Seimo rinkimų daugiamandatėje apygardoje rezultatų, nors Konstitucinis Teismas (KT) pripažino, kad būta duomenų apie daugelį pažeidimų. Tiesa, savo išvadoje KT konstatavo, kad tik rinkimų Biržų-Kupiškio vienmandatėje apygardoje rezultatai ir penkių „darbiečių“ vieta kandidatų sąraše patvirtinti neteisėtai, kitiems pažeidimams įrodyti esą nepakako duomenų.
Posėdžio akimirka
Posėdžio akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Atitinkamam Mišrios parlamentarų grupės atstovo Gintaro Songailos siūlymui antradienį pritarė tik 16 politikų, prieš balsavo 51, dar 33 susilaikė. Iškart po to dauguma nusprendė šį nutarimą visai atmesti ir net neleisti patobulinti.

„Jei aš, kaip Seimo narys, neturiu rinkėjų pasitikėjimo, kas gali priversti mane eiti į darbą dar pusę metų? – agituodamas balsuoti prieš, retoriškai klausė kitas tos pačios grupės narys Žilvinas Šilgalis. – Tvyro revanšizmo nuotaikos, o tai valstybei nepasitarnauja. Reikia sudėti taškus, garbingai užleisti vietą naujiems Seimo nariams ir palinkėti jiems sėkmės.“

Kazimieras Kuzminskas: „Reikia keisti teisminę bazę, kad būtų, kaip sportininkams už dopingo vartojimą.“

KT šeštadienį paskelbė, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) nustatant Darbo partijos (DP) kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, tačiau mandatų skaičius daugiamandatėje apygardoje nustatytas teisingai. Teismo teigimu, „darbiečiai“ Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus ir Živilė Pinskuvienė išrinkti pažeidžiant draudimą papirkti rinkėjus.

Be to, KT konstatavo, kad VRK negalėjo patvirtinti galutinių rinkimų rezultatų Biržų-Kupiškio apygardoje. Vienoje apylinkėje, pasibaigus balsavimui, esą nesilaikyta įstatyme nustatytos balsų skaičiavimo tvarkos, padaryta kitų šiurkščių pažeidimų, kurie turėjo esminės įtakos rezultatų nustatymui.

G.Songaila posėdžio išvakarėse įregistravo nutarimo projektą, kuriuo paragino nutraukti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įgaliojimus, o rinkimus Biržų-Kupiškio vienmandatėje apygardoje pripažinti negaliojančiais ir surengti naujus rinkimus.

Kartu jis siūlė iš Darbo partijos kandidatų sąrašo išbraukti Ž.Pinskuvienę (10 vieta), J.Gaudutienę (17), J.Pinskų (22), Vytautą Gricių (35) ir Viačeslavą Ždanovičių (48), o išrinktais Seimo nariais vietoj pirmųjų trijų pripažinti Larisą Dmitrijevą, Viliją Filipovičienę ir Gediminą Jakavonį.

Žilvinas Šilgalis: „Jei aš, kaip Seimo narys, neturiu rinkėjų pasitikėjimo, kas gali priversti mane eiti į darbą dar pusę metų?“

Bet vėliau G.Songaila pateikė kur kas griežtesnį siūlymą negaliojančiais pripažinti ir rinkimų daugiamandatėje rinkimų apygardoje rezultatus, o per artimiausius 6 mėnesius surengti naujus rinkimus.

Jis motyvavo tuo, kad kadenciją baigiantis Seimas negali nustatyti esminių rinkimų rezultatų daugiamandatėje apygardoje „daugiau negu vieno mandato tikslumu“, o KT į šį klausimą neatsakė, nes VRK netyrė masinių balsų pirkimų ir kitų šiurkščių įstatymo pažeidimų poveikio rinkimų rezultatams daugiamandatėje apygardoje (t.y. tyrė šį poveikį pasirinktinai keliose rinkimų apygardose ir pagal balsų pirkimo bylą kalėjimuose).

„Manytina, kad Seimui nėra galimybės tikslinti DP narių sąrašą, nustatyti tris neteisėtai išrinktus ir tris teisėtai išrinktus Seimo narius. Juo labiau, kad nustatyta nemaža balsų pirkimo faktų ir kitų politinių partijų naudai“, – pažymėjo G.Songaila.

Siūlo bausti kaip už dopingą

Kaip jis aiškino antradienį posėdyje, VRK buvę pasiekę daugiau liudijimų apie galimus pažeidimus, apie juos kalbėjo stebėtojai, tvirtinant rezultatus tai buvo pažymėta atskirojoje nuomonėje. Tačiau KT esą buvo pateikti tik duomenys apie kelias apygardas, todėl visų galimų pažeidimų jis neįvertino.

Parlamentaras siūlė pratęsti dabartinę Seimo kadenciją, kol bus išrinkti bent du trečdaliai naujų narių.

Bet kolegos G.Songailos siūlymą įvertino skeptiškai. „Užuot nubaudę partiją, bausime valstybę, – tvirtino konservatorius Kazimieras Kuzminskas. – Reikia keisti teisminę bazę, kad būtų, kaip sportininkams už dopingo vartojimą. Jei kuris būtų pripažįstamas padaręs pažeidimų, anuliuojamas automatiškai, tada iš apačios ateina žmogus. O jei partijai pripažįstama nusikalstama veika, anuliuojami visi jos balsai.“

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Petras Gražulis atkreipė dėmesį, kad politikai, kurių išrinkimas parlamentarais pripažįstamas neteisėtas, gali kreiptis į teismą, o jame įrodyti, kad nepapirkinėjo rinkėjų. Anot G.Songailos, šiuo atveju aiškinamasi, ar buvo perkami balsai konkretaus kandidato naudai ir ar jų buvo tiek, kad galėjo pakeisti vietą eilėje, o ne ar pats kandidatas papirkinėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas