Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 06

Seimas iš naujo imasi projekto dėl urėdijų reformos

Seimas pradeda naują urėdijų reformą įteisinančio Miškų įstatymo priėmimo procedūrą.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tai jį padaryti įpareigojo Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas, kad anksčiau įstatymo priėmimui nepagrįstai buvo pritaikyta skubos tvarka.

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) parengtas naujas miškų urėdijų pertvarkos pataisas. Už balsavo 60 Seimo narių, prieš – 4, o 23 susilaikė. Toliau projektą Seimas svarstys liepą.

Naujasis projektas iš esmės nesiskiria nuo ankstesnio teisės akto. Jį pristačiusi TTK pirmininkė Agnė Širinskienė teigė, kad projekte išdėstomos jau galiojančios nuostatos.

Anot A.Širinskienės, vieninteliu siūlomu pakeitimu, atsižvelgiant į KT išaiškinimą ir faktinę situaciją, projekte formuluotė „miškų urėdija (urėdijos)“ keičiama į „miškų urėdija“. Jokių pokyčių urėdijų ūkio reglamentavime toks pakeitimas nelemia.

A.Širinskienės pabrėžė, kad tuo atveju, jeigu Seimas projekto nepriimtų, urėdijų ūkis vėl pertvarkomas į padėtį iki reformos nebūtų.

Savaime nebūtų atkurtas buvęs reguliavimas“, – teigė parlamentarė.

KT balandžio viduryje pripažino, kad 2017 metais priimtoms Miškų įstatymų pataisoms buvo nepagrįstai pritaikyta skubos tvarka, nes taip teisės aktus galima priimti tik išskirtiniais, konstituciškai pagrįstais atvejais.

Į teismą 2018 metų sausį kreipėsi trys dešimtys Seimo opozicinių frakcijų parlamentarų. Jie nurodė, kad Miškų įstatymo projektas nebuvo tinkamai teisiškai įvertintas, negauta išvada dėl antikorupcinio poveikio, be to, urėdijų teisinis reguliavimas yra neaiškus, pavyzdžiui, pagal kokius kriterijus turėtų būti nustatomas jų skaičius.

Valstybinių miškų urėdija įregistruota pernai sausį – ji pagal naują įstatymą sujungė visas 42 šalies urėdijas.

Pagal KT sprendimą, parlamentarai naują projektą gali priimti iki gruodžio 2 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas