Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 06 09 /12:52

Kandidatas į generalinius prokurorus Nerijus Meilutis: „Prokuratūra nebus užsakymų stalas politikams“

Antradienį Seimo nariams prisistatė prezidentės Dalios Grybauskaitės generaliniu prokuroru teikiamas 41 metų Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis. Griežtą darbų planą nusibrėžęs kandidatas į generalinius prokurorus itin griežtai įvertino dabartinę prokuratūros veiklą ir tvirtino, kad jo vadovaujama prokuratūra nebus politikų užsakymų stalas.
Nerijus Meilutis ir Darius Valys
Seimas keičia generalinį prokurorą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prezidentės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė pristatydama N.Meilutį sakė, kad jo kompetencija nekelia jokių klausimų. Ji gyrė N.Meilučio patirtį ir sugebėjimus.

„Jaučiuosi kiek nejaukiai, nes nesu linkęs pervertinti savęs, kaip asmenybės, ir savo darbų“, – po R.Svetikaitės į Seimo tribūną stojęs pareiškė N.Meilutis.

N.Meilutis tikino į Seimą prisistatyti atėjęs su konkrečia darbų programa. Jis tikino, kad šiuo metu prokurorai šiuo metu dirba statistikai, o ne Lietuvos žmonėms.

Pasak jo, pirmiausia prokuratūroje reikia stiprinti ikiteisminio tyrimo kontrolę. „Kontrolės nebuvimas absoliučiai devalvavo kaltinamojo akto reikšmę. Jo padėtis apgailėtina. Dabar viskas atiduodama teismui ir lengvai numojama ranka. To būti negali“, – kalbėjo N.Meilutis.

Būsimas generalinis prokuroras tvirtino, kad šiuo metu į teismus atiduodami pusfabrikačiai, rašinėlio ar atpasakojimo lygio rašliavos, o prokurorai nė nesivargina sekti, kokius sprendimus atsižvelgdami į tokius raštus priima teismai.

Kontrolės nebuvimas absoliučiai devalvavo kaltinamojo akto reikšmę. Dabar viskas atiduodama teismui, o to būti negali, – sakė N.Meilutis.

Be to, pasak jo, prokuratūroje būtina personalo kaita, nes blogai dirbantys žmonės neatleidžiami, o nauji nepriimami. Vyresnieji prokurorai, N.Meilučio nuomone, turėtų patys vaikščioti į teismų posėdžius. 

Taip pat kandidatas į generalinius prokurorus sakė bandysiantis konkrečiai vertinti, kaip baigiasi kiekviena byla ir, ar prokuroras tinkamai parengė bylą teismui, ar tai padarė atsainiai. Taip pat, ar prireikė jų prašytų sankcijų pasiklausyti, ar tai padėjo surinkti reikiamus duomenis.

Taip pat kandidatas į prokurorus pažymėjo, kad suėmimų turėtų būti griebiamasi rečiau, kad Lietuva pagaliau nebebūtų linksniuojama kartu su Baltarusija ir Rusija.

N.Meilutis itin griežtai pasisakė apie  prokuratūros komunikaciją. Pasak jo, spragų yra komunikuojant tiek tarp apylinkių ir apygardų prokuratūrų, taip pat tarp ikiteisminio tyrimo institucijų ir prokurorų, su žiniasklaida ir politikais.

„Generalinė prokuratūra niekada nebus užsakymų stalas, tenkinant prašymus pradėti arba atnaujinti politinę potekstę turinčius ikiteisminius tyrimus“, – pareiškė N.Meilutis.

Nebus kišeninis

Seimo nariai N.Meilučio teiravosi, ką jis mano apie pernelyg dažnus prašymus pasiklausyti žmonių pokalbių. Kandidatas į prokurorus teigė, kad yra įsitikinęs, kad sankcijų pasiklausyti prašoma per dažnai ir jis nebūsiąs atlaidus jokiems galimiems žmogaus teisių pažeidimams.

Generalinė prokuratūra niekada nebus pageidavimų stalas, – pareiškė N.Meilutis.

Vytautas Matulevičius norėjo, kad N.Meilutis paaiškintų, ar prokuratūra tirdama partijos juodosios buhalterijos bylą neturėtų ištirti ir pinigų kilmės.

„Atskirkime teisę nuo politikos. Prokuratūra nebus ta vieta, kuri atliks politinius susidorojimus ir užsakymus. Neteisėtas praturtėjimas yra prioritetinė sritis ir finansų kilmė turėtų būti tiriama. Kas tai turėtų daryti, kol kas negaliu pasakyti“, – atsakė N.Meilutis.

Klausimą būsimam prokurorui norėjo užduoti ir Audrius Nakas. Jis klausė, ką N.Meilutis mano apie buvusį generalinį prokurorą Darių Valį – ar jis nebuvo prezidentės kišeninis prokuroras.

N.Meilutis pareiškė, kad žmogų įžeidžiančiomis frazėmis nekalbės, bet pridūrė tikrai būsiantis nepriklausomas nei nuo prezidentės, nei nuo politikų.

Parlamentarė Larisa Dmitrijeva teiravosi N.Meilučio nuomonės apie tyrimą dėl Vilniaus moksleivių vežimo į sukarintas stovyklas Rusijoje. N.Meilutis pripažino, kad šioje byloje ne viskas buvo padaryta gerai. „Ar daryti kratas mokinių akivaizdoje – didelis klausimas“, – sakė jis.

Nors parlamentarai teiravosi N.Meilučio apie konkrečias bylas, jis tvirtino nepajutęs, kad tai ir yra tas „pageidavimų stalas“, apie kurį kalbėjo prisistatydamas. 

„Aš matau, kad politikai pasiruošę. Tikrai nėra klausimai chaotiški. Matau, kad jiems realiai rūpi, kokia bus prokuratūros veikla, ir vertinu kaip labai konstruktyvius“, – kalbėjo kandidatas.

Būdas neatitinka pavardės

N.Meilutis Seime kalbėdamasis su žurnalistais akivaizdžiai stengėsi atrodyti griežtas. Net fotografų paprašytas nusišypsoti, tai padaryti atsisakė sakydamas, kad geriau jau būsiąs rimtas.

„Nesu diktatorius, bet lygiai taip pat nesu tas, kuris viskam leidžia tekėti sava vaga“, – teigė būsimas generalinis prokuroras.

Nesu diktatorius, bet lygiai taip pat nesu tas, kuris viskam leidžia tekėti sava vaga, – sakė N.Meilutis.

Jis tikino nenustebęs dėl to, kad jam jau imta prikaišioti ryšius su prezidentės patarėja R.Svetikaite.

Tačiau juos jis griežtai neigė sakydamas, kad su patarėja susitinka tik Teisėjų tarybos posėdžiuose, o šiaip turįs gražią šeimą ir nenorįs būti su niekuo daugiau poruojamas.

N.Meilutis pripažino, kad į generalinius prokurorus buvo pasiūlytas greičiausiai dėl to ir atsistatydinusio buvusio prokurorų profsąjungos vadovo Stasio Kasiulio, bet ne visos profsąjungos, kaip buvo teigta iš pradžių. Tačiau pats N.Meilutis tvirtino nieko nežinantis apie šias aplinkybes.

D.Valio saugoti nenori

Antradienį Seimas ėmėsi iki šiol generaliniu prokuroru dirbusio Dariaus Valio atleidimo procedūros. Jo kadencija baigiasi birželio 14 dieną.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Valys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Valys

Prezidentės patarėja R.Svetikaitė siūlydama Seimui atleisti D.Valį pasibaigus kadencijai neatskleidė, ar jam jau numatytos Lietuvos atstovo pareigos Eurojuste. „Jis gali būti paskirtas į bet kurias laisvas prokuroro pareigas, bet tai daro ne prezidentė“, – teigė R.Svetikaitė.

N.Meilutis sakė su D.Valiu apie ateities norus dar nekalbėjęs, tačiau pabrėžė, kad automatiškai į vadovaujančias pareigas buvusio generalinio prokuroro neskirs.

N.Meilutis sakė su D.Valiu apie ateities norus dar nekalbėjęs, tačiau pabrėžė, kad automatiškai į vadovaujančias pareigas buvusio generalinio prokuroro neskirs. „Stipriai pagalvosiu apie atrankos mechanizmą“, – tvirtino jis.

Pats D.Valys tikino, kad kol kas nėra nusprendęs, ką nori veikti ateityje. Pasak jo, tik gandai apie Eurojustą yra visiškai negrįsti. „Apie išvykimą iš Vilniaus negalvoju“, – nusprendęs negrįžti į Akmenę prasitarė D.Valys.

Seimo nariai R.Svetikaitės dar teiravosi, ar D.Valys neturėtų dirbti antrą kadenciją, kad pabaigtų pradėtus darbus, kurie ne visi buvo tobuli ir kurių galbūt neturėtų taisyti kitas žmogus.

„Tai problemos, susijusios su komunikacija tiek vidine, tiek išorine, tiek su Seimo nariais. Mes kalbame apie viešojo intereso gynimo klausimus. Ši sritis turi būti sustiprinta“, – sakė R.Svetikaitė pažymėdama, kad D.Valiui darbe sekėsi tikrai ne viskas.

D.Valio atleidimui Seime kliūčių kol kas nekyla. Po pateikimo už tai, kad jis nebeturi dirbti generaliniu prokuroru, balsavo 64 parlamentarai, susilaikė 4. Dėl D.Valio atleidimo Seimui reiks balsuoti dar kartą po to, kai nutarimą apsvarstys komitetai.

Patirtis teismuose

N.Meilutis 11 metų yra dirbęs teisėju įvairaus lygio teismuose, pastaruosius penkerius metus jis ėjo vadovaujamas pareigas skirtingų pakopų teismuose.

2004–2010 metais N.Meilutis dirbo teisėju Kauno miesto apylinkės teisme, 2011 metais jis buvo Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininku, nuo 2011 metų vadovauja Kauno apygardos teismui – šis teismas yra vienas didžiausių Lietuvoje. Savo praktikoje N.Meilutis yra nagrinėjęs visų kategorijų bylas.

Be to, kandidatas daugiau kaip šešerius metus yra dirbęs ikiteisminio tyrimo pareigūnu. Teisininkas specializavosi korupcinio pobūdžio nusikaltimų tyrime.

Pagal Konstituciją, prezidentas generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Seimo pritarimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas