Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 18 /13:49

Seimas linkęs nuo 2022-ųjų gegužės drausti prekybininkams viešai eksponuoti tabako prekes

Seime liko paskutinis balsavimas dėl draudimo mažmeninės prekybos vietose viešai eksponuoti tabako gaminius bei su jais susijusias prekes.
Rūkalai
Rūkalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Taip pat parlamentarai ketina nustatyti specialius reikalavimus specializuotoms tabako parduotuvėms bei rūkalų skyriams.

Parlamentarai ketvirtadienį apsvarstė tokias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas ir joms pritarė. Galutinis balsavimas planuojamas iki Seimo vasaros atostogų.

Jei pataisos bus priimtos, viešai eksponuoti cigaretes bus galima tik specializuotose parduotuvėse ir skyriuose, išskyrus išorines vitrinas ar kitus išorinius įrenginius.

Seimas atmetė liberalo Eugenijaus Gentvilo siūlymą leisti rodyti cigaretes prekybos vietose iki 60 kvadratinių metrų. Jo teigimu, mažoms parduotuvėms bus sunkiau prisitaikyti prie naujos tvarkos nei didelėms.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Didelių prekybos centrų tinklų parduotuvės neturės problemos kur nors salės gale padėti konteinerį su tabako gaminaisi ir iš ten žmogus pasiims ir nebus tie tabako gaminiai demonstruojami visiems pirkėjams, perkantiems prie kasų. Tačiau ką daryti mažoms parduotuvėlėms, kurios paprastai yra kaimo parduotuvėlės. Yra parduotuvių, kurių prekybos plotas yra 25 kvadratiniai metrai. (...) Todėl įvertinkite tuos mažutėlius, kuriais taip mėgstate rūpintis“, – kalbėjo jis.

E.Gentvilas pateikė britų patirtį, kur buvo trejų metų pereinamasis laikotarpis ir buvo draudžiama eksponuoti rūkalus tik kai kuriose parduotuvėse.

„Valstiečio“ Tomo Tomilino teigimu, Lietuva pagal sveikos gyvensenos rodiklius yra „tarp trumpiausiai gyvenančių šeimų Europos Sąjungoje“, todėl reikia griežtinti rūkalų prieinamumą.

Seimas pritarė „valstiečio“ Jono Jaručio siūlymui pataisų įsigaliojimą nukelti į 2022 metų gegužę, kaip siūlė Vyriausybė: už tai balsavo 65 Seimo nariai, prieš – keturi, o susilaikė 29.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pažadėjo teiksiąs pataisas, kad data būtų paankstinta.

„Nėra kokia nors sudėtinga priemonė, kuriai reikėtų infrastruktūrą sukurti ar panašius dalykus. Dažnu atveju tai yra tiesiog paprasti, ūkiški, nesudėtingi sprendimai ir, būkime sąžiningi, kad kiekvienas atidėjimas yra tiesiog galimybė ilgesnį laiką tuos gaminius eksponuoti. Tai yra nebe pasiruošimo klausimas, o klausimas, kiek laiko mes norime, kad žmonės būtų nuolat, sakykim, primename jiems, kad reikia įsigyti tuos gaminius. Tikrai kokio nors ilgo termino tam nereikia“, – kalbėjo ministras.

Be kita ko jis pabrėžė, kad įstatymas nenumatys jokio specialaus reikalavimo, kur rūkalus laikyti: „Pardavėjas yra laisvas apsispręsti, kokiu būdu tuos tabako gaminius jis turėtų padėti, kad
pirkėjas jų nematytų ir negalėtų pats pasiimti“.

Seimas: neteisėta e. prekyba tabaku turėtų būti blokuojama

Seime kelią taip pat skinasi draudimas internetu prekiauti bei reklamuoti tabako gaminius. Draudimas, jei jam bus pritarta galutinai, įsigaliotų nuo šių metų lapkričio.

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms, kurių pirminį variantą inicijavo konservatorius Mykolas Majauskas ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Jei bus priimtos, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, gavęs Vilniaus apygardos administracinio teismo leidimą, galėtų nurodyti interneto paslaugų teikėjams skubiai pašalinti tabako gaminių reklamą ar uždrausti e. prekybą, taip pat panaikinti galimybę tokią informaciją pasiekti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nario M.Majausko teigimu, pataisos, jeigu jas Seimas priims, dar labiau sugriežtins nuotolinę prekybą tabako gaminiais.

Pasak jo, jau dabar draudžiama pardavinėti tabaką internetu, kad jų negalėtų įsigyti nepilnamečiai, tačiau „dalis chuliganiškų įmonių vis dėlto dar pardavinėja internetu“.

„Kiekvieną mėnesį kaip abonementinį mokestį sumoka baudas ir toliau prekiauja nikotino ir tabako produktais nuotoliniu būdu, taip sudarydami galimybes įsigyti jas nepilnamečiams. Šis įstatymas suteiks platesnes ir griežtesnes priemones Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui, kuris galės blokuoti tas svetaines, kurios nuotoliniu būdu pardavinės nikotino ir tabako produktus“, – teigė M.Majauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas