Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 10 20

Seimas priėmė svarstyti 2016 metų biudžeto projektą

Seimas priėmė svarstyti 2016 metų valstybės biudžeto projektą. Valdančiųjų teigimu, jis turėtų paskatinti sulėtėjusį šalies ekonomikos augimą – didinamas minimalus atlyginimas, gyventojų neapmokestinamų pajamų dydis, darbo užmokestis biudžetininkams bei lėšos žvyrkelių asfaltavimui turėtų didinti vidaus vartojimą.  
Seime pradėta svarstyti 2016 metų biudžetas
Seime pradėta svarstyti 2016 metų biudžetas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tuo metu opozicija kritikavo biudžeto projektą ir prognozavo, kad valdantieji jo nevykdys.

Finansų ministras Rimantas Šadžius pareiškė, kad pajamos yra prognozuojamos konservatyviai – numatytos įplaukos, pirmiausia pridėtinės vertės mokestis, dar bus koreguojamos.

„Kitiems metams aš iškėliau užduotį mokesčių administratoriui, kad būtų tvarkomasi su gyventojų pajamų mokesčiu“, – kalbėjo finansų ministras. Jis prognozavo, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet augs kiek daugiau nei manyta anksčiau – daugiau nei 2 proc.  

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Mazuronis pareiškė, kad išlaidų augimas kitais metais yra kritinis.

„Jeigu kalbėtume apie deficito dydį, jis irgi yra faktiškai ant raudonos linijos, jeigu kalbėtume apie ekonomikos augimą, mano nuomone, jis yra labai optimistinis ir labiau pritemptas prie išlaidų, o ne prognozuojamas pagal realius geopolitinius ir visus kitus faktorius. Pajamos mažėja, išlaidos auga“, – teigė parlamentaras.

Jis apkaltino R.Šadžių, kad pateikdamas tokį biudžetą jis neatsiribojo nuo politinės įtakos.

„Iš principo neatsiribojate nuo politinės įtakos tiek iš jūsų frakcijos, tiek kitų valdančiosios koalicijos partnerių ir iš principo pristatote nelabai politiškai atsakingą, labai rizikingą, sakyčiau, raudonų linijų biudžetą, kuris, didelė tikimybė, bus koreguojamas Europos Komisijos“, – teigė A.Mazuronis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Finansų ministras Rimantas Šadžius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Finansų ministras Rimantas Šadžius

Opozicijos lyderis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys Andrius Kubilius 2016 metų biudžetą pavadino neatsakingu ir priekaištavo, kad nėra numatyta rezervo, kurį būtų galima naudoti sunkmečiu.

Lenkų rinkimų akcijos frakcijos ir Biudžeto ir finansų komiteto narė Rita Tamašunienė biudžetą pavadino pesimistiniu ir pareikalavo keisti biudžetininkų darbo apmokėjimo tvarką.  

R.Šadžius prognozuoja, kad vidutinės pensijos didinimas vidutiniškai 8 eurais iki 265 eurų paskatins ekonomiką, nes didės vartojimas: „Paskatins vartojimą smarkiau negu tos kompensacijos, kurias mokame“.

„2015-2016 metais viešosiomis lėšomis mes turime stumtelėti mūsų vidaus vartojimą, kuris stumtelėtų verslą, kuris gamina prekes ir teikia paslaugas būtent vidaus vartotojams, o ne ekspertui, ir tokiu būdu įsukti mūsų ekonomikos smagratį, kad jis 2017-2018 metais galėtų viršyti tą potencialų augimą ir prielaidos tam yra matomos“, – kalbėjo R.Šadžius.    

Numatoma, kad 2016 metų valstybės biudžeto pajamos sieks 8,004 mlrd. eurų – 0,2 proc. daugiau šiemet, o išlaidos – 8,655 mlrd. eurų – 3,1 proc. daugiau, o deficitas – 651,5 mln. eurų – 59,6 proc. daugiau.

Numatoma, kad 2016 metų valstybės biudžeto pajamos sieks 8,004 mlrd. eurų.

2016 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos pajamos (kartu su Europos Sąjungos ir kitomis tarptautinės finansinės paramos lėšomis – 2,111 mlrd. eurų) sudarys beveik 9,394 mlrd. eurų, arba 1,3 proc. daugiau, negu planuota gauti 2015 metais, asignavimai -10,045 mlrd. eurų.

2016 metų valstybės biudžetas bus paskutinis, kurį priims dabartinė valdžia, – po Seimo rinkimų 2016 metų spalį 2017-ųjų valstybės pajamų ir išlaidų planą galutinai priims jau naujas Seimas.

Biudžeto projekto pirmasis svarstymas gavus visų parlamentinių komitetų išvadas numatomas lapkričio 24 dieną, o antrojo – gruodžio 3-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas