Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 24 /13:12

Seimas pritarė Ingridos Šimonytės kandidatūrai į premjeres

Antradienį parlamentarai pritarė Ingridos Šimonytės kandidatūrai į ministrės pirmininkės pareigas. Šis balsavimas tapo dideliu išbandymu valdantiesiems, kurių nemaža dalis yra izoliacijoje. Balsavime negalėjo dalyvauti visa Liberalų sąjūdžio frakcija.

„Dėkoju tiems, kurie parėmė mano kandidatūrą, dėkoju ir tiems, kurie neparėmė. Visi tie, kurių neįtikinau, bet kurie norės su manim kalbėtis, ar kažkokias diskusijas turėti, ar spręsti klausimus, ar priekaištą pareikšti, tikrai visada būsiu tiems žmonėms atvira, bet P.Gražuliui pažadėti, kad Baltarusijos diktatorių imsiu vadinti kokiais nors gražiais žodžiais, negaliu“, – po balsavimo sakė I.Šimonytė.

Už jos kandidatūrą balsavo 62 iš 113 posėdyje dalyvavusių Seimo narių. „Prieš“ balsavo 10, susilaikė 41 parlamentaras.

Balsavime nedalyvavo 1 Laisvės frakcijos ir 3 konservatorių frakcijos atstovai.

Balsuoti negalėjo ir visa 11 žmonių Liberalų sąjūdžio frakcija.

Prieš kandidatę balsavo 8 „valstiečiai“, likusieji susilaikė. Balsuodama susilaikė ir didesnė dalis Darbo partijos frakcijos.

Dalis socialdemokratų kandidatę parėmė nedalyvaudami

Prie I.Šimonytės patvirtinimo prisidėjo opozicijoje dirbantys socialdemokratai. Iš 13-os 5 balsuodami susilaikė, kiti „balsavo kojomis“, tai yra nedalyvavo balsavime ir taip išreiškė neformalią paramą kandidatei.

VIDEO: I.Šimonytė: nelabai žinau, kaip gyventi saugomai, dėl kraustynių į Turniškes klausys VAT

„Frakcijos sprendimas buvo susilaikyti. Tie, kas liko, ir susilaikė, – balsavimo rezultatus komentavo Socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnas Algirdas Sysas. – Nėra prievolė. Čia ne vaikų darželis ir ne mokykla, kad už rankos reikėtų atvesti į balsavimus.“

Tiesa, net jei balsavime būtų dalyvavę ir susilaikę visi socialdemokratai, I.Šimonytės kandidatūra vis tiek būtų patvirtinta.

„Jeigu darytume prielaidą, kad visi dalyvautų balsavime, tai balsų neužtektų nepritarti“, – pastebėjo A.Sysas.

Pritarė dalis Mišrios Seimo narių grupės

5 balsus I.Šimonytė gavo iš Mišrios Seimo narių grupės. Jos kandidatūrą palaikė Vytautas Bakas, Zigmantas Balčytis, Algirdas Butkevičius, Domas Griškevičius, Andrius Palionis.

Pagal Seimo statutą, dėl kandidatūros parlamentarai balsavo atvirame balsavime, o kandidatas į premjerus renkamas paprasta balsų dauguma, kitaip tariant, tam, kad I.Šimonytė būtų patvirtinta, nereikėjo 71 balso.

Tačiau balsavimas vis tiek tapo dideliu išbandymu nedidelę persvarą turinčiai daugumai, mat nemaža dalis valdančiųjų dėl koronaviruso yra izoliacijoje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, serga 3 Seimo nariai, 14 jų izoliacijoje, iš viso – 17 parlamentarų.

Nurodymas izoliuotis antradienio rytą apaugo įvairiais svarstymais, ar taip nebandoma pakenkti valdantiesiems.

Seimo posėdį tiesiogiai stebėkite čia:

„Dėkoju visiems pasisakiusiems ir už gerą žodį, ir už blogą žodį, ir už diagnozes, kurios čia buvo man suteiktos. Ir už nekrologus taip pat“, – išklausiusi diskusiją apie savo kandidatūrą į Seimą kreipėsi I.Šimonytė.

Ji pabrėžė, kad politikų ambicijos įgyvendinamos už svetimus pinigus.

I.Šimonytė tikino, kad iš Seimo tribūnos buvo paskleista nemažai melo apie tai, ką koalicija žada daryti.

„Mano dvasinė ramybė nesutriks dėl bet kokio jūsų sprendimo“, – sakė ji.

Paklausta, kokių pokyčių laukti kalbant apie sveikatos apsaugą, I.Šimonytė sakė, jog bus siekiama grįžti į padėtį, kuomet NVSC galėjo suvaldyti židinius. Siekiama išvengti karantino režimo. Tam, anot jos, centrui reikės suteikti naujų resursų.

„Darbiečio“ Viktoro Fiodorovo paklausta, ar jausis atsakinga už savo ministrus, I.Šimonytė sakė, kad kai prezidentas patvirtins kandidatūras, ji bus atsakinga už kiekvieną.

„Jei esant šešėliui kuris nors kandidatas nuspręstų nepasitraukti, pagal tokią logiką tektų pasitraukti man pačiai“, – pabrėžė ji.

Dalis opozicijos balsuos „prieš“, Darbo partijos atstovai susilaikys

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas, iš Seimo pasitraukti žadantis Ramūnas Karbauskis antradienį sakė, kad „valstiečiai“ balsuos prieš I.Šimonytę.

„Mūsų frakcija, aš labai tikiuosi, visa balsuos prieš, nes tai labai normalus opozicijos žingsnis. Už kitas (opozicines) frakcijas negaliu pasakyti, jos šiandien ryte spręs, būtų labai logiška, kad balsuotų prieš“, – antradienį LRT radijui sakė R.Karbauskis.

Jo teigimu, jei iš opozicijos niekas nebalsuos už I.Šimonytę, beviltiška tikėtis, kad ji bus patvirtinta kandidate į premjeres.

VIDEO: Prieš balsavimą užtikrintumą praradusi I.Šimonytė: Liberalų sąjūdis izoliuotas keistom aplinkybėm

Seimo posėdyje „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, kad frakcija nežino, ką valdantieji siūlys į žemės ūkio ministrus, frakcijai ne itin patiko siūlomi kandidatai į ministrus, be to, „valstiečiai“ nematė Vyriausybės programos apmatų, nežino, kokia kryptimi bus dirbama.

Anot A.Norkienės, frakcija nesuprato, kokių priemonių, valdydama koronaviruso krizę, imsis kandidatė į premjerus, todėl I.Šimonytės kandidatūros jie žada nepalaikyti.

Šiai frakcijai priklausantis Dainius Kepenis sakė ne kartą kreipęsis į I.Šimonytę klausdamas, ką daryti, kad žmonės būtų motyvuoti gyventi sveikiau.

„Pusę vaistų mes vartojame tik todėl, kad nežinome alternatyvų – gal arbatėlė, gal judėjimas, gal dvasinė ramybė gali mus išgelbėti nuo antidepresantų, bet kažkodėl kandidatė apie tai kalbėti nenori“, – kalbėjo D.Kepenis, sakydamas, kad šie dalykai I.Šimonytei yra svetimi, todėl jis susilaikys.

„Valstietis“ Giedrius Surplys teigė už I.Šimonytę nebalsuosiantis, nes jos nepažįsta.

Tos pačios frakcijos atstovas Kęstutis Mažeika aiškino, kad ministrų kabineto juodraštis nesutrukdys kandidatei tempti vežimo, mes „dabar partinės užgaidos yra pančiai, kad vežimas pajudėtų“.

Jo teigimu, pažadai pakeisti bendravimo kultūrą neišsipildė.

„Valstietis“ Tomas Tomilinas kalbėjo, kad nerimą kelia valdančiųjų elgesys, kalbant apie vaiko pinigus, kurių augimo, kaip žadėjo „valstiečiai“, gali nebūti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas kalbėjo, kad frakcijai nepavyko gauti informacijos apie Vyriausybės programos apmatus.

„Socialdemokratų partijos frakcija nebalsuos už I.Šimonytės kandidatūrą“, – sakė jis.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna aiškino, kad pandemijos sąlygomis reikia griežtų sprendimų. „Gerbdami rinkėjų valią, gerbiame jų pasirinkimą formuoti centro dešiniąją Vyriausybę sunkioje situacijoje“, – aiškino jis.

Anot jo, Darbo partija balsuojant nusprendė susilaikyti.

V.Bakas žadėjo palaikyti

Praėjusią savaitę už Mišrią Seimo narių grupę pasisakė iš Liberalų sąjūdžio frakcijos pasitraukęs Kęstutis Glaveckas. Jam užkliuvo, kad valdantieji esą nežada kažkaip ypatingai koreguoti kitų metų biudžeto projekto.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

„Galima buvo pasiruošti kur kas labiau ir koreguoti tas eilutes, kurios akivaizdžiai koreguotinos“, – aiškino jis.

Mišrios Seimo narių grupės atstovai, anot jo, balsuos laisvai.

Šioje frakcijoje dirbantis Vytautas Bakas ragino kandidatę skirti dėmesio antikorupcijai ir pažadėjo palaikyti kandidatūrą.

Biržuose išrinktas parlamentaras Valdemaras Valkiūnas aiškino, kad yra geresnių ir Lietuvai naudingesnių kandidatų.

„Gerbiami kolegos, neskubėkime ir mes laimėsime. Kviečiu balsuoti „prieš“ arba susilaikyti, tai bus racionalus mūsų apsisprendimas“, – ragino jis.

V.Valkiūnas aiškino nepastebėjęs, kad kandidatė gebėtų išklausyti kitus: „Greitai greitai, chi chi, cha cha, pabėga ir baigėsi. Žinot, darbas Seime yra ne lesbi šou ir ne homoseksualų pageidavimo koncertų tenkinimas“.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas Mindaugas Lingė pareiškė, kad I.Šimonytė turi savybių, kurių šiuo metu labai reikia Lietuvai, kandidatė kalba tiesą, kurią kai kam girdėti nepatogu.

Siūlyčiau nuimti presą, nuimti emocijas ir įtampą nuo dabartinės situacijos, dėl kurios mes esame visi truputėlį kalti

Konservatorius Kęstutis Masiulis opozicijos prašė netempti gumos ir nesukelti konstitucinės krizės.

„Siūlyčiau nuimti presą, sumažinti emocijas ir įtampą nuo dabartinės situacijos, dėl kurios mes esame visi truputėlį kalti“, – ragino jis.

Parlamentaras sakė ir pats turintis pastabų pasirinktiems I.Šimonytės ministrams ir čia pat ją pacitavo, kad tai – ne žvaigždžių komanda, o komanda darbui.

VIDEO: „Kovidiniame“ Seime svarbus balsavimas dėl I.Šimonytės: komentarai

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė sakė, kad didžiausias iššūkis dabar yra išsaugoti žmonių sveikatą ir darbo vietas. Laisvės partijos frakcija, anot jos, palaikys I.Šimonytės kandidatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas