Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 28 /15:47

Seimas sugriežtino bausmes nesilaikantiems karantino: grėstų nelaisvė, bet prezidentas dar pagalvos, ar pasirašyti

Antradienį Seimas sugriežtino nuobaudas tiems, kurie nesilaiko saugos reikalavimų ir platina ligą. Už tai įteisinančias Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas pasisakė 70 Seimo narių, vienas susilaikė. Balsavusių „prieš“ nebuvo. Prezidentas Gitanas Nausėda neatskleidė, ar pataisytą įstatymą pasitaisys. Jis sakė gerai pagalvosiantis.
Ištuštėjęs Vilnius karantino metu. Antra savaitė
Ištuštėjęs Vilnius karantino metu. Antra savaitė / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Baudžiamojo kodekso pataisas dėl griežtesnių nuobaudų tiems, kurie nesilaiko karantino taisyklių, Seimui pateikė Vyriausybė atliepdama į Lietuvoje paskelbtą karantiną dėl COVID-19.

Nuo šiol tie, kurie pažeidė teisės aktų dėl sveikatos apsaugos reikalavimus ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės taisykles, ir jeigu dėl to išplito susirgimas ar kilo epidemija, bus baudžiami bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. Anksčiau maksimali bausmė siekė trejus metus nelaisvės.

Antradienį Seimas taip pat pritarė tam, kad susirgusieji, kurie žinojo apie savo ligą, nesilaikė paskirtų apsaugos priemonių ir tuo sukėlė pavojų kitiems, taip pat galės būti baudžiami laisvės atėmimu iki vienerių metų. Iki šiol laisvės atėmimo bausmė už tai negalėjo būti skiriama.

Anksčiau šių BK pataisų priėmimas Seime buvo užstrigęs, nes opozicija balsavimui nesiregistruodavo. Šį kartą konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai balsavime taip pat nedalyvavo, bet priėmimui užteko valdančiųjų ir kelių Mišrios Seimo narių grupės balsų.

Kovą Seimas pakeitė Administracinių nusižengimų kodeksą ir padidino baudas tiems, kurie karantino metu nesilaiko saviizoliacijos.

Jau nubausta daug piliečių, kurie, užuot izoliavęsi, vaikštinėjo viešose vietose ir kėlė grėsmę kitiems.

„Prieš mėnesį įsigaliojusios Administracinių nusižengimų kodekso pataisos dėl karantino taisyklių pažeidimo ženkliai prisidėjo prie visuomenės saugumo stiprinimo. Jau nubausta daug piliečių, kurie, užuot izoliavęsi, vaikštinėjo viešose vietose ir kėlė grėsmę kitiems.

Baudžiamojo kodekso pataisos sugriežtins bausmes tiems, kurie yra užsikrėtę virusu, tačiau nesilaiko karantino sąlygų“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Seimo priimtos BK pataisos įsigalios, jei jas pasirašys prezidentas Gitanas Nausėda.

Jo patarėja teisės klausimams Jūratė Šovienė anksčiau teigiamai įvertino siūlymą leisti policijai skirti baudas, tačiau išsakė abejonių dėl bausmių ir nuobaudų griežtinimo. Ji taip pat perspėjo, kad BK pataisų priėmimas ypatingos skubos tvarka gali neatitikti Konstitucinio Teismo doktrinos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas