Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Seimas svarstys, ar vairuojantiems mopedus turėtų būti privalomas praktinis egzaminas

Seimas šią savaitę po pateikimo priėmė svarstyti parlamentarės Ligitos Girskienės siūlymą įpareigoti mopedų ir lengvųjų keturračių vairuotojus išlaikyti praktinį egzaminą.
Vilniuje Patriotiškos Kovo 11-osios važiuotinės
Vilniuje Patriotiškos Kovo 11-osios važiuotinės / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Tur­būt ne kar­tą pa­ste­bė­jo­te, kad did­mies­čių gat­vė­se vis daž­niau ma­to­me tuos va­di­na­muo­sius ma­žuo­sius mies­to au­to­mo­bi­liu­kus, ku­riais ga­li­ma va­žiuo­ti nuo 15 me­tų tu­rint AM ka­te­go­ri­ją bei nuo 16 me­tų – B1 ka­te­go­ri­ją“, – pristatydama pakeitimus kalbėjo L. Girskienė.

„Nors to­kie au­to­mo­bi­liai yra lai­ko­mi pui­kia mo­pe­dų al­ter­na­ty­va ir kai ku­riuo po­žiū­riu iš tie­sų yra ir pa­to­ges­ni, ir sau­ges­ni, ga­li­ma pa­si­slėp­ti, pa­vyz­džiui, nuo lie­taus, yra ka­žin ko­kia kon­struk­ci­ja ava­ri­jos at­ve­ju, ta­čiau daž­nai yra kri­ti­kuo­ja­mi dėl sau­gu­mo ir ga­li­mo pa­vo­jaus. Prie vai­ro sė­di vi­sai jau­ni ir jo­kių vai­ra­vi­mo įgū­džių ne­tu­rin­tys eis­mo da­ly­viai“, – pažymėjo politikė.

Pasak „valstietės“, pri­va­lo­mo­jo prak­ti­nio vai­ra­vi­mo va­lan­dų skai­čius ga­lė­tų bū­ti ma­žes­nis ne­gu ki­tų ka­te­go­ri­jų vai­ruo­to­jams.

„Aš ma­nau, kad tik­rai 15–16 me­tų jau­nuo­liai tu­ri pri­va­lo­mai pra­va­žiuo­ti bent ke­lias­de­šimt va­lan­dų ar ke­lio­li­ka va­lan­dų mies­to gat­vė­mis, nes jie tik­rai su­ke­lia ava­ri­nes si­tu­a­ci­jas“, – kalbėjo ji.

Dalis politikų tokį reikalavimą kritikavo kaip perteklinį. Konservatorius Linas Slušnys siūlymą vadino „lo­bis­ti­nės įsta­ty­mo veik­los pro­jek­tu, ku­rį ga­lė­jo pa­kiš­ti vai­ra­vi­mo mo­kyk­los“.

„Tai iš tik­rų­jų da­bar, kai jūs nu­ro­do­te, vi­sų 23 straips­ny­je nu­ro­dy­tų ka­te­go­ri­jų vai­ruo­to­jai tu­ri iš­lai­ky­ti ir prak­ti­nius, ir te­ori­nius eg­za­mi­nus, tai fak­tiš­kai jūs vi­sus va­ro­te į mo­ky­mus ir ap­skri­tai į eg­za­mi­nus, tuos, ku­riuos mes kaž­ka­da at­lei­do­me, tai yra A1 ka­te­go­ri­ja iki 125 cc“, – sakė konservatorius Edmundas Pupinis.

Projektui po pateikimo pritarė 42 parlamentarai, septyni buvo prieš, susilaikė – 25. Dabar jį svarstys Seimo komitetai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius