Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimas svarstys, kaip skatinti pluoštinių kanapių perdirbimą ir eksportą

Seimas imasi pataisų, kurios sudarytų sąlygas aktyviau prekiauti ir eksportuoti pluoštines kanapes. Jos būtų naudingos mokslinių tyrimų įmonėms, gaminančioms produktus sveikatos priežiūros gaminiams ar kosmetikai. 
Andriaus Širono ūkis
Andriaus Širono ūkis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Seimas Kanapės

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas, keisiančias galiojantį pluoštinių kanapių auginimo ir perdirbimo reguliavimą ir taip paskatinsiančias šio verslo plėtrą šalyje.

Už balsavo 42 Seimo nariai, prieš buvo 20, o 10 susilaikė. Toliau Seimas pataisas svarstys gegužės 30-ąją, gavęs Kaimo reikalų komiteto ir Vyriausybės išvadas.   

Laisvės frakcijos atstovas Kasparas Adomaitis tikino, kad Lietuva turi stiprinti žemės ūkį ir pramonę, sudarydama galimybes plačiau plėtoti šią ūkio šaką. 

Tuo metu „valstietis“ Aurelijus Veryga aiškino, kad priežiūros institucijos jau dabar pripažįsta, kad „yra betvarkė su tuo, kas gaminama“.   

Pasak pakeitimų iniciatorės, ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, pluoštinių kanapių rinka yra viena iš sričių, kuri Lietuvai gali suteikti naujų galimybių biotechnologijų srityje. 

Pataisomis siūloma nustatyti, kad maksimalus leidžiamas eksportui gaminamų pluoštinių kanapių produktų gaminių THC kiekis būtų nustatomas pagal šalies, į kurią eksportuojami gaminiai, teisinius reikalavimus. Ketinama apibrėžti šių produktų eksporto sąvoką.

Taip pat siūloma reglamentuoti pluoštinių kanapių auginimo sąlygas atvirame ir uždarame grunte bei nustatyti, kad laboratoriniai tyrimai būtų atliekami ne tik valstybės valdomoje, bet ir kitose Lietuvos akredituotose laboratorijose.

Pataisomis siūloma leisti Lietuvoje turėti kelias akredituotas laboratorijas, kurios teiktų pluoštinių kanapių produktų, tarpinių produktų ir gaminių ištyrimo paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas