Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 03

Seime – dar viena iniciatyva dėl tyrimo: nori aiškintis valstybininkų klano veiklą

Didžiausia Seimo opozicinė frakcija – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – ketina inicijuoti specialią tyrimo komisiją dėl vadinamojo valstybininkų klano galimo poveikio politiniams procesams ir politikams. Tačiau kiti opozicijos atstovai tokią mintį vertina itin kritiškai.
Tomas Gailius, knyga „Pranešėjas ir prezidentas“
Tomas Gailius, knyga „Pranešėjas ir prezidentas“ / 15min koliažas

Po Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygos „Pranešėjas ir prezidentas“ įsisukusi istorija dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos aplinkybių neslopsta.

Po to, kai apžvalgininkas Marius Laurinavičius paviešino galimo žurnalistų šaltinio pavardę, o VSD vadovas Darius Jauniškis pripažino prašęs patikrinti naują draugo merginą, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Raimundas Lopata pareiškė, kad parlamente ketinama imtis tyrimo.

Opozicija teigė nepalaikysianti iniciatyvos, tokia idėja dvejonių kėlė ir daliai valdančiųjų.

Pasak Seimo LVŽS frakcijos atstovo Dainiaus Gaižausko, greičiausiai „valstiečiai“ telks opoziciją ir visą parlamentą pradėti specialiąją tyrimo komisiją dėl M.Laurinavičiaus pateiktų faktų, kad galimai yra valstybininkų klanas, apie kurį nežinota.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dainius Gaižauskas

„Esmė tokia – kas tam klanui priklauso, kas šiuo metu yra jame, ar galėjo klanas ir ar gali daryti įtaką arba poveikį politiniams procesams Lietuvoje, politikams. Ypač tuo metu, kai ruošiamas NATO viršūnių susitikimas Vilniuje, karo akivaizdoje.

Nes mes matome, kad tai galimai informacinė ataka diskredituoti Lietuvos Respublikos prezidentą ir aukščiausią žvalgybinę instituciją ypač sudėtingu metu“, – LRT Radijo laidoje „Radijo ringas“ kalbėjo parlamentaras.

Išskirtinė situacija

Pranešime spaudai D.Gaižauskas aiškino, kad kyla pagrįstų įtarimų dėl neteisėtos valstybininkų klano veiklos Lietuvoje, kuri gali kelti pavojų Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Tyrimu esą norima viešai sužinoti, kas darė ir daro poveikį valdančiųjų lyderiams, premjerei Ingridai Šimonytei, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovui Laurynui Kasčiūnui, taip pat VSD vadovui Dariui Jauniškiui.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Darius Jauniškis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Darius Jauniškis

„Situacija išskirtinė, todėl būtina išaiškinti, kas buvo ir šiuo metu yra šio valstybininkų klano nariais. Šie klausimai tampa labai svarbūs ir Seimas privalo į tai reaguoti žaibiškai“, – mano D.Gaižauskas.

Pranešime spaudai nurodoma, kad parlamento LVŽS frakcija telks visą opoziciją bei ragins valdančiuosius skubiai sukurti specialią Seimo komisiją.

Esą bus siekiama išsiaiškinti, ar šis dirbtinai keliamas skandalas nėra gerai organizuoto poveikio valstybės politikams bei politiniams sprendimams, susijusiems su nacionaliniu saugumu procesas.

Daro žalą VSD

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas sakė, kad vykstantis procesas, kai kompromituojamas pranešėjas, kalbama apie valstybininkų klaną, sąmokslo teorijas, žemina VSD.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vytautas Bakas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vytautas Bakas

Jis aiškino, kad praėjusią kadenciją būdamas Seimo NSGK pirmininku, kai buvo atliekami tyrimai dėl Mindaugo Basčio, verslo koncernų įtakos politikai, labai glaudžiai dirbo su žvalgybos institucijomis. Jis gyrė pareigūnų profesionalumą.

Jis teigė norintis atskirti žvalgybos tarnybą, esą juodinamą valstybininkų klanų, ir žmones, kurie davė galimai neteisėtus pavedimus.

„Aš dirbdamas glaudžiai su žvalgybomis ir per tyrimus, ir priimant įstatymus, kurie sustiprintų žvalgybas, nemačiau ten jokių klanų. Aš mačiau tikrai profesionalius žmones ir tik geruoju galiu atsiliepti apie pačią tarnybą.

Antra, jeigu D.Gaižauskas dabar kalba apie valstybininkų klano įtaką, aš tada keliu klausimą tokį: kodėl jis, vadovaudamas NSGK ir būdamas atsakingas už žvalgybos institucijų veiklą, tada nepradėjo tyrimo dėl valstybininkų ar kažkokių kitų klanų įtakos? Juk jis apklausinėjo ir pranešėją, kaip jis sako, pats ruošėsi, labai stipriai gilinosi į situaciją. Tai negi jis tik dabar sužinojo apie klanus? Negi tada jų nematė? Ir jeigu matė, kodėl jis nepradėjo tyrimo? Jis turėjo visapusišką komiteto narių palaikymą“, – stebėjosi V.Bakas.

15min koliažas/Tomas Gailius, Gitanas Nausėda, knyga „Pranešėjas ir prezidentas“
15min koliažas/Tomas Gailius, Gitanas Nausėda, knyga „Pranešėjas ir prezidentas“

Anot jo, D.Gaižausko siekis dėl specialiosios tyrimo komisijos yra veidmainystė.

Parlamentaro įsitikinimu, kolega toliau dalyvauja informacinėje kampanijoje, žeminančioje VSD.

V.Bako teigimu, Seimui susitarus galima tirti susiklosčiusią situaciją ar per valstybininkų klano įtaką, ar galbūt per VSD vadovų galimos savivalės prizmę padedant rinkti informaciją savanaudiškais tikslais.

„Bet man tikrai nepatinka ir žeidžia, kad žmogus, kuris galėjo atsakyti į visus klausimus savo laiku, dabar pradeda žeminti visą tarnybą. Ir tai tikrai daro didžiulę žalą VSD“, – pakartojo jis ir aiškino, kad tai dar vienas bandymas suvelti situaciją bei nukreipti visuomenės dėmesį nuo esmės – galimų pažeidimų VSD.

Destruktyvus procesas

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos atstovės Dovilės Šakalienės vertinimu, visas šis viešas politizuotas mūsų žvalgybos institucijos preparavimo procesas karo metu yra tiesiog destruktyvus.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dovilė Šakalienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dovilė Šakalienė

„Turbūt net aršiausi viešumo reikalautojai negali nesuvokti, kad Rusija konspektuoja visą šį skandalą – priminsiu, jau antrą sykį per pastaruosius trejus metus, ir jau antrą sykį tokiu būdu sustabdomos žvalgybos stiprinimo įstatymo pataisos.

Beje, nepateikta jokios esminės naujos informacijos, kurios nebūtume turėję prieš trejus metus, kai NSGK rėmuose, dalyvaujant toms pačioms politinėms partijoms, vertinome situaciją“, – pažymėjo ji.

Pasak D.Šakalienės, „valstiečių“ pasiūlytas tyrimo fokusas kiek kitoks, bet vis tiek žvalgybos viešas tyrimas karo metu yra tiesiog nonsensas, tiesiogiai darantis žalą visos institucijos darbo kokybei, žmonių motyvacijai, galiausiai ardantis pasitikėjimą mūsų žvalgybininkais.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybės saugumo departamentas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybės saugumo departamentas

„Taip pat žinote bendrai mūsų frakcijos požiūrį į begalinį laikinųjų tyrimo komisijų steigimą, kuris dažniausiai tėra vidinių politinių kovų įrankis arba dėmesio nukreipimo nuo realių problemų priemonė.

Tačiau, žinoma, tarsimės frakcijoje, kokie sprendimai būtų konstruktyviausi šitoje blogoje situacijoje“, – nurodė parlamentarė.

Nesupranta, ką tirti

Opozicinės Seimo Darbo partijos frakcijos atstovui Andriui Mazuroniui „valstiečių“ idėja skamba makabriškai.

Jis sakė nelabai žinantis, ką čia reikėtų tirti.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Mazuronis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Mazuronis

„Politiškai papolitikuoti – tvarkoje, balų prisirinkti. O ką čia tirti reikia? Ką jis konkrečiai turi, kokių faktų? Tai čia vieną komisiją nori sudaryti be jokių faktų, pagal grožines knygas. Tai čia dabar kitą komisiją išvis net be grožinės knygos“, – kritikavo Seimo vicepirmininkas.

A.Mazuroniui atrodo, kad kolegos iš parlamento LVŽS frakcijos šiek tiek perlenkia lazdą.

Mano, kad situacija tampa kurioziška

Mišriai Seimo narių grupei priklausančiai Agnei Širinskienei susidaro įspūdis, kad pasiūlymų dėl tyrimo komisijų skaičius tiesiogiai proporcingas laikotarpiui iki savivaldybių tarybų rinkimų.

„Kolegos, kada buvo siūloma sudaryti komisiją dėl Kristijono Bartoševičiaus, sakė, kad rinkimų laikotarpiu nereikia siūlyti sudarinėti komisijų, nes tai yra politikavimas. Dabar, kada lieka iki rinkimų kelios dienos, išeina su pasiūlymu sudaryti komisiją, kuri jokiais formatais opozicijoje nėra aptarta, nei klausimai derinti ir t.t. Tai visąlaik norisi, kad bent jau opozicija tarpusavyje apsitartų.

Antra vertus, jeigu jau tikrai pradedame tyrinėti trejų metų įvykius, kurie yra aprašyti knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, tai, manau, tada reikia ištirti ir visus kitus dalykus“, – komentavo ji.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

A.Širinskienė tikino neturinti nieko prieš tyrimą dėl valstybininkų klano.

Tačiau situacija su siūlymais dėl parlamentinių tyrimų skaičiaus, jos akimis, jau tampa kurioziška.

„Juo labiau kad mes praktiškai turėsime greitu laiku žvalgybos kontrolierių. Tai, manyčiau, kad tuos žvalgybos klausimus iš tiesų galėtų pabandyti tirti nepriklausoma institucija, tikrai ne Seimo nariai ir ne likus dviem dienoms iki rinkimų“, – pažymėjo parlamentarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas