Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 14 /18:45

Seime interpeliacija A.Dulkiui nepavyko – ministro atsakymai parlamentarus tenkino

Seimas antradienį sprendžia dėl interpeliacijos sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui. Opozicija ministro klausė apie pandemijos suvaldymo planą, kodėl pasirinkta „iš esmės prievartinė vakcinacijos strategija“, o gegužę pastebėjus lėtėjantį vyresnio amžiaus asmenų skiepijimosi tempą nesiimta papildomų skatinimo priemonių. Koalicijos partneriai A.Dulkį palaikė ir tai pademonstravo balsuodami. Po balsavimo A.Dulkys neslėpė geros nuotaikos, bet sakė patyręs Seimo salėje mobingą.

Savo atsakymuose sveikatos apsaugos ministras teigia, jog dabartiniame COVID-19 pandemijos valdymo etape privalomas testavimas ir galimybių paso naudojimas prisideda prie įtampos visuomenėje mažinimo – padeda netaikyti griežto karantino, o žmonių psichologinė savijauta labiau susijusi ne su vakcinacijos procesu, o su buvusiais ribojimais.

Po interpeliacijos tekstu pasirašė 43 Seimo nariai.

Tačiau to nepakako, kad ministro atsakymams nebūtų pritarta. Komisijai nusprendus palaikyti A.Dulkio atsakymus, tam pritarė ir Seimo nariai – už sprendimą pritarti ministro atsakymams balsavo 71 parlamentaras, prieš 36, susilaikė 7.

Klausimas kiek nublanko

Dar prieš Seimo posėdį „valstiečių“ atstovas Aurelijos Veryga pripažino, kad dabartiniame kontekste, kai premjerė sprendžia dėl dviejų ministrų Gabrieliaus Landsbergio ir Mariaus Skuodžio atsistatydinimo, o galbūt ir visos Vyriausybės pasitraukimo, šis klausimas kiek nublanko, bet vis tiek esą išliko svarbus.

VIDEO: A.Veryga: yra daugiau klausimų, nei tik ministrų atstatydinimas

„Matyt, premjerė, kaip ji sakė, vakare skelbs dėl tų kitų ministrų, ji žiūrės, kokie čia balsavimai. Ji vakar viename iš interviu jau pagąsdino, kad tuoj čia subyrės visa Vyriausybė. Aišku, kad blanksta kontekste šitas klausimas, bet aktualumo nepraranda. Klausimų yra daug, aš manau, kad atsakymų nesugebėjo pateikti tokių išsamių, normalių, aiškių.

Kaip yra ne kartą kolegos sakę, interpeliacijos tikslas nėra tik nuimti ministrą, bet ir sulaukti tam tikrų atsakymų, pagaliau gyvai salėje paklausti“, – sakė A.Veryga.

Jis taip pat teigė, kad atsakymai jam iš viso nėra aiškūs, esą tiesiog pateikta daug dokumentų. „Man ten beveik į nieką nėra atsakyta“, – tikino buvęs sveikatos apsaugos ministras.

„Natūralus procesas“

Ingrida Šimonytė teigė taip pat prieš posėdį, kad tai normalus procesas. Esą dažnai įsivaizduojama, kad kažkas per interpeliaciją turi atsistatydinti, tačiau interpeliacija yra pirmiausia klausimai kabineto nariui ir tai galimybė jam į tuos klausimus atsakyti.

Bet čia nieko nėra keisto, absoliučiai natūralus procesas. Yra tokia opozicijos teisė ir opozicija ta teise naudojasi.

„Man teko susipažinti ir su klausimais. Kai kurie prisimenant interpeliaciją ponui Verygai, kurią mes inicijavome praėjusios kadencijos Seime, skamba gal net šiek tiek ir komiškai. Pvz., apie reitingus klausimai ar pan. Klausimas, tarkim, apie sunaikinamų vakcinų procentą skamba kaip šioks toks nesusipratimas, turint minty, kad Lietuva po Danijos turbūt yra mažiausiai vakcinų sunaikinusi valstybė-narė, tad mums panaudoti vakcinas sekėsi labai gerai.

Bet čia nieko nėra keisto, absoliučiai natūralus procesas. Yra tokia opozicijos teisė ir opozicija ta teise naudojasi. Ministras į klausimus atsakė išplėstinai, o kaip Seimas vertins tuos atsakymus, matysime per balsavimą“, – teigė I.Šimonytė.

Pavadino viešųjų ryšių akcija

Koalicijos partneriai ministrą A.Dulkį remia. Laisvės partijos frakcija išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad „šiandien Seime vykdoma interpeliacijos procedūra yra ne kas kitas, kaip viešųjų ryšių akcija, o kaišioti pagalius į ratus vis dar sudėtingoje pandeminėje situacijoje yra tiesiog ciniška“.

„Ar interpeliacijos autoriai pasirengę prisiimti atsakomybę, jei tokioje įtemptoje situacijoje liktume be sveikatos apsaugos ministro? Kokio lygio yra ši interpeliacija, rodo ir tai, kad tarp pasirašiusiųjų ryškiai šviečia pavardės ir savo retorika tiesiogiai pandemijos valdymui kenkiančių kolegų“, – pranešime cituojamas frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Anot jo, būtina dėti visas pastangas, kad užkirstume kelią naujos pandemijos atmainos plitimui, o tam būtinas nuoseklus ir nepertraukiamas ministerijos darbas.

„Turime siekti, kad išvengtume mirčių, apsaugotume nuo apkrovos ligonines, o ne ieškoti sliekų ant asfalto. Kitaip niekaip tokių veiksmų pavadinti negaliu“, – teigia V.Mitalas.

Atsakymai netenkino

Kalbėdamas Seimo posėdyje A.Veryga pakartojo, kad net 43 Seimo nariai teikė interpeliaciją A.Dulkiui. Klausimai ministrui buvo pateikti, atsakymai gauti, tad A.Veryga kai kuriuos iš jų pakomentavo.

„Vienas iš klausimų, kuriuos turbūt norėtų užduoti kiekvienas, yra dėl kovidinės pandemijos. Naujoji valdžia tuo metu dar rinkiminiu laikotarpiu skambiai gyrėsi, kad turi kitą strategiją, labai detalius planus, kaip valdys, kalbėjo apie tai, kad bus priimti labai geri vadybiniai sprendimai. Girdėjome apie 130 žingsnių pandemijos valdymo planą, kurį vis bandėme vis išklausti ir kuris staiga atsirado, kai opozicija pradėjo rengti interpeliaciją. (...)

Klausimas, kodėl buvo pasirinkta strategija visuomenę skaldyti, priešinti, todėl matome dėl to įvairiausių problemų. Tarptautinės organizacijos teigia, kad toks priešpriešos kėlimas gali kelti bendrąjį pasitikėjimą vakcinomis, galime susidurti su problemomis ateityje. (...)

Labai svarbus klausimas išlieka, kodėl sveikatos priežiūros įstaigos, labai svarbios valdant pandemiją, – Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras vis dar yra be vadovų, iki šiol yra neįgyvendintos priemonės, įgyvendinant šitų įstaigų tikslus“, – kalbėjo A.Veryga.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Jis taip pat akcentavo, kad ministras palaiko alkoholio liberalizavimą, esą ar ministras supranta, kokiai sričiai jis atstovauja, kad tai yra sveikatos apsauga, o ne ekonomika ir inovacijos.

Pandemijos valdymą vadina geru

Atsakydamas A.Dulkys teigė, kad interpeliaciją vertina kaip galimybę atsakyti į klausimus ir tada spręsti, ar toliau dirbti žmonių sveikatos ir gyvybės srityje.

„Turbūt sutiksite, kad faktai kalba tyliau nei emocijos, ypač kai kalbame apie žmonių sveikatą. Lietuvos pasirinkta pandemijos valdymo strategija veikia gerai ir yra efektyvi. Žinau, kad tai skamba paradoksaliai, bet tai faktas“, – teigė ministras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Jis sakė, kad galime save palyginti su kitomis šalimis, ir tada aišku, kad yra už ką sau padėkoti. Esą 80 proc. žmonių pasiskiepijo, atsakingai vertindami situaciją. Dar trys šimtai tūkstančių pasiskiepijusiųjų ir Lietuva galės sakyti, kad yra kaip Vakarų Europos ar net Šiaurės šalys, kalbėjo A.Dulkys.

Ministras teigė, kad senjorų vakcinacija buvo ir yra prioritetas.

„Vis dėlto šiuo metu paskiepytųjų procentas nėra toks, kad galima būtų sustabdyti virusų plitimą. Plinta sparčiai pavojingos atmainos, todėl reikia toliau skatinti vakcinaciją, didinti pasiskiepijusių asmenų skaičių.

Šiandien populiaru priekaištauti dėl neva neįvykusios informavimo kampanijos, kuri turėjo kaip burtų lazdele nuimti visas su vakcinacija susijusias problemas. Tai ir saviapgaulė, ir žmonių apgaudinėjimas.

Iki vasaros vidurio vyko bent keturios komunikacinės kampanijos, skatinančios skiepytis, pateikiančios informaciją ir kuriančios teigiamą emocinį foną. Po etapinės vakcinacijos mano komanda pradėjo ruošti dar vieną viešąjį pirkimą, tai kad pirkimas neįvyko rodo vienintelį dalyką – viešųjų pirkimų sistema nepritaikyta įsigyti paslaugas greitai kintančiomis sąlygomis“, – kalbėjo A.Dulkys.

Populiaru priekaištauti dėl neva neįvykusios informavimo kampanijos, kuri turėjo kaip burtų lazdele nuimti visas su vakcinacija susijusias problemas. Tai ir saviapgaulė, ir žmonių apgaudinėjimas.

Sveikatos apsaugos ministras pabrėžė, kad nepaisant to absoliučiai daugumai Lietuvos gyventojų informacijos, faktų ir emocijos pakako, kad pasiskiepytų.

O kadangi dabar visuomeninis gyvenimas vyksta normaliai, kaip ir veikia sveikatos apsaugos sistema, galima net ir protestuoti laisvai, tai yra tinkamo pandemijos valdymo pasekmės.

Apie kitus klausimus A.Dulkys kalbėjo trumpiau. Minėjo, kad korupcija sveikatos apsaugos sistemoje nebus toleruojama. Dėl alkoholio ribojimų liberalizavimo jis sakė pasisakąs, nes nori priemonių balansavimo – sergančių nepagydo vien tai, kad kažkuriuo metu alkoholio įsigyti negalima.

„Mano nuomone, didesnę įtaką visuomenės pasitikėjimui valdžios sprendimais daro ne atskirų politikų populiarumas, o visų valdžios grandinių bendradarbiavimas. Kai žmonės mato, kad politikai tuščiai laužo ietis, kuria sąmokslo teorijas, reitingų sumetimais pataikauja atskiroms visuomenės grupėms, tuo metu yra žala ne tik pandemijos valdymui, bet ir valdžia apskritai“, – teigė A.Dulkys.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Seimo narių Interpeliacija sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Seimo narių Interpeliacija sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui

Jaučia pareigą dirbti toliau

Jis savo kalbą baigė sakydamas, kad jaučia pareigą dirbti toliau.

Atsakydamas į Seimo narių klausimus A.Dulkys kalbėjo apie tai, kad galbūt kažką daryti kitaip valdanti pandemiją galima buvo ir kitaip, tačiau esą tų pačių tyrimų, duomenų dar nėra labai daug.

„Prisipažinsiu kaip žmogus – kada bus tas laikas, kai jau dirbsiu, nes tik klausau pasiūlymų. Renginių ir susitikimų yra gausa. Pagrindinis dalykas yra dramaturgija ir resursai, nes ne kiekvienas pasiūlymas konkrečiu laiku yra galimas įgyvendinti“, – R.Šalaševičiūtei atsakė A.Dulkys, kai ji paklausė, ar negalima buvo labiau įsiklausyti į ekspertų siūlymus.

A.Veryga siūlo leisti dirbti kitur

Po ministro atsakymų į tribūną atėjęs A.Veryga teigė, kad nemaža dalis atsakymų turėjo nustebinti ne į vieną. Esą pasakymas „kada aš dirbsiu“ tikrai kelia klausimų, nes neregistruota įstatymų projektų, o dirbti reikėję nuo pirmos paskyrimo dienos.

„Klausimai buvo ne tik apie pandemijos valdymą, nes yra daug ir kitų svarbių dalykų. Jūsų pasakymai, kad taip spekuliuojama politiniuose šou, tikrai, manau, nederėtų tokių argumentų naudoti atsakant į labai rimtus klausimus“, – priekaištavo A.Veryga.

Jis turėjo priekaištų ir dėl ministro pozicijos alkoholio klausimu.

„Ministras, kuris buvo neblogas kontrolierius, rekomendavo daug sprendimų, pats tų sprendimų neįgyvendina, o mūsų klausia, kada jis galės dirbti. Gal leiskime jam dirbti kur nors kitur, kur jis turi daugiau kompetencijų“, – sakė A.Veryga.

Interpeliacijos A.Dulkiui nepalaikantis Mindaugas Lingė akcentavo, kad laikas interpeliacijai pasirinktas itin netinkamas, nes esą susirgimų kreivė leidžiasi ir net prezidentas jau senokai neišsakė jokio priekaišto ministrui.

Po visų pasisakymų A.Dulkys pasakė: „Aš pasiruošęs tęsti darbą, jeigu tokia bus Seimo valia.“

Į tai interpeliacijos vienas iš iniciatorių A.Veryga atsakė, kad ministro atsakymai rodo, jog jis nesupranta, kokioje srityje dirba, nesusigaudo sistemoje, menkina iki šiol padarytą darbą.

„Laikausi tos nuomonės, tikiuosi, pritars ir kolegos, gal jums ir sekėsi auditoriaus darbas, bet Sveikatos apsaugos ministerijai, kad ir sunkiu laikotarpiu, reikėtų paieškoti kito vadovo“, – teigė A.Veryga.

Komisija ministrą palaikė

Po pasisakymų sudaryta 13 narių komisija, kuri posėdžio metu atliko savo pareigą – išsirinko pirmininką ir priėmė sprendimą, ar pritaria ministro atsakymams.

Komisijos pirmininku tapęs Stasys Šedbaras po svarstymo teigė, kad komisija priėmė nutarimą, kuriuo siūloma pritarti A.Dulkio atsakymams.

„Komisija balsavo alternatyviai dėl dviejų nutarimų variantų. Už nutarimo variantą nepritarti balsavo šeši komisijos nariai. Už nutarimo projektą pritarti sveikatos apsaugos ministro A.Dulkio atsakymams į Seimo narių interpeliaciją balsavo 7 Seimo nariai.

Taigi redakcinė komisija siūlo priimti nutarimą pritarti ministro atsakymams į Seimo narių grupės interpeliaciją“, – sakė S.Šedbaras.

Seimas taip ir balsavo – ministras toliau lieka savo pareigose.

Gavęs interpeliaciją, Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites perduoti Seimo pirmininkui raštišką atsakymą, su kuriuo supažindinami Seimo nariai. Ministrui pristačius atsakymus, sudaroma speciali komisija, kuri siūlo Seimui pritarti arba nepritarti atsakymams.

Jeigu ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareiškiamas nepasitikėjimas juo, toks Seimo nutarimo projektas turi būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma, tai yra ne mažiau kaip 71.

A.Dulkys neslėpė geros nuotaikos

Po balsavimo A.Dulkys juokavo, kad išeina paskiepytas ketvirtąja vakcinos doze, nes per vieną Seimo sesiją ministrui galima surengti vieną interpeliaciją.

„Net ir iš opozicijos atstovai išlydėjo mane sakydami, kad paskiepijom ketvirtu skiepu, nes galios pusę metų (imunitetas). O jei rimtai, visą procedūrą vertinu taip, kad tokia demokratijos kaina ir sąžiningas procesas, ir mano kaip politiko pareiga jame dalyvauti“, – naujienų agentūra BNS cituoja A.Dulkį.

Jis taip pat teigė, kad interpeliacijos procesas įkvėpė jį kovoti su patyčiomis ir mobingu sveikatos sistemoje, nes būtent taip dėl kai kurių parlamentarų pasisakymų jis jautėsi Seimo salėje.

„Procese labai jaučiau, kad yra mažai kalbama apie konkrečius rezultatus ir kai kurių aktyvių interpeliacijos iniciatorių žodynas buvo nukreiptas į mane kaip asmenį. Jaučiuosi, kad patyriau, kaip daug kas iš medikų bendruomenės, patyčias, mobingą. Tą šiandien labai jutau, nes šiandien buvo daug kalbų apie mano asmenį, o ne konkrečius rezultatus. Manau, tai yra tipinis patyčių simbolis, ir manau, kad tokius dalykus reikia rauti su šaknimis iš sveikatos sistemos“, – kalbėjo A.Dulkys.

A. Dulkys tapo pirmuoju aštuonioliktosios Vyriausybės nariu, patyrusiu interpeliacijos procedūrą – kai pateikiami klausimai, o paskui vertinami atsakymai ir sprendžiama, ar ministras gali toliau eiti pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento