Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 17

Seime – žiežirbos dėl Partnerystės įstatymo: vieni prašo atidėti, kiti – nemanipuliuoti karu

Valdančioji Laisvės frakcija parengė naują partnerystę įteisinantį projektą, žada jį registruoti ir tikisi pradėti svarstyti šioje Seimo pavasario sesijoje. Tačiau, dalies parlamentarų nuomone, dabar, kai kaimynystėje vyksta karas, ne laikas į Seimo salę nešti visuomenę skaldančius klausimus. Be to, galima suabejoti, ar tikrai Partnerystės įstatymas šį kartą jau sulauktų reikiamos paramos – dalis valdančiųjų jam vis tiek palaikymo nežada.
Partnerystė
Partnerystė / 123RF.com nuotr.

Vos tik prasidėjus pavasario sesijai, Seimo nariai iš opozicinių frakcijų, kreipdamiesi į valdančiuosius, ragino neapkrauti Seimo darbotvarkės „prieštarą ir susiskaldymą visuomenėje keliančiais klausimais“, prašė neforsuoti tokių darbų kaip partnerystės įteisinimas.

Oponentus ragina liautis

Vertindamas šią retoriką, Partnerystės įstatymo pataisų iniciatorius, Laisvės frakcijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius teigė, kad oponentai karu Ukrainoje manipuliuoja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

„Per šią savaitę aš išgirdau labai nemažai pasiūlymų, ko nereikėtų svarstyti dėl situacijos Ukrainoje. Tų pasiūlymų spektras apima ne tik Partnerystės įstatymą, bet, pavyzdžiui, švietimo įstaigų reformą, sveikatos priežiūros įstaigų reformą, taip pat – Tautinių mažumų įstatymą, Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą.

Labai norėčiau, kad oponentai liautųsi manipuliuoti karu ir Ukrainos žmonių tragedija teigdami, kad tie klausimai, kuriems jie nepritaria arba prieštarauja, šiame kontekste yra nesvarstytini“, – 15min komentavo politikas.

„Kai jie kalba apie visuomenės susipriešinimą, tai taip, yra valstybių, kur to susipriešinimo nėra, bet tose valstybėse žmones, protestuojančius prieš karą, išveda OMON'o pareigūnai. Nenorėčiau, kad Lietuva būtų viena iš tokių valstybių“, – pridūrė jis.

Tikslą sureguliuoti tos pačios ir skirtingų lyčių šeimos partnerystės santykius bei partneriams suteikti šeimos narių teises ir pareigas Laisvės partija įsirašė į rinkiminę programą.

Panašų tikslą – pakeisti įstatymus ir įteisinti lyčiai neutralią partnerystę – į savo programą įtraukė ir valdančioji centro dešinės koalicija.

Tiesa, programoje priduriama, kad dalies partijos narių nuomonės šiuo klausimu išsiskiria.

T.V.Raskevičius: naujas projektas parengtas

Pirmasis Partnerystės įstatymo projekto variantas į Seimą atėjo dar praėjusių metų gegužę, tačiau nesulaukė reikiamo palaikymo ir per pateikimo stadiją buvo grąžintas tobulinti.

T.V.Raskevičius teigė, kad atnaujintas projektas jau parengtas.

„Laikotarpiu tarp sesijų įvyko pokalbių su nemažai Seimo narių. Projektas yra parengtas, jis bus pateiktas visuomenei, politikams susipažinti prieš jį registruojant ir bus registruotas.

Tie Seimo nariai, kurie palaikys projektą, bus pakviesti paremti jį savo parašais ir registruosime jį visi kartu“, – pasakojo parlamentaras.

Reakcijos – pozityvios, bet tikriausiai realią situaciją parodys tik balsavimas Seimo posėdžių salėje.

Atnaujintą projektą matę tautos atstovai jį, pasak T.V.Raskevičiaus, įvertino palankiai.

„Reakcijos – pozityvios, bet tikriausiai realią situaciją parodys tik balsavimas Seimo posėdžių salėje“, – pažymėjo jis.

Komentuoti, kaip projektas pakeistas, T.V.Raskevičius atsisakė. Anot jo, apie tai bus galima kalbėti, kai dokumentas bus pristatytas visuomenei.

V.Pranckietis: dabar rūpestis – karas Ukrainoje

Praėjusiais metais per Partnerystės įstatymo pateikimą jo nepalaikė ne tik atstovai iš opozicijos, bet ir kai kurie valdantieji: „prieš“ balsavo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Juozas Baublys ir Jonas Varkalys, susilaikė Viktoras Pranckietis.

Konservatorių gretose „prieš“ pasisakė Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Audronius Ažubalis, Edmundas Pupinis, Valdas Rakutis, Algis Strelčiūnas, Antanas Matulas, Paulius Saudargas, Arvydas Pocius, Justinas Urbanavičius, Antanas Čepononis, Kazys Starkevičius ir Laurynas Kasčiūnas, balsuodami susilaikė Vytautas Juozapaitis, Jonas Gudauskas ir Dainius Kreivys.

„Prieš“ balsavo ir 5 opozicijoje veikiantys socialdemokratai, nors partija, eidama į rinkimus, pasižadėjo priimti Partnerystės įstatymą, leidžiantį vienalytėms poroms įteisinti savo šeimyninius santykius.

Anksčiau dėl partnerystės įteisinimo per balsavimą susilaikęs V.Pranckietis 15min teigė, jog šių pataisų dabar nederėtų svarstyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Šiuo metu visus įstatymus, kurie priešina visuomenę, reikėtų atidėti į ramybę. <...> Visus įstatymus, kurie visuomenę skaldo, reikėtų atidėti taikos metui. Kaip sako, kad dabar galbūt tinkamas ar netinkamas laikas, bet dabar yra rūpestis – karas Ukrainoje.

Galvokim apie tai, kuo žmonės maitinsis, ar turėsim visiems pakankamai maisto, ar visiems emigrantams turėsime, kur gyventi, ar turėsime jiems išmokoms pinigų, ar verslai eis, ar grandinės netrūkinės. Apie tai reikia galvoti“, – antradienį komentavo politikas.

Visus įstatymus, kurie visuomenę skaldo, reikėtų atidėti taikos metui.

P.Saudargas: pritarti neplanuojam

Konservatorius Paulius Saudargas sakė žinantis, kad daug kolegų Seime mano, jog ne laikas svarstyti Partnerystės įstatymo projektą.

„Žinau, kad taip kolegos mano, Lietuvoje, manau, daug žmonių taip mano, bet yra koalicijos partnerių teisė siūlyti savo darbotvarkę, jie pasiūlė. O Lietuvoje nuotaikos, manau, yra šiek tiek kitokios“, – svarstė jis.

Konservatoriai, pasak jo, kol kas neaptarė naujojo projekto varianto.

„[Projekto] niekas nepristatė, tuo klausimu mes visiškai nekalbėjom“, – teigė P.Saudargas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Saudargas

Paklaustas, ar krikdemiškojo frakcijos flango pozicija nepalaikyti Partnerystės įstatymo pataisų nesikeičia, politikas patikino, kad ne.

Mes siūlysime ir savo variantus, bet šitam turbūt neplanuojam pritarti.

„Ne, tikrai nesikeičia. <...> Tiesą sakant, mes dirbame prie kompromisinio projekto, kas nebūtų partnerystė, bet galimai spręstų visas teisines, ūkines žmonių tarpusavio problemas. Mes siūlysime ir savo variantus, bet šitam turbūt neplanuojam pritarti“, – dėstė P.Saudargas.

A.Sysas: nepasirašysiu

Naujojo projekto varianto dar nematė ir opozicinė socialdemokratų frakcija, 15min teigė jos narys Algirdas Sysas. Jis nesiėmė vertinti, kaip dėl jo balsuos bendražygiai.

Anksčiau, kai ėjo frakcijos seniūno pareigas, politikas pasirašė po Partnerystės įstatymo pataisomis. Dabar sakė, kad to nedarys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

„Dabar aš tikrai po juo nepasirašysiu“, – 15min patikino parlamentaras.

Anksčiau per pateikimą partnerystės įteisinimą parėmė trys opozicinės „valstiečių“ frakcijos nariai Tomas Tomilinas, Lukas Savickas ir Rūta Miliūtė. Dabar jie priklauso kitai opozicinei Demokratų frakcijai „Vardan tos“.

S.Skvernelis: reikia kompromiso

Šios frakcijos seniūnas Saulius Skvernelis atnaujinto Partnerystės įstatymo projekto dar nematė.

„Ne, dar neteko“, – teigė jis.

Partnerystės įteisinimo klausimu frakcijoje, pasak politiko, požiūris „tradicinis“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Jeigu ten bus taip, kaip buvo, manau, kad bus toks ir požiūris. <...> Nariai, kurie pateikimui buvo pritarę, suprato irgi, kad kompromiso paieška turi būti. Tai jeigu [Laisvės frakcija] kompromiso ieškos, gal ir pritars“, – svarstė S.Skvernelis.

Jis antrino teigiantiems, kad dabar ne laikas svarstyti Partnerystės įstatymo pataisas: „Aišku, bet kada gali laiko nerasti, bet dabar, manau, reikėtų susilaikyti.“

E.Gentvilas: įsipareigojimas nėra netinkamo laiko

Priešingai teigė valdančiųjų Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Anot jo, pažadus rinkėjams reikia tesėti nepriklausomai nuo aplinkybių.

„Nei karas, nei pandemija, nei kitos krizės nėra priežastis automatiškai atmesti rinkimų programose ir koalicinėje sutartyje įvardytų įsipareigojimų. Mes turime atlikti ir tai, ką esame pažadėję ir susiplanavę“, – pranešime žiniasklaidai dėstė politikas.

Mes turime atlikti ir tai, ką esame pažadėję ir susiplanavę.

Seimas, anot jo, negali užsiimti vien augančiomis kainomis ir gynybos stiprinimu, net jei tai šiandienos prioritetai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Politiniams įsipareigojimams nėra tinkamo ar netinkamo laiko – partijų įsipareigojimai galioja visus ketverius kadencijos metus“, – pažymėjo E.Gentvilas.

Su anksčiau teiktu Partnerystės įstatymo projektu galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas