Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 19

Seimo etikos sargai kitais metais atsakys, ar rytoj Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas galės pirmininkauti posėdžiui dėl neliečiamybių

Seimo Etikos ir procedūrų komisija ketina pateikti atsakymą, ar Seimo pirmininkas, Darbo partijos narys Vydas Gedvilas privalo nusišalinti ketvirtadienį Seimo posėdyje sprendžiant, ar naikinti Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho, jo pavaduotojo Vytauto Gapšio ir narės Vitalijos Vonžutaitės teisinės neliečiamybės.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tačiau išvada bus parengta ne iki ketvirtadienio, kai ir bus sprendžiamas šis klausimas, kaip to reikalavo į etikos sargus kreipęsi liberalai, o tik iki jau kitais metais vyksiančio Etikos ir procedūrų komisijos posėdžio.

Išvadas rengs konservatorius Stasys Šedbaras ir „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas. Opozicijos atstovams Etikos ir procedūrų komisijoje kilo klausimas, ar M.Zasčiurinskas būdamas partijos, kuri pati yra kaltinamoji byloje, narys gali spręsti, kaip elgtis V.Gedvilui.

Komisijos narys Povilas Urbšys ir konservatorius Vytautas Juozapaitis išsakė nuomonę, kad taip būti negali. Tačiau valdantieji nepasiūlė kito išvadų rengėjo, todėl išvadą dėl partiečio galiausiai vis tiek buvo pavesta M.Zasčiurinskui.

Komisija iš pradžių ginčijosi, ar išvis ji turėtų svarstyti galimą V.Gedvilo interesų konfliktą pirmininkaujant posėdžiui, kuriame svarstomi jo partijos kolegų neliečiamybių klausimai. Tačiau septyniems komisijos nariams nubalsavus, kad tai daryti reikia, nuspręsta atsakymą pateikti.

Liberalų sąjūdžio frakcijos prašymu, komisija turi nurodyti, ar Vydo Gedvilo pirmininkavimas Seimo plenariniame posėdyje svarstant rezoliucijų projektus dėl trijų „darbiečių“ teisinės neliečiamybės panaikinimo nesukelia jo, kaip Darbo partijos nario, interesų konflikto šių projektų svarstymo procese.

Taip pat liberalai mano, kad Etikos ir procedūrų komisija turi rekomenduoti V.Gedvilui nevesti Seimo posėdžio tuomet, kad bus svartomi rezoliucijų projektai dėl sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir kitaip suvaržyti laisvę Darbo partijos nariams Viktorui Uspaskichui, Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei.

„Atsižvelgiant į tai, kad Vydas Gedvilas yra būtent Darbo partijos narys, kyla abejonių dėl jo interesų konflikto jam pirmininkaujant plenariniame Seimo posėdyje svarstant minėtas rezoliucijas. Pažymėtina, kad Seimo statutas pabrėžia, kad Seimo narys privalo gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus bei, eidamas Seimo nario pareigas, privalo vengti interesų konflikto tarp Seimo nario privačių interesų ir jo pareigų atstovauti visuomenės interesams, taip pat neturi elgtis taip, kad visuomenėje kiltų abejonių, kad toks konfliktas yra“, – sako Seimo liberalai.

Ketvirtadienį Seimas ketina spręsti, ar panaikinti „darbiečių“ Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinę neliečiamybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas