Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 01 /15:05

Seimo etikos sargai tirs V.Čmilytės-Nielsen ir R.Morkūnaitės-Mikulėnienės elgesį K.Bartoševičiaus skandalo kontekste

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (SEPK) trečiadienį nusprendė pradėti tyrimą pagal socialdemokratų kreipimąsi dėl Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen ir konservatorių frakcijos seniūnės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės elgesio Kristijono Bartoševičiaus skandalo kontekste, rašoma Lietuvos socialdemokratų partijos pranešime spaudai.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Kristijonas Bartoševičius
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Kristijonas Bartoševičius / BNS ir asmeninio archyvo nuotr.

Socialdemokratai kreipėsi į SEPK prašydami įvertinti, ar V.Čmilytė-Nielsen ir R.Morkūnaitė-Mikulėnienė nenusižengė Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintiems valstybės politikų elgesio principams.

Anot socialdemokratų, kilus klausimui, kaip K.Bartoševičių pasiekė žinia apie ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu, savo pasisakymais V.Čmilytė-Nielsen, ir R.Morkūnaitė-Mikulėnienė sukėlė įtarimų, kad bando kažką nutylėti, nes abi kalbėjo nenuosekliai, prieštaringai.

„Kreipimesi pažymima, kad V.Čmilytės-Nielsen viešai pateiktoje informacijoje apie susitikimą su generaline prokurore Nida Grunskiene esama reikšmingų neatitikimų, jei lyginame visus jos pasisakymus, kai kurios detalės kertasi su generalinės prokurorės teiginiais“, - rašoma LSDP pranešime spaudai.

Prašydami įvertinti Seimo pirmininkės pavaduotojos, konservatorių frakcijos seniūnės R.Morkūnaitė-Mikulėnienės elgesį, socialdemokratai pažymi, kad, anot jų, ji buvo linkusi nutylėti kai kurias aplinkybes kalbėdama apie savo kontaktus su (dabar jau) buvusiu Seimo nariu K.Bartoševičiumi tuo metu, kai Seimą (ir galimai pačią R.Morkūnaitę-Mikulėnienę) pasiekė informacija apie prokuratūros vykdomą tyrimą.

Socialdemokratai prašo ištirti, „ar V.Čmilytės-Nielsen veiksmai nemenkino valstybės ir jos institucijų prestižo? Ar tokiais veiksmais V.Čmilytė-Nielsen ir R.Morkūnaitė-Mikulėnienė ... galėjo sukurti precedentą, skatinantį manyti, kad tokiose situacijose tam tikromis manipuliacijomis kai kurie Seimo nariai gali išvengti viešumo?“

Kreipimesi cituojami Lietuvos Respublikos Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtinti valstybės politikų elgesio principai: pagarba žmogui ir valstybei, sąžiningumas, skaidrumas ir viešumas: laikydamiesi šių principų politikai „didina pasitikėjimą valstybe ir jos institucijomis; pateikia visuomenei savo elgesio ir sprendimų motyvus, visada laikosi atvirumo ir viešumo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas