Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 26 /14:45

Seimo komitetas nepritaria ministro siūlymui atšaukti ambasadorius

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) pirmadienį nepritarė užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus siūlymui po slapta įrašyto ir paviešinto pokalbio atšaukti iš pareigų Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane ir Vengrijoje – Artūrą Žurauską bei Renatą Jušką.
Renatas Juška ir Arūnas Žurauskas
Renatas Juška ir Artūras Žurauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tiesa, komiteto sprendimas buvo skelbiamas tik paslapčia. Nei komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka, nei jo pavaduotojas konservatorius Audronius Ažubalis nesutiko po posėdžio sprendimą pristatyti viešai. B.Juodka aiškino neturįs tam laiko, A.Ažubalis teisinosi esą neturi įgaliojimų sprendimą paskelbti.

Vėliau komiteto biuro darbuotojai aiškino neva sprendimas bus paskelbtas tik Vyriausybės posėdyje, nes jis esąs slaptas. Jokių slaptų komitetų sprendimų Seimo Statutas nenumato. 

Telefonu 15min.lt pakalbintas B.Juodka paaiškino, kad komiteto sprendimas nėra skelbiamas dėl to, kad posėdis buvo uždaras.

„Kadangi posėdis buvo uždaras, tai aš neturiu teisės detalių aiškinti, bet, pagal visus įstatymus – Diplomatijos tarnybos ir Seimo Statutą, komitetas turi apsvarstyti ministro teikimą ir šiandien apsvarstė. Informaciją raštu – protokolą gaus ministras, o aš daugiau nieko negaliu pasakyti. Nežinau, ar sprendimas aiškus, bet aš neturiu teisės oficialiai, pagal tvarką, aiškinti detales. Man pasakė mūsų komiteto biuro vadovas, kad negalima. Net ministras išėjęs neaiškino. Yra tvarka, negaliu jos pažeisti“, – aiškino, kodėl komiteto sprendimas yra slepiamas, B.Juodka.

Tik vėliau, oficialiai kreipusis į Užsienio reikalų komiteto biuro vadovą ir priminus, kad, pagal Seimo Statutą komitetų sprendimai negali būti slapti, Seimo Viešųjų ryšių tarnyba išplatino pranešimą spaudai, kuriame, cituojant Užsienio reikalų komiteto biuro vedėją Evaldą Zelenką, pranešama, kad ministro teikimui atšauti ambasadorius R.Jušką ir A.Žurauską, komitetas nepritarė.

Komiteto rekomendacijos neklausys

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nutarė nepaisydamas komiteto sprendimo vis tiek teikti Vyriausybei siūlymą atšaukti ambasadorius. Jis, nors atsisakė paviešinti komiteto sprendimą, pareiškė tebesilaikantis nuomonės, kad ambasadoriai savo pareigų eiti nebegali.

„Pasirodo, kad sprendimo aš nesu įgaliotas jums skelbti. Galiu tik pasakyti, kad po penktadienio neturiu naujos informacijos. Noriu tik pasakyti, kad, pagal Diplomatinės tarnybos įstatymą, diplomato atšaukimas turi įvykti prieš tai apsvarsčius Užsienio reikalų komitete. Tai tas svarstymas įvyko ir aš galiu informuoti, kad teiksiu Vyriausybei tą klausimą“, – kalbėjo ministras, neužsimindamas, kad klausimą teiks nesulaukęs Seimo palaiminimo.

Savo ruožtu B.Juodka teigia, kad ministras turi teisę į Seimo komiteto nuomonę neatsižvelgti, nes įstatymai numato jam teisę spręsti pačiam. 

Pirmadienį Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdyje lankėsi ir situaciją parlamentarams paaiškino abu slapta įrašyto ir paviešinto pokalbio dalyviai. Tiesa, nei R.Juška, nei A.Žurauskas nepanoro komentarais pasidalinti su žiniasklaida.

Ministras: pokalbiai buvo

Pirmadienį ryte „Laisvosios bangos“ laidoje „Ryto tema“ užsienio reikalų ministras L.Linkevičius sakė, kad yra mažai abejonių, jog tokie pokalbiai buvo. Be to, jis pažymėjo, kad R.Juškos bei A.Žurausko darbe įžvelgė ir kitų trūkumų, į kuriuos buvo atsižvelgta priimant sprendimą dėl siūlymo juos atšaukti.

Tuo tarpu liberalas Petras Auštrevičius teigė, kad ši istorija labai skaudžiai paveikė diplomatų korpusą.

„Institucijos viduje, kiek man žinoma, tarpusavio pasitikėjimo šitas dalykas nepridėjo. Diplomatai yra suirzę, sutrikę. Aš jau nekalbu apie tuos asmenis, kurie čia apskritai nagrinėjami viešumoje ir visaip kitaip. Bet viskas gi prasidėjo nuo neteisėto įrašymo. Apie kokį autentiškumą ministras kalba? Po šiai dienai mes, kaip Užsienio reikalų komiteto nariai, nematėme jokių pažymų, kurios patvirtintų autentiškumą", – teigė P.Auštrevičius.

L.Linkevičius vėliau Seime pripažino, kad informaciją komitetui pateikė „ir žodžiu, ir raštu". 

Kas kieno klausėsi – neaišku

Pasak jo, iki šiol nepavyko išsiaiškinti, kas slapta įrašė vėliau paviešintą įrašą bei kurio asmens konkrečiai pokalbių buvo klausomasi.

Ministras ti pažymėjo, kad ministerijai pavyko išsiaiškinti, jog įrašuose Zenonu Kumetaičiu pristatomas asmuo iš tiesų buvo Rytų kaimynystės politikos departamento pavaduotojas Darius Vitkauskas.

Užsienio reikalų ministras .Linkevičius apie tai, kad ketina atšaukti ambasadorius, pranešė penktadienį apsilankęs Seimo komiteto posėdyje.

Komitetas tada rekomendacijos dėl ambasadorių likimo priimti neskubėjo, nes tam pasipriešino opozicija. Jos nuomone, ambasadorių atšaukti nederėtų.

Primename, kad tyrimas Užsienio reikalų ministerijoje buvo pradėtas dėl to, kad svetainėje „YouTube“ buvo paskelbti Lietuvos ambasadorių Vengrijoje ir Azerbaidžane R.Juškos bei A.Žurausko telefoniniai pokalbiai.

Paskelbtuose garso įrašuose diplomatai dalijasi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir juokauja apie valstybės vadovus.

Prezidentė šį pokalbį yra įvertinusi dvejopai. Viena vertus, jos nuomone, įrašo paskelbimas yra provokacija, tačiau, kita vertus, diplomatai kalbasi „neprofesionaliai“. Premjeras Algirdas Butkevičius pasakė dar daugiau. Anot jo, ambasadoriai yra praradę pasitikėjimą.

A.Žurauskas jau buvo parašęs atsistatydinimo pareiškimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas