Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 15 /13:58

Seimo darbą boikotuojanti opozicija parengė siūlymų paketą: įvardijo ir lūkesčius

Trečiadienį Seime – komitetų ir komisijų diena. Tačiau protestuojanti opozicija juose nedalyvauja – susirinko į Algirdo Mykolo Brazausko salę, kur sutarė dėl bendro antiinfliacinių priemonių paketo. Po to 15 val. siūlymus planuojama pristatyti valdantiesiems.
Seimo opozicijos posėdis Kovo 11-osios salėje
Seimo opozicijos posėdis Kovo 11-osios salėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo socialdemokratas Algirdas Sysas 15min informavo, jog opozicija pas valdančiuosius eis su tokiu paketu ir siūlys:

  • taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą maistui;
  • atidėti elektros energijos rinkos liberalizavimą;
  • nustatyti, kad mokesčių pakeitimai įsigaliotų ne po 6 mėnesių nuo jų priėmimo, o po 12 mėnesių;
  • neapmokestinamųjų pajamų dydį prilyginti minimaliai mėnesinei algai;
  • visiems buitiniams energijos vartotojams (ne tik kūrenantiems malkas ir medienos produktus bei centralizuotam šildymui) taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą;
  • nedidinti kuro akcizų iki 2024 metų.
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Sysas

Sieks, kad siūlymai ateitų į Seimo posėdį

Šiuos siūlymus opozicija trečiadienį pristatys valdantiesiems dialogo grupės posėdyje ir aiškinsis, kokios jų įgyvendinimo perspektyvos.

„Paketą perdavėm dialogo grupės atstovams ir jie nuneš šiandien. Kiek žinau, šiandien 15 val. pas Seimo pirmininkę yra pasitarimas. Šiam momentui paketą turime iš 6 punktų“, – 15min komentavo Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Jonas Jarutis.

Dabar, anot jo, opozicija viliasi, kad minėti siūlymai artimiausiu metu pasieks Seimo posėdžių salę.

Lūkestis toks, kad bent jau artimiausiose darbotvarkėse [būtų] įtraukti tie dalykai.

„Lūkestis toks, kad bent jau artimiausiose darbotvarkėse [būtų] įtraukti tie dalykai. Jie kai kurie yra jau kelis metus marinuojami kaip, pavyzdžiui, PVM 5 proc. lengvatinis maisto tarifas maisto produktams, parlamentarės Ritos Tamašunienės registruotas. Čia nuo praeitos kadencijos yra Biudžeto ir finansų komitete užstrigęs [klausimas] ir stovi vietoje, sąmoningai nekeliamas“, – kalbėjo J.Jarutis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Jarutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Jarutis

Anksčiau teiktų reikalavimų, susijusių su Seimo pirmininkės pasitikėjimo patikrinimu, žemės ūkio ministro atstatydinimu ir kitų, opozicija, pasak jo, taip pat neatsisako.

T.Tomilinas: opozicija nereikalauja nerealių dalykų

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas palankiai įvertino opozicijos darbo rezultatus, pažymėjo, jog pakete daugiausia dėmesio skiriama infliacijos šoko mažinimui.

„Matau opozicijos susitelkimą į esminius ekonominius klausimus. Darbo grupėje kalbėjome, kad opozicijos negalima kaltinti nerealistiniais finansiniais reikalavimais, nes derybos tam ir derybos, kad galutinis sutartas sąrašas gali keistis.

Kitas argumentas, kad valdantieji jokių esminių BVP perskirstymo didinimo pasiūlymų nėra pateikę, ką būtų galima derinti su opozicija matant ilgalaikį valstybės finansų tvarumą kaip tikslą“, – 15min komentavo politikas.

Erikas Ovčarenko/BNS/Tomas Tomilinas
Erikas Ovčarenko/BNS/Tomas Tomilinas

Jis atkreipė dėmesį, kad opozicijos suformuotame pakete nėra siūlymo labiau didinti vaiko pinigus:

„Matome, kad pakete kol kas neliko vaiko pinigų ženklaus didinimo, tad opozicija fokusuoja savo dėmesį į infliacijos šoko mažinimą.“

Seimo opozicija dar antradienį paskelbė, jog boikotuos Seimo komitetų ir komisijų posėdžius, ir vietoje to rinksis formuoti antiinfliacinį įstatymų paketą.

„Tikimės, kad opozicija išeisime jau ketvirtadienį su labai aiškiu socialiniu, ekonominiu infliacijos mažinimo paketu, kurį siūlome artimiausiu metu svarstyti. Tada žiūrėsime, kaip į tai reaguos valdančioji pusė“, – antradienį po dialogo grupės susitikimo kalbėjo opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis.

Jau registravo kelis siūlymus

Lietuvos regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus kaip galimas antiinfliacines priemones tądien įvardijo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo mažinimą maistui, degalams, šildymui.

Anot jo, opozicija planuoja pateikti ir reinvesticijų paketą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Pinskus
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Pinskus

„Lietuvoje infliacija yra didžiausia visoje Europos Sąjungoje, nė vieno antiinfliacinio nebuvo iki šiol, netgi prieš tai pateiktas paketas nebuvo antiinfliacinis paketas, jis buvo tiesiog infliacijos kompensavimo paketas“, – kalbėjo J.Pinskus.

Jis, dar prieš opozicijos pasitarimą, kai kuriuos siūlymus kartu su frakcijos kolega Andriumi Palioniu teisės aktų bazėje jau registravo.

Politikai siūlo lengvatinį 5 proc. PVM tarifą taikyti buitiniams energijos vartotojams, kaip jie apibrėžti Lietuvos Respublikos energetikos įstatyme, tiekiamoms malkoms ir medienos produktams, skirtiems kūrenimui, tiekiamai elektros energijai ir gamtinėms dujoms.

Taip pat – 0 proc. PVM tarifas taikyti maisto produktams.

Svarsto paketą „praleisti po pateikimo“

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas svarstė, jog valdantieji galėtų įsipareigoti „praleisti po pateikimo“ opozicijos suformuotą siūlymų paketą. O po to jį, politiko įsitikinimu, turėtų vertinti Vyriausybė.

Planuojama, kad dėl antiinfliacinio paketo susitarusi opozicija trečiadienį 15 val. susitiks su valdančiaisiais dialogo grupėje. Tai bus antrasis dialogo grupės posėdis.

Pirmasis posėdis įvyko antradienį, bet derybos kol kas buvo bevaisės.

Antradienį opozicija blokavo Seimo posėdžio darbotvarkę ir nė dešimt minučių netrukęs vakarinis plenarinis posėdis buvo baigtas.

Toks elgesys valdančiuosius papiktino, jų gretose buvo svarstymų nebesirinkti į dialogo grupės pasitarimus.

Ketvirtadienį planuoja dirbti atskirai

Valdančiųjų elgesiu pasipiktinusi, 67 parlamentarus jungianti opozicija paskelbė ne tik komitetų ir komisijų posėdžių, bet ir plenarinių posėdžių boikotą, ir Kovo 11-osios Akto salėje Seime posėdžiauja alternatyviai.

„Vakar Kovo 11 salėje diskutavome apie visą sąrašą demokratijos kokybę Seime gerinančių sprendimų, kad ir dėl ekstremalios situacijos, nepaprastos padėties parlamentinės kontrolės, susirinkimų, pozityviai vertinu ir Majausko siūlymą dėl terminų Vyriausybės išvadoms pateikti“, – apie darbą atskirai nuo valdančiųjų pasakojo T.Tomilinas.

Antradienį, prieš tvirtinant Seimo posėdžio darbotvarkę, Seimo konservatorius Mykolas Majauskas pasiūlė leisti įstatymo projektus svarstyti be Vyriausybės išvados, jei tokios ministrų kabinetas nesugebėtų pateikti per 8 savaites.

Opozicija Kovo 11-osios Akto salėje planuoja dirbti ir ketvirtadienį po to, kai įprastoje salėje išklausys metinio prezidento Gitano Nausėdos pranešimo.

Reikalavimus valdantiesiems teikiantys opozicionieriai grasina, kad į juos neatsižvelgus, jie Seimo posėdžius gali boikotuoti iki rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas