Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 28

Aiškėja, kaip Vilnius minės 700 metų jubiliejų: atšvęsti žadama dar nematytu būdu

2023 metais Lietuvos laukia istorinis įvykis – Vilniaus, kaip sostinės, 700 metų jubiliejus. Pristatydama jubiliejų „Go Vilnius“, kuri kuruoja jubiliejų, atstovė Kotryna Žukauskaitė pasakojo, kad 2023 metais svarbiausias bus šventinis sausis, nors švenčiama bus visus metus. Idėjos teberenkamos, tačiau septyni pagrindiniai projektai jau numatyti.
Vilniaus senamiestis Verbų sekmadienio rytą
Vilniaus senamiestis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Vilniaus gimtadienis minimas kasmet sausio 25 dieną. Ši data siejama su 1323-1323 metais Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino išsiųstais septyniais laiškais Europos šalims. Viename iš šių laiškų Vilnius pirmą kartą ir buvo paminėtas kaip valstybės sostinė.

Sieks įtraukti ir pasaulio lietuvius

Anot K.Žukauskaitės, jubiliejaus planavimas prasidėjo dar 2017 metais, kai suburta ekspertų koordinacinė grupė pradėjo svarstyti šio šventimo gaires. 2020 metų pabaigoje kuratoriaus funkcijos atiteko „Go Vilnius“.

„Pradėjome nuo Vilniaus miesto, augome į nacionalinį lygmenį, nes juk švenčiame ne šiaip Vilniaus, o sostinės gimtadienį. Ir siekiame tarptautinės sklaidos, ne tik siunčiame žinutę, bet ir siekiame įtraukti Pasaulio lietuvių bendruomenę“, – Seimo Kultūros komiteto posėdyje apie būsimą jubiliejų kalbėjo „Go Vilnius“ atstovė.

Siekiame tarptautinės sklaidos, ne tik siunčiame žinutę, bet ir siekiame įtraukti Pasaulio lietuvių bendruomenę.

Jos teigimu, jubiliejui skirtų renginių bus jau ir šiais metais, kitąmet ketinama draugauti su Kaunu, kuris taps Europos kultūros sostine.

Programa – kuo įvairesnė

K.Žukauskaitė akcentavo, kad norima jubiliejų atšvęsti „dar nematytu“ būdu.

Programos norima kuo įvairesnės, kad galėtų įsitraukti nuo jauniausių iki vyriausių vilniečių ir miesto svečių, nuo tų, kurie nori mokslinio turinio, iki populiariosios kultūros patirčių mėgėjų.

„Norime potyrių programos, kad galima būtų ir dalyvauti, ir kažką sužinoti, ir sukurti, kas liktų ateities kartoms. Kad galėtų įsitraukti institucijos, įstaigos, pavienės galerijos, kas tik norėtų, ir be abejo – pavieniai piliečiai, kurie gali siūlyti savo idėjas. Jas šifruojame, koduojame, skaidome ir pamatome, kad yra kokie nors trūkumai, kuriuos galėtume išspręsti. Tarkim, kažką galėtume atvežti ir pristatyti Lietuvai jubiliejaus proga“, – kalbėjo K.Žukauskaitė.

Svarbiausias principas – kūrybiškumas: norisi sukurti tokias veiklas, kurios būtų unikalios ne tik miesto, bet ir nacionaliniu lygmeniu. O jeigu pavyks, tai ir abipus Atlanto visi žinos, kad Vilnius atšventė jubiliejų dar nematytu būdu.“

Norime potyrių programos, kad galima būtų ir dalyvauti, ir kažką sužinoti, ir sukurti, kas liktų ateities kartoms.

Tam reikės skirtingų institucijų bendradarbiavimo, nes „Go Vilnius“ viena tiesiog negalės visko įveikti. Kuratorius tik kuruoja programą, tačiau toliau reikės partnerių.

2021 metais jau yra įgyvendintų projektų, vyko konferencija „Vilniaus mitų griovėjai“, jis bus tęsiamas ir ateityje. Taip pat – ir konkursas moksleiviams.

Šiemet ir kitąmet planuojami tokie renginiai kaip „7 kelionės kryptimi Vilnius 700“, liepos 25 dieną planuojamas alternatyvus Vilniaus gimtadienis – per Šv. Kristoforo dieną bus kviečiama išeiti į gatves ir pajusti gimtadienio nuotaiką ne tik viduržiemį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus muziejus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus muziejus

Planuojamas projektas ir apie vilnietišką virtuvę, ir tautinių bendruomenių projektas, nes kitų tautybių žmonės yra neatskiriama Vilniaus dalis.

Septyni projektai

Pirmoji priemonė, kai buvo kviesti menininkai ir kultūros įstaigos siūlyti, kaip tą Vilniaus jubiliejus galima būtų švęsti, jau įvyko. Šiame idėjų konkurse gauta apie 90 paraiškų, iš jų atrinktos septynios idėjos, kurios bus įgyvendintos 2023 metais.

Lietuvos nacionalinis muziejus pasiūlė pastatyti paviljoną „Vilnius prieš 200 metų“, Menų fabrikas patirti „Kartą Vilniuje“, miesto gyventojai ir svečiai bus prašomi įamžinti miestą ir savo kasdienybę jame, iš to gims kino juosta, su kuria ketinama keliauti ir į festivalius.

Idėjų konkurse gauta apie 90 paraiškų, iš jų atrinktos septynios idėjos, kurios bus įgyvendintos 2023 metais.

Meno genas pasiūlė „Muziką Vilniui“, tad 2023 metais Vilniuje nuskambės septynios „įvietintos, unikalios muzikinės kompozicijos“.

Septyni šiuolaikinės muzikos kūrėjai atvyks į Vilnių, išsirinks viešąsias erdves ir joms dedikuos naujai sukuriamą kūrinį. Tas kūrinys nuskambės koncerte, o paskui jis bus toje pasirinktoje erdvėje ir įamžintas.

MO muziejus ruošia projektą „Vilniaus pokeris“, tai, anot K.Žukauskaitės, bus Oskaro Koršunovo režisuojama ir Gintaro Makarevičiaus vizualizuojama paroda, kuri „perlips“ muziejaus sienas ir kvies tirti Vilniaus pokerio tematiką.

Arno Strumilos / 15min nuotr./MO muziejus
Arno Strumilos / 15min nuotr./MO muziejus

Donatas Ulvydas žada filmą, inspiruotą to paties Ričardo Gavelio romano „Vilniaus pokeris“, tačiau esą siužetas nebus tapatus knygai, tik ketinama nagrinėti, koks yra Vilniaus džiazas, bohemiškas gyvenimas. Žmonės bus kviečiami dalyvauti filmo kūrime – įsilieti į renginius, kurie taps filmavimo aikštelėmis.

Galerija „Meno niša“, organizuojanti meno mugę „Art Vilnius“, pasiūlė tarptautinį Vilniaus performansų festivalį – bienalę, prasidėsiančią irgi 2023 metais, menininkai kurs atvirose erdvėse. Laukiama unikalaus pasirodymo, kuris, kaip tikimasi, išgarsins šį festivalį ne tik Lietuvoje.

Lietuvos operos ir baleto teatras rengia daugybę operos renginių – nuo apdovanojimų iki dirbtiniam intelektui padedant atkuriamos pirmosios lietuviškos operos.

Šie renginiai, anot K.Žukauskaitės, jau pradeda savo darbą, tačiau žadami ne tik jie – programa bus kur kas platesnė.

„Šiuo metu dirbame ties vientisumu, kad visa programa turėtų labai konstruktyvų tinklelį su konkrečiomis datomis, kas kada ištinka“, – sakė K.Žukauskaitė.

Seimo nariai Kęstutis Vilkauskas ir Vytautas Juozapavičius akcentavo, kad tai – Lietuvos sostinės jubiliejus, todėl galima būtų susieti šventę ir su kitomis istorinėmis Lietuvos sostinėmis. Ypač – Trakais, irgi "atradusiais" savo gimtadienį, kurį švęsti ketinama 2022 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas