Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 06

Seimo nariai reikalauja ministro Ž.Vaičiūno atsakymų dėl „Orlen“, grasina interpeliacija

Trečiadienį Seimo konservatoriai Arvydas Anušauskas ir Aistė Gedvilienė paviešino klausimus energetikos ministrui Žygimantui Vaičiūnui dėl „Orlen Lietuvai“ naudingų Vyriausybės sprendimų. Reikalaujama skubių paaiškinimų, kurie susiję su šią savaitę paskelbtu 15min žurnalistiniu tyrimu. Konservatoriai žada svarstyti ministro interpeliacijos galimybę, jei atsakymai jų neįtikins.
Žygimantas Vaičiūnas
Žygimantas Vaičiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Arvydas Anušauskas ir Aistė Gedvilienė trečiadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame jie skelbia 10 klausimų energetikos ministrui.

Kai kurie iš klausimų yra susiję su premjeru Sauliumi Skverneliu ir naftos koncerno „Orlen Lietuva“ parama S.Skvernelio aplinkos verslininkų krepšinio klubams.

„Ar Ministras Pirmininkas S.Skvernelis yra prašęs Jūsų pagalbos sprendžiant „Orlen Lietuva“ įsiskolinimo dėl elektros kainos VIAP dedamosios nemokėjimo bei įmonės dalyvavimo rezervinių galių konkursuose klausimus? Ar su „Orlen Lietuva“ vadovu Ireneušu Fanfara derinote galimus „Orlen Lietuva“ įsiskolinimo už VIAP bei įmonės dalyvavimo rezervinių galių konkursuose klausimų sprendimų galimybes ir būdus?

Ar žinojote, kad šios nuolaidos stambiajam verslui yra siejamos su reikalavimu paremti su premjero aplinka susijusius krepšinio klubus? Ar apie sprendimą suteikti lengvatas stambiesiems vartotojams informavote visuomenę ministerijos interneto svetainėje ar kitose informavimo priemonėse? O gal dėl kokių nors priežasčių norėjote šį sprendimą nuslėpti?“ – klausia Seimo nariai.

A.Anušauskas ir A.Gedvilienė taip pat prašo energetikos ministro Ž.Vaičiūno atsakyti, ar sprendimas suteikti lengvatas stambiesiems vartotojams jiems mokant tik nedidelę dalį VIAP kainos dedamosios atitinka Seimo patvirtintos Vyriausybės programos nuostatas?

„Ar dėl sprendimo suteikti lengvatas stambiesiems vartotojams nėra diskriminuojami kiti elektros vartotojai? Ar tai negali būti vertinama kaip valstybės parama išimtinai stambiajam verslui? Kokio dydžio nuolaida dėl lengvatos stambiesiems vartotojams per praėjusius metus buvo valstybės suteikta „Orlen Lietuva“? Kokios dar įmonės naudojasi lengvata stambiesiems vartotojams? Kiek iš viso per praėjusius metus tokiu būdu buvo suteikta paramos stambioms verslo įmonėms?“ – prašo paaiškinimų Seimo nariai.

Ryšiai su „Orlen Lietuva“

Pirmadienį 15min tyrimas atskleidė, kad Sauliaus Skvernelio Vyriausybė priėmė ne vieną Lenkijos naftos koncernui „Orlen Lietuva“ naudingą sprendimą. Koncernas gavo šimtamilijoninių nuolaidų ir valstybės užsakymų, kurių sąlygos buvo pritaikytos pagal šio koncerno prašymus.

Iškart po to „Orlen Lietuva“ parėmė su S.Skvernelio aplinkos verslininkais susijusius krepšinio klubus: Vilniaus „Rytą“, kurio dalininkas yra viešųjų ryšių konsultantas Darius Gudelis; Panevėžio „Lietkabelį“, kurio prezidentu yra buvęs kelių policininkas, dabar verslininkas Alvydas Bieliauskas; Regionų krepšinio lygą, kurią valdė tas pats D.Gudelis ir verslininkas Tomas Pačėsas, organizavęs slaptus S.Skvernelio susitikimus su galingiausiu Lenkijos politiku Jaroslawu Kaczynskiu.

Antradienį Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad krepšinio klubas „Rytas“ iš „Orlen Lietuvos“ gavo 100 tūkst. eurų paramą.

„Orlen Lietuva“ paskelbė pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad „Lietuvos geležinkelių“ suteiktos nuolaidos yra gerokai mažesnės, nei skelbė portalas 15min.

VIDEO: 15min tyrimas. Po slaptų S.Skvernelio susitikimų – milijonai Lenkijos naftos koncernui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas