Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo rinkimuose nelaimėjęs Žilvinas Tratas ieško 10 tūkst. balsų: kur apsiskaičiavo?

Seimo rinkimuose dalyvavęs aktorius, modelis Žilvinas Tratas pasigedo 10 tūkst. balsų. Jie esą paslaptingai išnyko Žirmūnų vienmandatėje apygardoje, kur Taikos koalicijos kandidatas liko tarp autsaiderių. Čia nėra jokio kriminalo – aktorius lygina apygardoje registruotų rinkėjų ir biuletenių skaičių, neatsižvelgdamas į tai, kiek žmonių pareiškė savo valią.
Žilvinas Tratas
Žilvinas Tratas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Sulaukė pašaipų

Apie tai Ž.Tratas savo socialinių tinklų paskyrose prabilo savaitgalį, prieš pat Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) tvirtinant Seimo rinkimų pirmojo rinkimų turo rezultatus.

„Paslaptingai dingo apie 10 000 balsų. Įdomu, už ką jie buvo?“ – šeštadienį popiet retoriškai klausė kandidatas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Seimo nariu bandžiusį tapti aktorių Žilviną Tratą papiktino nesutampantys skaičiai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Seimo nariu bandžiusį tapti aktorių Žilviną Tratą papiktino nesutampantys skaičiai

Sekmadienį ryte jis ne tik „Facebook“, bet ir „Instagram“ paskelbė kiek ilgesnį įrašą ta pačia tema.

Ž.Tratas pirmiausiai pasisakė apie „vieną liūdnai pagarsėjusį lošėją“, kuriam „staiga parūpo į Seimą neišrinkto pradedančiojo politiko pateikti faktai apie galimai neskaidrų balsų skaičiavimą“.

Aktorius vėl atkreipė dėmesį, kad „apygardai buvo perduota apie 33 000 biuletenių, o grąžinta tik apie 19 000“.

„Šie du faktai bent kiek pilkosios masės ir smegenų vingių turinčiam asmeniui sukeltų mažų mažiausiai įtarimą“, – aiškino jis.

Pastarąjį įrašą Ž.Tratas iliustravo vyro, sėdinčio prie ruletės stalo, portretu.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Seimo nariu bandžiusį tapti aktorių Žilviną Tratą papiktino nesutampantys skaičiai
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Seimo nariu bandžiusį tapti aktorių Žilviną Tratą papiktino nesutampantys skaičiai

Iš veido šis panašus į žurnalistą, visuomenininką Andrių Tapiną, kuris žinomas kaip pokerio lošėjas.

Bet atvaizdas greičiausiai sukurtas pasitelkus dirbtinio intelekto programą (tai išduoda, pavyzdžiui, keistos formos rankos ir ypač pirštai).

Galima spėti, kad tai buvo kandidato reakcija į A.Tapino reakciją į šeštadienio įrašą.

„Kad Ž.Tratas nėra aštrus pieštukas, seniai buvo aišku, bet neatėjusius balsuoti paversti į sąmokslo teoriją apie dingusius balsus reikia neeilinio glušpetrio talento“, – nerinkdamas žodžių pasipiktinimą dėl tariamai dingusių balsų pakomentavo visuomenininkas.

Dar anksčiau panašiai į aktoriaus skundą sureagavo tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ įkūrėjas, žurnalistas Šarūnas Černiauskas.

Seniai tiek nežvengiau. Ž.Tratas skelbia sensaciją ir siaubą. Žinokit, Žirmūnų vienmandatėje dingo 10 tūkstančių balsų. O iš tikrųjų tas anagramatas dingusiais laiko tuos, kurie balsuot neatėjo“, – rašė jis savo paskyroje.

Liko toli net nuo antro turo

Ž.Tratas pirmame įraše paskelbė „Excel“ lentelę, kurioje nurodyta, kiek rinkėjų yra skirtingose Žirmūnų apygardos apylinkėse.

Sprendžiant iš jos, iš viso į rinkėjų sąrašus įtraukti 33 263 žmonės. VRK tinklalapyje nurodytas kiek didesnis skaičius – 33 369.

Gretimame stulpelyje pateikti įvairūs apvalūs skaičiai. Nors ką šie duomenys reiškia, nei lentelėje, nei pačiame įraše nepaaiškinta, tai greičiausiai rodo, kiek kuriai apylinkei buvo perduota biuletenių. Mat skaičiai yra kiek mažesni nei rinkėjų ir apvalūs.

Biuletenių perdavimo apygardoms tvarką neseniai portalui 15min paaiškino VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė. Anot jos, perduodamų biuletenių skaičius yra apvalinamas 100 tikslumu, mat jie būna susegti po 100 vnt.

VRK atstovės žodžiais, biuleteniai pirmiausia pristatomi į rinkimų apygardas, kurios vėliau paskirsto juos rinkimų apylinkėms pagal jose esančių rinkėjų skaičių.

„Kadangi Lietuvoje Seimo rinkimų metu rinkėjai gali balsuoti visose savo apygardos ribose esančiose rinkimų apylinkėse, rinkimų apygardoje visada paliekamas biuletenių rezervas, kad būtų galima papildyti biuletenių atsargas tose rinkimų apylinkėse, į kurias gausiau atėjo balsuoti kitų tos pačios apygardos apylinkių rinkėjai”, – pažymėjo I.Ramanavičienė.

Apygardoje turimų biuletenių rezervas numatomas pagal ankstesnių rinkimų patirtį, t. y. pagal tai, kaip rinkėjai yra balsavę ankstesniuose rinkimuose.

Taip pat skaitykite: Internautai tariasi radę „įrodymų“, kad Seimo rinkimų rezultatai buvo suklastoti

VRK duomenimis, iš 33 369 Žirmūnų apygardoje registruotų rinkėjų pirmame Seimo rinkimų ture dalyvavo 19 243 (57,67 proc.). Jei būtų balsavę visi rinkėjai, pastarasis skaičius būtų maždaug 14 tūkst. didesnis.

Šioje apygardoje daugiausiai balsų surinko dabartinės parlamentarės konservatorė Paulė Kuzmickienė (5 932 balsai arba 30,83 proc.) ir Laisvės partijos narė Morgana Danielė (2 891 balsas arba 15,02 proc.).

Taikos koalicijos atstovas (VRK tinklalapyje nurodyta, kad jį iškėlė Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija) Ž.Tratas liko priešpaskutinis iš vienuolikos kandidatų. Jį pasirinko 633 rinkėjai (3,29 proc.).

15min verdiktas: trūksta konteksto. Ž.Tratas lygina skirtingus dalykus – į sąrašus įtrauktų rinkėjų ir biuletenių skaičių, neatsižvelgdamas į tai, kiek žmonių balsavo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito