Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 13

Seimo narys M.Maldeikis kreipėsi į VTEK dėl G.Nausėdos deklaracijų

Seimo konservatorių frakcijos narys Matas Maldeikis kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) klausdamas, ar prezidentas Gitanas Nausėda, viešai nepateikdamas savo 2018 m. šeimos turto deklaracijos, nepažeidė viešojo visuomenės intereso žinoti bei etikos normų. M.Maldeikis tai padarė po to, kai prezidento Komunikacijos grupės vadovas Frederikas Jansonas pranešė ketinąs kreiptis į VTEK išaiškinimo dėl į „čekių skandalą“ patekusių ministrų elgesio.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Lukas Balandis / BNS nuotr.

M.Maldeikis žeria įtarimus dėl prezidento

„Kreipiausi į Vyriausiąją etikos komisiją dėl prezidento, kuris pasinaudojo Lietuvos Respublikos įstatymuose esančia spraga, viešai nepateikdamas savo 2018 metų šeimos turto deklaracijos. Taip buvo sutrikdytas viešas visuomenės interesas žinoti, ar tikrai prezidentas galėjo padengti savo rinkiminės kampanijos skolas, kurios sudarė beveik 40 tūkstančių eurų. Manau, taip prezidentas nesilaikė jam tenkančių aukščiausių etikos standartų“, – rašo savo paskyroje „Facebook“ M.Maldeikis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Matas Maldeikis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Matas Maldeikis

Anot jo, visuomenėje kyla pagristų įtarimų, kad šias skolas padengė baltarusiškų trąšų tranzitu per Lietuvą suinteresuoti verslininkai, o prezidentas Europos Vadovų Taryboje atitinkamai siekė, kad jų vežamos trąšos būtų išbrauktos iš Europos Sąjungos sankcionuojamų sąrašo.

„Nors dabartinis teisinis reguliavimas nenumato, kad, asmeniui tapus prezidentu, Valstybinė Mokesčių inspekcija paviešina jo turto deklaraciją už praėjusius metus, atsižvelgiant į viešąjį interesą ir asmens užimančio aukščiausias pareigas priimamų sprendimų svarbą, prašau pateikti išvadą, ar viešai nepateikdamas savo šeimos turto deklaracijos, prezidentas nepažeidė viešojo visuomenės intereso žinoti bei etikos normų“, – rašo jis.

Abejonių dėl G.Nausėdos rinkimų skolos padengimo iškelta žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“.

Patarėjas žada kreiptis dėl ministrų

Prezidento vyriausiasis patarėjas komunikacijai Frederikas Jansonas antradienį pareiškė, kad kreipsis į VTEK dėl ministrų išlaidų jiems dirbant Kauno miesto taryboje.

Kilus abejonių dėl išlaidų pagrįstumo dirbant Kauno taryboje, iš pareigų pasitraukė konservatorių deleguota švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė. Dalis politikų taip pat ragino iš pareigų trauktis buvusius Kauno tarybos narius konservatorę finansų ministrę Gintarę Skaistę ir Liberalų sąjūdžio atstovą kultūros ministrą Simoną Kairį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„National Geographic Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Frederikas Jansonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„National Geographic Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Frederikas Jansonas

„Prezidentas, kalbėdamas praėjusią savaitę labai aiškiai įvardijo VTEK'ą kaip vieną iš aiškiausių sprendimų. Kadangi pasižiūrėjau jų nuostatuose, jie iš tiesų galėtų reaguoti ir be jokio atskiro kreipimosi, vien reaguodami į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, jos yra daugiau negu reikia, – Žinių radijui sakė F. Jansonas. – Bet suprantu gal neskaitė, gal kažkas tai – galvoju, gal čia išeisiu iš jūsų, nueisiu iki VTEK'o parašysiu pareiškimą.“

„Paprašysiu įvertinti šiuo atveju turbūt pirmiausia ministrų klausimą, kad vieną kartą išspręstų“, – kalbėjo jis.

Pasak F. Jansono, ministrams pasirinkus skirtingas pozicijas dėl kilusio skandalo, VTEK sprendimas galėtų įnešti aiškumo, kaip situacija turėtų būti vertinama.

Prezidentas anksčiau yra sakęs, kad kilus klausimų dėl jų išlaidų dirbant Kauno taryboje pasitraukti ministrams būtų geriausias sprendimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas