Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 17

Seimo opozicija kyšininkavimui ir prekybai poveikiu siūlo netaikyti senaties

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Agnė Bilotaitė kartu su kolegomis iš opozicijos ir Mišrios Seimo narių grupės registravo Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis siūlo panaikinti senaties taikymo galimybę kyšininkavimui bei prekybai poveikiu.
Viktorijos Filiponenko baudžiamoji byla sostinėje
Baudžiamoji byla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kyšininkavimas ir prekyba poveikiu, pasak pataisų iniciatorių, „pasižymi ypatinga žala visuomenės stabilumui ir moralei, demokratijos ir teisinės valstybės įsitvirtinimui, valstybės ekonominiams interesams“. Be to, jų įsitikinimu, šiems nusikaltimams taikomi „palyginti trumpi“ senaties terminai.

„Projekto rengimą paskatino vis dažniau išaiškėjantys korupciniai skandalai: kyšininkavimas ir prekyba poveikiu, kurie dažnai yra sudėtingi, painūs, tęstinio pobūdžio, didelio masto ir pažeidžiantys viešąjį interesą, tačiau per nustatytus terminus valstybės pareigūnai nesurenka pakankamai įrodymų ir informacijos.

Taip pat pasinaudojant teisės aktų suteikiamomis teisėmis, siekiant išvengti apkaltinamojo nuosprendžio ir atsakomybės, vilkinamas ikiteisminio tyrimo procesas, ir to pasekoje pasibaigia senaties terminas korupcinėse bylose“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Vertindama iniciatyvą keisti Baudžiamojo kodekso nuostatas dėl senaties, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė teigė, kad tai – svarstytina.

„Tikrai neskaičiau nei paties projekto – jeigu taip atvirai – nei aiškinamojo rašto, kaip yra motyvuojama, bet, matyt, reikėtų žiūrėti sistemiškai, kaip tas nusikaltimo sunkumas yra panašus į kitus nusikaltimus, kuriems senatis netaikoma kaip, tarkime, genocidui. Šiuo atveju, tai – svarstytinas dalykas, nežinau, kaip komitetas apsispręstų“, – 15min komentavo politikė.

Įstatymo projektą opozicija planuoja pristatyti ketvirtadienio Seimo posėdyje.

Šiuo metu senatis netaikoma: genocidui, tarptautinės teisės draudžiamam elgesiui su žmonėmis, priverstiniam dingimui, kankinimui, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymui, civilių trėmimui ar perkėlimui, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimui, kankinimui ar kitokiam nežmoniškam elgesiui su jais ar jų turto apsaugos pažeidimui, civilių ar karo belaisvių prievartiniam panaudojimui priešo ginkluotosiose pajėgose, saugomų objektų naikinimui ar nacionalinių vertybių grobstymui, agresijai, draudžiamai karo atakai, uždraustų karo priemonių naudojimui, aplaidžiam vado pareigų vykdymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas