Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 06

Seimo pirmininkas ir toliau atsistatydinti neketina

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pozicija dėl atsistatydinimo nepasikeitė – jis ir toliau žada laukti nepasitikėjimo juo procedūros, jei tokia bus. V.Pranckietis tikina, kad nėra įsikibęs posto ir sako, kad Seimo pirmininką renka ne koalicija.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Seimo pirmininkas renkamas ne koalicijos“, – ketvirtadienį Seime komentavo jis.

V.Pranckietis nesutiko, kad Seimo pirmininkas yra deleguojamas, tai yra, šiuo atveju deleguotas „valstiečių“: „Ne deleguojamas. Iškeliama kandidatūra ne mažiau 10-ies Seimo narių. Gali būti iškelta 14 Seimo pirmininkų kandidatų.“

Jei memorandumo turinys nesikeis ir Seimo pirmininko postas po koalicijos performavimo atiteks „socialdarbiečiams“, V.Pranckietis tikino lauksiantis nepasitikėjimo juo procedūros. Politikas reiškė viltį, kad palaikančių jį būtų.

Manau, kad liepti balsuoti slaptai yra neįmanoma.

„Manau yra pakankamai dorų žmonių, kurie žiūri atsakingai į valstybės dalykus, ir jie nesišvaisto savo balsais, ypatingai balsuodami slaptai ir nusisukdami nuo savo įsitikinimų. Manau, kad liepti balsuoti slaptai yra neįmanoma, ir tai yra jų jėga, ir galia. Skatinčiau, kad žmonės visada galėtų išlikti savimi, tai yra, išlikti su stuburu“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Jis tikino nesilaikantis posto: „Aš laikausi taisyklių, pagal kurias esu šitame poste, ir pagal kurias, jeigu tai būtų Seimo valia, turėčiau pasitraukti iš posto.“

Apie tai, kad V.Pranckietis laikosi kėdės, yra kalbėjęs "valstiečių" lyderis Ramūnas Karbauskis. Politiko teigimu, nepavykus pakeisti Seimo pirmininko, susidariusi krizė gali privesti iki pirmalaikių parlamento rinkimų.

Keičiantis koalicijai, kaip aiškino jis, keičiasi ir postų proporcijos, o V.Pranckietis, kaip asmuo, čia esą niekuo dėtas.

„Čia nėra klausimas žmogaus, kuris užima Seimo pirmininko postą. Aš neturiu jokių pretenzijų ir niekada neturėjau pretenzijų Seimo pirmininkui. Pasikeičia koalicinė sutartis, pasikeičia proporcijos, pasikeičia postai, ir atitinkamai visi turi veikti pagal tą koalicinę sutartį, – kalbėjo R.Karbauskis. – Man pirmas žinomas atvejis per mano dvidešimt kelių metų istoriją, kada žmogus savo postą pradeda laikyti savo asmenine nuosavybe, nesuprasdamas, kad tai ne jo klausimas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Anot R.Karbauskio, jei Seimo vadovo kėdė liktų „valstiečiams“, „niekas nekeltų klausimo dėl Viktoro Pranckiečio buvimo tame poste“.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą ir praėjusią savaitę pasirašė memorandumą dėl koalicijos su Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“. Šios partijos taip pat laukia prisijungiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų.

Koalicijos memorandume numatyta, kad ministru pirmininku toliau siūlomas Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitenka „socialdarbiečiams“.

Jei koalicija būtų sudaryta memorandumo pagrindu, V.Pranckietis turėtų atsistatydinti. Jei to, kaip ir žada, nepadarytų, turėtų būti organizuojama nepasitikėjimo juo procedūra.

Pagal Seimo statutą, pasiūlymą atleisti Seimo pirmininką, motyvuotu raštu, gali pateikti Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis – 29 – Seimo narių. Sprendimas dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsų dauguma, tai yra reikia ne mažiau kaip 71 balso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento