Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 11

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis: atėjo laikas apsivalyti

Seime iškilmingai paminėtos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 27-osios metinės. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pabrėžė, kad Lietuva pasiruošusi ir laukia apsivalymo. Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pabrėžė, kad laisvė nėra savaime suprantamas dalykas ir dėl jos reikia aukotis.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Privalome vertinti, įprasminti ir išsaugoti nueitą kelią ir atliktus darbus. Mus lydi visų už laisvę kovojusių žvilgsniai. Visiems tariame ačiū už laisvę ir nepriklausomybę“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iškilmingo Kovo 11-osios  posėdžio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iškilmingo Kovo 11-osios posėdžio akimirka

Pasak jo, jau šiandien reikia atsakyti, kokią valstybę mes norime matyti ateityje. Atėjo pavasaris, kvietimas apsivalyti.

„Mūsų žmonės turi daug ryžto ir potencialo. Mes visi drauge norime kurti. Tėvynė laukia ir tikisi atsakomybės ir tarnavimo“, – minėjo V.Pranckietis.

Jis klausė, kokius laiškus kunigaikštis Gediminas Europai siųstų šiandien?

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius savo kalboje priminė, kiek laisvė kainavo Lietuvai: „Kovo 11-osios vakarą, kai šioje salėje sovietinį herbą pakeitė trispalvė, mums riedėjo džiaugsmo ašaros. Šio laisvės žingsnio mes nebūtume galėję žengti, jei mūsų tėvai ir seneliai dubenį sriubos būtų branginę labiau už laisvę.

Mums buvo perduotas supratimas, kad Dievas ir Tėvynė yra tos vertybės, dėl kurių galima mirti. Ir gūdžiais sovietmečių metais mes laisvės nepamiršome. Žmonės ėjo per lagerius ir tremtis vien už tai, kad drįso laisvai galvoti“, – teigė S.Tamkevičius.

Pasak jo, tikroji laisvė nėra neatsakingas savo norų tenkinimas, o tarnavimas. Nors laisvė suteikia galimybę rinktis tiesą arba melą, bet ji įpareigoja mūru stovėti už teisingumą. Kas to nesupranta, nėra laisvas.

Laisvės rūmas nėra statomas ant smėlio, mąstant apie pinigus ir kitus laikinus dalykus. Laisvė yra Dievo dovana, už kurią reikia mokėti didelę kainą.

Iškilmingame posėdyje kalbėjęs signataras Mečys Laurinkus teigė Lietuvą matantis kaip dialogo valstybę, kaip tvirtovę su pakeliamais ir nuleidžiamais vartais.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vytautas Landsbergis ir Borisas Jelcinas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vytautas Landsbergis ir Borisas Jelcinas

Rusijos politikas Genadijus Burbulis ragino prisiminti Rusijos prezidento Boriso Jelcino dvasią ir padėkoti jam už drąsą vykdyti demokratines reformas ir įkvėpimą.

G.Burbulis ragino politikoje nepamiršti moralės. Taip pat perspėjo, kad bandymas restauruoti imperijas veda į aklavietes, nes imperijos neturi ateities. „Galima tik užjausti tuos, kurie to nesupranta. Turime ieškoti būdų, kaip išgydyti šį sindromą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito