Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 23

Seimo pirmininkė dėl įvykių Minske šaukia neeilinius komitetų, atsakingų už užsienio politiką ir saugumą, posėdžius

„Rytoj Seimo darbas prasidės neeiliniais komitetų, atsakingų už užsienio politiką ir saugumą, posėdžiais“, – praneša Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, reaguodama į Baltarusijos režimo priverstinai Minske nutupdytą lėktuvą, kuris turėjo leistis Vilniuje.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Remiantis tuo, ką skelbia Cichanouskaja, Lukašenkos režimas šiandien pasielgė dar įžūliau nei jį patronuojanti Rusija. Mes su valstybe, kuri tampa neprognozuojama, deja, esame susieti bendra siena.

Žurnalisto sulaikymas tokiomis priemonėmis, rodo, kad režimas nebesilaiko jokių tarptautinių normų ar susitarimų. Tokį įžūlumą gali lemti netikėjimas, kad tiek Europos Sąjunga, tiek likęs demokratinis pasaulis imsis rimto diktatoriaus spaudimo. Todėl vieninga pozicija dabar labai svarbi“, – sekmadienį feisbuke parašė Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen.

Todėl pirmadienį Seimo darbas prasidės neeiliniais komitetų, atsakingų už užsienio politiką ir saugumą, posėdžiais, teigė ji.

„Po šių veiksmų darosi akivaizdu, kad Baltarusijos oro erdvė yra nebesaugi net civiliams. Šiandien daroma viskas, kad keleiviai skridę iš Atėnų į Vilnių, saugiai pasiektų Lietuvą. Jau rytoj reikės svarstyti, kaip užtikrinti, kad tokios situacijos nebepasikartotų“, – pažymėjo Seimo pirmininkė.

Darosi akivaizdu, kad Baltarusijos oro erdvė yra nebesaugi net civiliams.

LRT laidai „Dienos tema“ V.Čmilytė-Nielsen pasakojo, jog pirmadienį Seime rinksis Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komitetai, kurie susitiks su įvairių institucijų atstovais, aptars apie įvykį turimą informaciją.

„Tuomet, manau, kad iš to taip pat galėtų gimti kai kurie veiksmai“, – pažymėjo ji ir teigė, kad situaciją planuoja analizuoti ir kiti Seimo komitetai.

„Labai svarbu, kad mūsų atsakas būtų koordinuotas su visomis institucijomis, nes situacija beprecedentė ir labai rimtai“, – teigė Seimo pirmininkė.

Sekmadienį pranešta, kad Baltarusijos režimas, siekdamas sulaikyti Baltarusijos žurnalistą, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją Romaną Protasevičių, priverstinai Minske nutupdė į Vilnių skridusį lėktuvą.

Taip pat skaitykite: Baltarusijos opozicija: režimas nutupdė į Vilnių skridusį lėktuvą, kad suimtų žurnalistą

Kaip sekmadienį teigė prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė, G.Nausėda reikalauja, kad visi lėktuvo keleiviai ir R.Protasevičius būtų nedelsiant paleisti.

Prezidentas savo ruožtu kreipėsi į NATO ir ES sąjungininkus „kviesdamas nedelsiant duoti atkirtį Baltarusijos režimui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas