Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 22

Seimo pirmininkė linkusi pritarti gynybos biudžeto didinimui

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, jog iš principo būtų linkusi pritarti Lietuvos gynybos biudžeto didinimui. Ignoruoti grėsmę už sienos, pasak jos, būtų neatsakinga.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kiek turėtų augti gynybos biudžetas, kol kas neaišku. Pasak Seimo pirmininkės, pasiūlymą dėl to turėtų teikti Krašto apsaugos ministerija (KAM), vėliau šį klausimą esą reikėtų aptarti su partneriais koalicijoje ir kitais politikais Seime.

Tai turi būti adekvatūs skaičiai.

„Dėl gynybos biudžeto, deja, aplinkybės už sienos tokios, kad ignoruoti grėsmę būtų neatsakinga. Reikėtų sulaukti KAM pasiūlymo, tai turi būti adekvatūs skaičiai, tačiau, vertindama dabartinę situaciją, iš principo būčiau linkusi pritarti.

Apie konkrečias lėšas kalbėti galime po pasitarimo su koalicijos partneriais, o vėliau – ir visomis partijomis Seime“, – dėstė V.Čmilytė-Nielsen atsakyme, kurį 15min perdavė jos atstovė spaudai Ilona Petrovė.

Už kuo skubesnį Lietuvos gynybos biudžeto didinimą pasisako prezidentas Gitanas Nausėda.

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau šią savaitę patvirtino, kad Vyriausybė, įvertindama įtampas regione, svarsto šiemet tikslinti valstybės biudžetą, jame numatant daugiau lėšų gynybai.

Premjerė teigė, kad šiuo metu vertinami preliminarūs kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos siūlymai, dėl šių metų biudžeto tikslinimo konsultuojamasi su Finansų ministerija.

Tokį Vyriausybės vadovės komentarą BNS perdavė jos atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Premjerės teigimu, gynybos finansavimas „šiomis aplinkybėmis yra Vyriausybės prioritetas“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Vėliau antradienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas nurodė, kad, atsižvelgiant į valstybės finansus, krašto apsaugai šiemet papildomai būtų galima skirti iki kelių šimtų milijonų eurų.

Apie planus didinti gynybos biudžetą 15min pirmadienį pasikalbėjo su politikais Seime. Opozicijos vertinimu, apie Lietuvos gynybos biudžeto didinimą diskutuoti galima, bet to, pasak politikų, neužtektų pagrįsti pakitusia saugumo situacija regione. Anot jų, Lietuvai realios konflikto grėsmės nėra, o lėšas derėtų nukreipti kitoms reikmėms.

Valdančiųjų gretose nusiteikimas gynybos finansavimo didinimo klausimu palankesnis.

Šiais metais Lietuvos krašto apsaugos sistemos finansavimas siekia kiek daugiau nei 1,2 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas