Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 01

Seimo pirmininkė siūlo griežčiau apibrėžti, kas gali dirbti su jaunimu

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen siūlo griežčiau apibrėžti, kas gali dirbti su jaunimu.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Jaunimo politikos pagrindų įstatyme ji siūlo įrašyti naują kategoriją – jaunimo darbuotojas. Tai būtų žmogus, dirbantis su jaunais žmonėmis jų laisvalaikiu individualiai ar grupėmis ir siekiantis asmeninio ir socialinio jaunų žmonių tobulėjimo.

Jaunimo darbuotojui būtų taikomi nepriekaištingos reputacijos reikalavimai, ir būtų nustatyta, kad atvirąjį darbą su jaunimu, mobilųjį darbą su jaunimu, darbą su jaunimu gatvėje, jaunimo praktinių įgūdžių ugdymą turi teisę vykdyti tik jaunimo darbuotojai.

„Atlikti jaunimo problematikos tyrimai akivaizdžiai rodo, kad Lietuvoje trūksta infrastruktūros ir kryptingai apmokytų darbuotojų, kurie sugebėtų dirbti su paaugliais. Visa, kas susiję su jaunimo darbuotojais, reguliuojama socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymais, nors akivaizdu, kad tokio lygmens teisės aktai gali būti skirti tik įstatymui įgyvendinti“, – pataisas argumentuoja V.Čmilytė-Nielsen.

Siūloma, kad jos įsigaliotų nuo 2024 metų sausio 1 dienos.

Reikalavimai nustatytų, kad jaunimo darbuotojas privalėtų turėti ne žemesnį nei aukštąjį universitetinį arba aukštąjį koleginį socialinio darbo, socialinės pedagogikos, psichologijos, ugdymo mokslų arba edukologijos išsilavinimą, mokytojo profesinę kvalifikaciją, socialinio darbuotojo ar socialinio darbuotojo padėjėjo kvalifikaciją.

Jis nebūtų laikomas nepriekaištingos reputacijos, jei būtų buvęs pripažintas kaltu už nusikalstamas veikas žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, už vaiko išnaudojimą pornografijai, pelnymąsi iš vaiko prostitucijos, taip pat už kitus tyčinius sunkius ar labai sunkius nusikaltimus, neatsižvelgiant į tai, ar teistumas yra išnykęs ar panaikintas.

Taip pat asmuo nebūtų laikomas nepriekaištingos reputacijos, jei būtų pripažintas kaltu padaręs kitą nesunkų ar apysunkį nusikaltimą, jeigu teistumas už jį neišnykęs ar nepanaikintas; jei piktnaudžiauja alkoholiu ar narkotinėmis medžiagomis ir pan.

Su jaunimu dirbančios organizacijos ir kiti jaunimo darbuotojus įdarbinantys subjektai privalėtų užtikrinti, kad į jaunimo darbuotojų pareigas būtų priimti ir jose dirbtų tik nepriekaištingos reputacijos asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas