Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07:00 /08:08

„Pasiskaičiau ir nusprendžiau“: Lietuva renka naują Seimą, agitacija draudžiama

Sekmadienį 7 valandą ryto Lietuvoje duris atvėrė balsavimo apylinkės. Iki 20 valandos vakaro vyks lemiamas balsavimas Seimo rinkimuose. Prognozuojama, kad rinkimų rezultatai paaiškės antrą ar trečią valandą nakties.
Seimo rinkimai 2024
Seimo rinkimai 2024 / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Nuo antradienio iki ketvirtadienio Lietuvoje vyko išankstinis balsavimas, balsavimas namuose ir specialiuose punktuose – kariuomenės vienetuose, bausmės atlikimo, sveikatos priežiūros, socialinės globos įstaigose.

Per tris išankstinio balsavimo dienas savo valią pareiškė 174 tūkst. arba 7,4 proc. rinkėjų.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

VRK prašo rinkėjų padėti užtikrinti tvarką balsavimo metu

07:52

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VRK
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VRK

Spalio 13-ąją, Seimo rinkimų sekmadienį, rinkėjai balsuoja 1895 rinkimų apylinkėse. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kreipiasi į visus sekmadienį balsuosiančius piliečius prašydama prisidėti, kad rinkimų diena praeitų sklandžiai ir ramiai.

VRK primena, kad dauguma rinkimų apylinkių yra įkurtos švietimo ir ugdymo įstaigų pastatuose, kurių teritorijose ir rinkimų dieną galioja draudimas vartoti tabaką, tabako gaminius bei su tabako gaminiais susijusius gaminius. Tikimasi, kad atlikdami savo pilietinę pareigą rinkėjai šiose teritorijose bus sąmoningi, nerūkys ir taip taps jaunajai kartai teigiamu pavyzdžiu.

VRK taip pat prašo rinkėjų ateiti į pagalbą rinkimų organizatoriams – praleisti į eilės priekį į balsavimo apylinkes atvykusius senolius, asmenis su negalia, besilaukiančias moteris ar šeimas su mažais vaikais.

Seimo rinkimų sekmadienį dirbs sustiprintos policijos pajėgos, uniformuoti ir neuniformuoti pareigūnai nuolat stebės situaciją, asmenų elgesį viešojoje erdvėje, vertins galimas grėsmes ir operatyviai reaguos, kai tik tam iškils poreikis. 

Tam, kad rinkimų pažeidimams būtų užkirstas kelias, taip pat reikalinga ir rinkėjų pagalba.

Policija ir VRK prašo pilietiškų žmonių, pastebėjusių galimus pažeidimus, nedelsiant pranešti pareigūnams telefonu 112 arba VRK el. paštu rinkim@vrk.lt 

2024-ųjų Seimo rinkimai – pagrindiniai faktai

07:04

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose

Lietuvoje sekmadienį vyksta eiliniai Seimo rinkimai.

Lietuvos piliečiai rinks 14-ąjį Seimą, tačiau po nepriklausomybės atkūrimo 1991 metais tai yra devinti eiliniai rinkimai.

Seimų numeracija skaičiuojama nuo praėjusio amžiaus pirmosios pusės, 1920–1940 metais veikusių I–IV Seimų, 1920–1922 metais veikęs Steigiamasis Seimas neskaičiuojamas. Nepriklausomybę atkūrusi Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas dirbo 1990–1992 metais.

Rinkėjų skaičius. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) patvirtintuose rinkėjų sąrašuose yra 2 mln. 375 tūkst. 800 balso teisę turinčių piliečių. Tai yra beveik 82 tūkst. daugiau rinkėjų nei 2020 metais.

Apygardos. Seimo rinkimuose ketverių metų kadencijai renkamas 141 parlamentaras: 70 – pagal sąrašus daugiamandatėje apygardoje ir 71 – vienmandatėse apygardose. 

Kandidatai. Iš viso rinkimuose dalyvauja 1740 politinių jėgų iškeltų bei savarankiškai išsikėlusių kandidatų, 1090 arba 62,6 proc. vyrų ir 650 arba 37,4 proc. moterų. Lyginant su 2020 metais, šiemet į Seimą kandidatuoja keliolika asmenų mažiau. Prieš ketverius metus VRK buvo registravusi 1755, 2016-aisiais – 1416 kandidatų.

Portretas. VRK sudarė statistinį kandidato portretą, tai – 49-erių vyras vardu Andrius, kurio turtas, vertybiniai popieriai ir piniginės lėšos siekia beveik 166 tūkst. eurų.

Partijos. Į Seimą kandidatų sąrašus iškėlė 14 partijų bei viena koalicija. Per 2020 metų rinkimus kandidatų sąrašus daugiamandatėje apygardoje kėlė 17 partijų, iš jų į Seimą pateko šešios.

Kartelė. Daugiamandatėje apygardoje mandatų gauna partijos, surinkusios ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Partijų koalicijoms kartelė siekia 7 proc. nuo visų dalyvavusių rinkėjų balsų. Šiemet 7 proc. kartelė aktuali Taikos koalicijai (Darbo partija, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija, Žemaičių partija) bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, sudariusiai jungtinį sąrašą.

Balsavimo laikas. Sekmadienį rinkimų apylinkės duris atvers 7 val. ir rinkėjų lauks iki 20 valandos. 

Vienmandatės pirmajame ture. Įsigaliojus Rinkimų kodekso pataisoms vienmandatėje apygardoje išrinktu laikomas daugiausia rinkėjų balsų gavęs kandidatas, bet ne mažiau kaip penktadalį visų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų balsų. Per 2020 metų rinkimus kandidatas laimėjo jau pirmajame ture, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 proc. tos apygardos rinkėjų ir kandidatas surinko per 50 proc. balsų arba su mažiau kaip 40 proc. aktyvumu gavęs ne mažiau kaip penktadalį visų tos rinkimų apygardos rinkėjų balsų. Tuomet į Seimą jau pirmojo turo metu buvo išrinkti trys politikai.

Antrasis turas. Nė vienam kandidatui pirmajame ture nesurinkus penktadalio visų tos apygardos rinkėjų balsų, po dviejų savaičių ten rengiamas pakartotinis balsavimas. Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 27 dieną.

Priesaika. Seimo narių įgaliojimų laikas pradedamas skaičiuoti nuo tos dienos, kurią naujai išrinktas Seimas susirenka į pirmąjį posėdį. Išrinktas Seimo narys įgaliojimus įgyja po priesaikos. Įprastai pirmas naujojo Seimo posėdis vyksta lapkričio viduryje.

„Pasiskaičiau ir nusprendžiau“: Lietuva renka naują parlamentą, agitacija draudžiama

07:03 Atnaujinta 07:08

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Seimo rinkimai 2024
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Seimo rinkimai 2024

Lietuvoje sekmadienį renkamas naujas Seimas, rinkimų dieną agituoti už kandidatus ir partijas draudžiama.

Rinkimų apylinkės atidarytos 7 val. ir darbą baigs 20 valandą.

Tik atsidarius balsavimo punktui Vilniuje, Naujamiesčio–Vilkpėdės apygardos Vytenio apylinkėje, savo valią pareikšti atėjo vienas žmogus – verslininkas Povilas Miškinis-Eidukonis.

„Penktą keliuosi, šeštą darau jogą, septintą balsuoju“, – BNS sakė 36-erių vyras.

Jis teigė balsavęs už tą pačią politinę jėgą kaip ir prieš ketverius metus. Vis tik pabrėžė, kad papildoma paskata balsuoti tapo ir prezidento Gitano Nausėdos tam tikri pasisakymai prieš rinkimus.

„Prezidentui reikėtų patylėti prieš rinkimus, nes jo pagrindinis darbas nėra vidaus politika. Vidinę politiką jis galėtų komentuoti su žmona prie židinio ir vyno taurės“, – kalbėjo P.Miškinis-Eidukonis.

Šiek tiek daugiau ryte balsuoti atėjusių buvo Kaune, Aleksoto–Vilijampolės apygardos Demokratų apylinkėje.

„Balsavau už teisingą Lietuvą, – BNS sakė vairuotojas Vytautas Paleckas. – Aš šeimos žmogus, mėgstu šeimą ir už tai balsuoju, kad būtų Lietuvoje šeimos, o ne kažkokie kitokie žmonės.“

„Būsimam Seimui reikėtų daugiau prižiūrėti Lietuvos žmogų, o ne kitų šalių žmones“, – pridūrė 60-ies metų vyras.

Tuo metu pensininkė Marija Rasiulienė BNS sakė lengvai išsirinkusi, už ką balsuoti.

„Susirinkau visas žinias, duomenis, pasiskaičiau ir nusprendžiau, – kalbėjo moteris. – Aišku, ko norėjau, nėra daug, bet išsirinkau. Apylinkėje nėra tų, kurių norėjau. Na, bet nieko.“

Iš viso rinkėjų sąrašuose įrašyta 2 mln. 375 tūkst. 800 Lietuvos piliečių.

Balsuodami iš anksto, namuose ir specialiuose punktuose savo valią iš viso pareiškė 273 tūkst. 481 arba 11,75 proc. rinkėjų.

Kaip skelbia nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“, per visą išankstinio balsavimo laikotarpį stebėtojai fiksavo per 30 galimų pažeidimų, daugiau nei pusė jų fiksuoti rinkėjams balsuojant namuose.

Daugiausiai pastabų stebėtojai turėjo dėl neužtikrinamo balsavimo slaptumo, neleistinos komisijos narių pagalbos rinkėjams pildant biuletenius, rinkėjams nepakankamai išaiškinamų balsavimo vokais instrukcijų. Dažnu atveju komisijos į stebėtojų pastabas sureagavo ir klaidas ištaisė.

Sekmadienį, pagrindinę rinkimų dieną, likus septynioms valandoms iki balsavimo pradžios įsigaliojo agitacijos draudimas.

Vyriausioji rinkimų komisija primena, kad dauguma rinkimų apylinkių yra įkurtos švietimo ir ugdymo įstaigų pastatuose, kurių teritorijose ir rinkimų dieną galioja draudimas rūkyti.

Ji taip pat prašo balsuojant praleisti į eilės priekį senolius, asmenis su negalia, besilaukiančias moteris ar šeimas su mažais vaikais.

Seimo rinkimų sekmadienį dirbs sustiprintos policijos pajėgos, uniformuoti ir neuniformuoti pareigūnai nuolat stebės situaciją, asmenų elgesį viešojoje erdvėje, vertins galimas grėsmes ir operatyviai reaguos, kai tik tam iškils poreikis.

Lietuvoje renkamas 141 parlamentaras – 71 vienmandatėse apygardose ir 70 daugiamandatėje.

Daugumoje vienmandačių, tikėtina, prireiks antrojo turo, jis vyks spalio 27 dieną.

Iš viso į Seimo rinkimus kandidatuoja 1740 politikų. Partijos kelia 15 kandidatų sąrašų.

Kandidatų sąrašas gali gauti mandatų, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. balsavusių rinkėjų, o jungtinis sąrašas arba koalicija – ne mažiau kaip 7 proc. rinkėjų.

Vienmandatėje apygardoje išrinktu laikomas daugiausia rinkėjų balsų gavęs kandidatas, bet ne mažiau kaip penktadalį visų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų balsų.

Nė vienam kandidatui nesurinkus penktadalio visų tos apygardos rinkėjų balsų, po dviejų savaičių ten rengiamas pakartotinis balsavimas.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

2020 metais iš anksto balsavo 74,5 tūkst. arba 3,09 proc. rinkėjų. Tuomet dėl COVID-19 pandemijos išankstinio balsavimo laikas buvo pailgintas iki keturių dienų ir truko nuo pirmadienio iki ketvirtadienio.

Pagrindinė Seimo rinkimų dieną – sekmadienis.

Lietuvoje renkamas 141 parlamentaras – 71 vienmandatėse apygardose ir 70 daugiamandatėje.

Dėl vietos parlamente daugiamandatėse varžysis 15 kandidatų sąrašų – 14 politinių partijų ir vienas koalicinis sąrašas.

Rinkimuose dalyvaus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Laisvės partija, Liberalų sąjūdis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Lietuvos liaudies partija, Lietuvos regionų partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Nacionalinis susivienijimas, partija „Laisvė ir teisingumas“, politinė partija „Nemuno aušra, „Taikos koalicija“ (Darbo partija, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija, Žemaičių partija), Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Vienmandatėse apygardose dėl Seimo nario mandato kovos 700 politikų.

Iš viso į Seimo rinkimus kandidatuoja 1 tūkst. 740 politikų.

Likus 7 valandoms iki balsavimo Seimo rinkimų dieną pradžios įsigaliojo rinkimų agitacijos draudimo laikotarpis.

Agitacijos draudimas prasidėjo spalio 13 d. 00.00 val. ir tęsis iki 20 val. – balsavimo rinkimų dieną pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas