Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 11

Seimo teisininkai surašė 45 pastabas R.Karbauskio pataisoms vaiko teisių įstatymui

Seimo Teisės departamentas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio teiktam Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų projektui rado priekaištų. Teisininkų akis kliuvo už neaiškiai suformuluotų sąvokų ir netiksliai sudėliotų procedūrų. Keturi Seimo Žmogaus teisių komiteto nariai įsitikinę, kad projektas visai neturi būti teikiamas Seimui bent tol, kol nebus baigtas svarstyti ministerijos pataisų paketas.
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis praėjusį penktadienį įregistravo savo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas.

Iki šiol Seimas yra po pateikimo bendru sutarimu pritaręs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtoms, Vyriausybės pateiktoms pataisoms. Tai padaryta gruodį.

M.Puidoko pataisos dėl prieštaravimo Konstitucijai bent keturiose vietose Seimui svarstyti teikiamos nebebus.

Tačiau šeštadienio Seimo posėdyje prie ministerijos pataisų grįžti nebuvo planuojama, o ketinama teikti naujai R.Karbauskio įregistruotą pataisų projektą. Tokiu būdu išeitų, kad vienu metu Seimas svarsto du alternatyvius to paties įstatymo pataisų paketus.

Iki teikimo sulauktos Seimo Teisės departamento pastabos leidžia įtarti, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė kiek per anksti pasidžiaugė R.Karbauskio teiktu „subalansuotu projektu“, mat jį gali tekti gerokai patobulinti.

Rado 45 klaidas ir netikslumus

Teisės departamentas, tiesa, trūkumų R.Karbauskio projekte rado mažiau nei M.Puidoko anksčiau teiktose pataisose. Šįkart nėra abejojama, kad pataisos gali prieštarauti Konstitucijai.

Tačiau trūkumų rasta nemažai – 45. Dauguma jų techniniai, tačiau ne visi.

Teisės departamentas nurodo, kad projekte palikta labai daug neaiškumų, užprogramuojama daug neapibrėžtų situacijų, kai neaišku, kas už ką turėtų būti atsakingas, kaip turėtų vykti procesai.

Pavyzdžiui, Teisės departamentui užkliuvo nuostata, kad vaiko paėmimo iš jo tėvų ar vaiko atstovų pagal įstatymą metu privalo dalyvauti tėvai ar vienas iš tėvų, ar vaiko atstovų pagal įstatymą.

„Atkreiptinas dėmesys, kad reikėtų nustatyti siūlomos įtvirtinti bendrosios taisyklės išimtis, nes gali būti atvejų, kai tėvai ar vaiko atstovai pagal įstatymą negalės dalyvauti (pvz., yra mirę, dingę be žinios ir pan.)“, – nurodo Seimo teisininkai.

Panašiai vertinama ir nuostata, jog vaiko tėvai arba atstovai gali viešinti informaciją apie šeimos privatų gyvenimą visais atvejais, taigi ir tada, kai tai neatitinka geriausių vaiko interesų. Teisės departamentas nurodo, kad tai prieštarauja Civiliniame kodekse įtvirtintam, visuotinai pripažintam ir teismų praktikoje taikomam prioritetinės vaikų teisių ir interesų apsaugos ir gynimo principui.

Be to, Teisės departamentui užkliuvo nuostata, nustatanti tėvų pareigą pasirūpinti, kad be objektyvios būtinybės priešmokyklinio amžiaus vaikas neliktų vienas aplinkoje, kurioje gali kilti realus pavojus vaiko sveikatai ir gyvybei. Teisininkų nuomone, ši nuostata gali būti interpretuojama, todėl yra tobulintina nustatant bendrą taisyklę, kad priešmokyklinio amžiaus vaikas negali likti vienas, ir šios taisyklės išimtį, nustatančią sąlygas, kurioms esant vaikas gali būti paliktas vienas (esant objektyviai būtinybei, aplinkoje, kurioje nėra realaus pavojaus vaiko sveikatai ir gyvybei ir pan.).

Teisininkų akis kliuvo ir už siūlymo pranešėjams apie galimus vaiko teisių pažeidimus taikyti administracinę atsakomybę ir sudaryti galimybę juos bausti baudomis, jei pranešimai melagingi. Teisės departamentas nurodo, kad jau dabar už melagingus pranešimus baudžiama pagal Baudžiamąjį kodeksą, todėl nuostatos dubliuotųsi.

Seimo Žmogaus teisių komiteto nariai Justas Džiugelis, Valerijus Simulik, Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Andrius Navickas po trečiadienio komiteto posėdžio, kuriame buvo aptarti vaiko teisių apsaugos klausimai, kreipėsi į Seimo valdybą reikalaudami, kad R.Karbauskio įregistruotos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos nebūtų teikiamos, o būtų toliau svarstomas teigiamai specialistų įvertintas ir jau Seimui pateiktas ministerijos parengtas projektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas