Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimo vadovė ragina peržiūrėti algoritmus, kada gyventojai perspėjami žinutėmis apie audrą

Seimo vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen ragina peržiūrėti algoritmus, kada gyventojai žinutėmis perspėjami apie artėjančią audrą.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Taip ji kalbėjo nuo sekmadienio iki pirmadienio vėlaus vakaro Lietuvoje siautus stipriai audrai, tačiau gyventojams nesulaukus įspėjamųjų pranešimų.

„Akivaizdu, kad pranešimai turėjo būti, – Žinių radijui trečiadienį sakė parlamento pirmininkė. – Jei kažkokių normatyvų ar kriterijų neatitiko, tai, matyt, tie kriterijai turės keistis. Nes meteorologai tvirtina ir įspėja, kad tokių audrų, sudėtingų gamtinių reiškinių tik daugės.“

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmadienį pavedė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovui Sauliui Greičiui pasiaiškinti, kodėl gyventojai nebuvo informuoti apie artėjančią audrą.

Kaip BNS anksčiau informavo PAGD, įspėjamieji pranešimai apie audrą į gyventojų mobiliuosius telefonus nebuvo siunčiami, nes prognozė nerodė stichinių ar katastrofinių reiškinių.

„Geriau pranešti ir vėliau, kad tas įspėjimas nepasitvirtintų, nei kad atvirkščiai, kaip buvo dabar“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Dėl smarkaus lietaus ir vėjo padarytos žalos Vilniaus, Akmenės ir Joniškio rajonuose paskelbta ekstremali situacija, tuo metu Vilniuje, Gedimino kalno pietiniame šlaite, fiksuota nuošliauža, taip pat smarkiai patvino kelios upės Vakarų Lietuvoje.

Pirmadienį pranešta, kad vėjo nulaužtam medžiui Vilniuje, Grigiškėse, užgriuvus ant moters, ši žuvo.

Draudikai skaičiuoja, kad audra padarė žalos už keletą milijonų eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas