Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 31

Seimo vadovybėje – siūlymas privalomai testuoti parlamentarus, V.Čmilytė-Nielsen abejoja, ar jie sutiktų būti verčiami

Toli gražu ne visi patenkinti įteisintu sprendimu dėl COVID-19 privalomai testuoti tam tikrų sektorių darbuotojus. Parlamento pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma trečiadienį vykusiame Seimo valdybos posėdyje pasiūlė pasvarstyti, galbūt politikams verta parodyti pavyzdį ir privalomai testuotis. Nors kai kurie Seimo valdybos nariai palaiko tokią idėją, parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad geras pavyzdys turėtų būti rodomas be prievartos.
Koronaviruso testas
Koronaviruso testas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Seimas praėjusią savaitę pritarė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisoms, leidžiančioms įpareigoti kai kurių sričių darbuotojus privalomai periodiškai tirtis dėl COVID-19.

Pirmiausia tuos, kurie dirba kontaktinį darbą, tarkime, medicinos, švietimo, maitinimo paslaugų darbuotojus.

Nuotoliniame Seimo valdybos posėdyje konservatorius J.Razma sakė pasvarstymui turintis vieną linksmesnį pasiūlymą.

„Kaip žinome, po mūsų priimto įstatymo kai kuriose darbovietėse privalomas testavimas. Ne visur kolektyvai tai lengvai priima. Tai ar šitoje vietoje nebūtų noras Seimo nariams parodyti pavyzdį? Jeigu Seimo valdyba kreiptųsi į Vyriausybę, kad Seimas irgi būtų įrašytas į tą privalomai testuojamų kolektyvų sąrašą?“ – idėją išdėstė Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas.

V.Čmilytė-Nielsen į tai sureagavo sakydama, kad nežino, ar Seimo nariai sutiktų būti verčiami.

J.Razma siūlė Seimo valdybos nariams pamąstyti apie tai iki kito posėdžio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Jurgis Razma

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas svarstė, kad privalomą parlamentarų testavimą galima numatyti ir nebūtinai tai įtraukiant į teisės aktą.

„Ir turint omeny ne vien Seimo narius, bet visus Seimo darbuotojus. Galima faktiškai tą daryti. Tai dėl testavimo šiuo atveju tokia būtų mūsų patikra. Juo labiau, kad mes dirbame visi dabar jau „gyvai“, „gyvuose“ posėdžiuose. Na, kiek žinau, jau virš 80 Seimo narių po vieną skiepą pasiskiepijo“, – pasisakė jis.

Tai dėl testavimo šiuo atveju tokia būtų mūsų patikra. Juo labiau, kad mes dirbame visi dabar jau „gyvai“, „gyvuose“ posėdžiuose.

Seimo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis teigė, kad pritartų J.Razmos idėjai.

Anot jo, bus tokių kolegų, kurie nuo koronaviruso nesiskiepys.

Tad ypač tada, kai renkamasi į parlamento plenarinius posėdžius, norėtųsi, kad salėje būtų galima jaustis maksimaliai saugiai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Prieš kiekvieną plenarinį posėdį, jei tokia galimybė ir prievolė būtų, ypač – tiems, kurie neturi vienokia ar kitokia forma imuniteto, tai būtų teisingas, man rodos, sprendimas“, – įvertino S.Skvernelis.

Jam antrino ir „valstietis“ Seimo vicepirmininkas Jonas Jarutis, kartu paminėjęs, kad parlamentarai ir taip kiekvieną savaitę turi galimybę atlikti COVID-19 testą.

„Dėkoju. Bet aš, aišku, kaip liberalė, norėčiau raginti savo noru ir rodant gerą pavyzdį be prievartos. Tai labai norėčiau tikėti, kad visi taip ir darys“, – Seimo valdybos posėdyje sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito