Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 30

Seimui – geltona kortelė: išsiskirstė svarbius klausimus nukėlęs rudeniui

Valdantiesiems tenka išgirsti karčių žodžių, kad kai kurių problemų, kurias žadėta spręsti einant į rinkimus, pirmąją Seimo sesiją nepavyko pajudinti iš mirties taško. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas Andžejus Pukšto neskuba teisti politikų. Anot jo, už šią sesiją Seimas vertas geltonos kortelės, bet dera nepamiršti, kad parlamentarai dirbo pandemijos sąlygomis.
Gabrielius Landsbergis ir Mykolas Majauskas
Gabrielius Landsbergis ir Mykolas Majauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sugiedoję himną trečiadienį Seimo nariai baigė pirmąją šios kadencijos parlamento sesiją.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad ji buvo pažymėta pandemijos, bet nepaisant vietomis strigusio darbo, šį tą pavyko nuveikti.

Tačiau valdantiesiems pastaruoju metu teko išgirsti kritikos dėl taip ir nepajudintų klausimų ir fiasko siekiant įteisinti partnerystę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo salėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo salėje

„Valstiečius“ dėl draudimų politikos dabartiniai valdantieji kritikavo būdami opozicijoje, tačiau iki šiol galioja buvusios valdžios įteisinti alkoholio ribojimai – pataisos, kuriomis siūloma sumažinti amžių, nuo kurio galima vartoti alkoholį, suvienodinti prekybos laiką visomis savaitės dienomis, bus svarstomos rudenį. Tiesa, baigiantis sesijai konservatorius Linas Slušnys užregistravo pataisą, kuri prekybą alkoholiu sekmadieniais apskritai uždraustų.

„Laisviečių“ pažadai dėl narkotikų dekriminalizavimo, net pateikimo laiptelio nepraėjusio Partnerystės įstatymo klausimas taip pat keliasi į rudens sesiją.

Visada pasitaiko klaidų

„Visada pasitaiko klaidų, – paskutiniąją sesijos dieną neslėpė Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen. – Galbūt tarp tų dalykų, kurių norėjosi greičiau – greitesnė pažanga žmogaus teisių srityje.“

Anot jos, rudenį bus grįžta ne tik prie partnerystės klausimo, bet bus kalbama ir apie smurto artimoje aplinkoje užkardymą, asmenvardžių rašybą, persekiojimo kriminalizavimą.

Pasitikėjimas nėra išsemtas

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas A.Pukšto 15min sakė, kad pirmoji valdžios sesija galbūt neatnešė tiek, kiek laukta.

„Bet manau, kad dar kantrybė ir pasitikėjimas nėra išsemtas. Dar turime sulaukti kadencijos vidurio“, – kalbėjo jis.

A.Pukšto pabrėžė, kad rinkėjai turėjo didelį norą patraukti „valstiečius“ ir sulaukti permainų.

Kol kas tų permainų nesulaukėme.

„Kol kas tų permainų nesulaukėme, bet, mano galva, vis tiek avansas ir mandatas centro dešiniajai koalicijai yra pakankamai stiprus. Tą stiprumą ir koalicijos populiarumą siečiau su I.Šimonytės pavarde. Premjerė yra iš geresnių premjerų, kuriuos turėjome per pastaruosius metus, Seimo pirmininkė irgi yra pakankamai populiari, taktiška, nekonfliktiška“, – pabrėžė pašnekovas.

Visgi politologas svarstė, kad jei rudenį nepavyks priimti svarbių klausimų, tada valdantieji bus verti antrosios geltonos kortelės.

O dabar ta geltona kortelė ne stipriai pavojinga, bet visgi geltona kortelė.

„O dabar ta geltona kortelė ne stipriai pavojinga, bet visgi geltona kortelė“, – valdančiųjų pasiekimus per pirmąją sesiją įvertino jis.

Asmenino archyvo nuotr./Andžejus Pukšto
Asmenino archyvo nuotr./Andžejus Pukšto

Kalbėdamas apie tai, kodėl ne viskas pavyko valdantiesiems, politologas atkreipė dėmesį, kad valdančiosios koalicijos persvara – labai nedidelė.

„Kai kurie ginčai eina horizontaliai, o ne pagal partinę atsakomybę. Pavyzdžiui, balsavimas dėl partnerystės parodė, kad nėra aiškaus susiskirstymo: opozicija ir pozicija. Kai kurie klausimai visose partijose turi šalininkų ir oponentų“, – pabrėžė pašnekovas.

Be to, jis įsitikinęs, kad savo padarė pandemija.

Darbas karantino sąlygomis visiems yra sunkus.

„Darbas karantino sąlygomis visiems yra sunkus. Ko gero, ir politikams. Kad dirba normaliomis sąlygomis, jokia valstybės institucija, net pati aukščiausia, negali pasakyti. Stresas yra didelis. Tad blaškymąsi ir nesusitarimą galima ir karantinu paaiškinti“, – svarstė docentas.

Laisvės partijai nepakenks

Tačiau kodėl valdantieji drįso teikti Partnerystės įstatymą neįsitikinę, kad jam bus parama, nesuskaičiavę visų būsimų balsų?

A.Pukšto svarstė, jog valdantieji greičiausiai tikėjosi, kad projektą labiau parems socialdemokratai, kurių nuomonės balsuojant išsiskyrė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

„Čia yra politinės technologijos dalykai. Įstatymas nepraėjo, bet banga sukelta. Tai yra proga daug diskutuoti medijose šiuo klausimu. Jį aktualizuoti turbūt nėra vieno kelio“, – svarstė pašnekovas.

Politologas neskuba vertinti, kad po pirmosios sesijos viešojoje erdvėje prasčiausiai atrodo Laisvės partija – juk užstrigo jos pažadai.

Tai yra įkištas pagalys į seną politinį skruzdėlyną

„Jie atstovauja jaunam, didmiesčių rinkėjui. Jis, ko gero, ir laukia, kad tai būtų maišto politika. Tam rinkėjui maištas patinka – tai yra įkištas pagalys į seną politinį skruzdėlyną“, – kalbėjo jis.

O kaip rezultatai – ar jie nebūtini?

A.Pukšto teigimu, tam, kas jauna ir nauja, skintis kelią yra sunku.

„Nemanau, kad jie gaus naujų rinkėjų, bet taip pat nemanau, kad jie praras tą, kuris balsavo. Jaunieji maištininkai greičiausia liks ištikimi šiai partijai“, – apie Laisvės partijos perspektyvas kalbėjo politologas.

Suplanavo per daug darbų

Vertindama pirmąją Seimo sesiją premjerė I.Šimonytė trečiadienį sakė, kad, jos manymu, buvo padaryta klaida, kuri visada padaroma – suplanuota per daug darbų.

„Seimas tikrai nespėjo apsvarstyti visko, ką buvo pats sau užsibrėžęs į Seimo sesijos darbotvarkę“, – sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

I.Šimonytė pabrėžė, kad Vyriausybė nespėjo Seimui pateikti svarbaus, su inovacijų reforma susijusio teisės aktų paketo.

„Čia turbūt Vyriausybės skola, bet Seimas, planuodamas savo darbą, kaip visada įtraukė kelis šimtus projektų, dalies jų nespėjo apsvarstyti dėl įvairių priežasčių“, – sakė premjerė.

Kaip gerą dalyką ji minėjo tai, kad šią kadenciją Seimas neskyrė laiko praeities tyrimo komisijų sudarymo peripetijoms, ką darė buvusi valdžia.

Kliuviniu ji įvardijo nuotolinį darbą, kurio teko imtis sesijos pradžioje.

Kažkas, matyt, tikėjosi, kad pridroš reformų Vyriausybė pirmomis savaitėmis.

„Buvo kritikos, kažkas, matyt, tikėjosi, kad pridroš reformų Vyriausybė pirmomis savaitėmis, bet paprastai to nebūna. Apskritai paėmus, sakyčiau, kad buvo eilinė Seimo sesija ir didžiąja dalimi ką Seimas buvo užsibrėžęs padaryti, tą padarė. Tikimės, kad ruduo bus gerokai pilnesnis diskusijų, tiek ir dėl biudžeto“, – kalbėjo premjerė.

Ką pavyko padaryti?

Premjerė minėjo sinchronizacijos projektus, pandemijos klausimus, sprendimą dėl papildomos išmokos vienišiems pensininkams, kuris turėtų reikšmingai sumažinti vienišų pensininkų santykinio skurdo rodiklius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad pandemija šią sesiją buvo pagrindinis dalykas, priimta sprendimų, susijusių su jos suvaldymu.

„Kitas didelis blokas sprendimų buvo susijęs su socialiniais dalykais“, – sakė ji.

Seimo pirmininkė priminė, kad buvo priimta sprendimų, susijusių su buvusios valdžios draudimų atšaukimu – Seimas pakeitė Farmacijos įstatymą ir panaikino vaistų pasirinkimo ribojimą.

Skaitykite daugiau: V.Čmilytė-Nielsen įvertino Seimo pavasario sesiją: išskyrė 5 svarbias sritis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas