Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 10 09 /22:02

Policija gavo 61 pranešimą dėl rinkimų pažeidimų – pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai

Sekmadienį Lietuvoje per vykusį Seimo rinkimų balsavimą policija gavo 61 pranešimą dėl galimų pažeidimų bei pradėjo 2 ikiteisminius tyrimus. Tuo tarpu Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) rimtai svarsto galimybę „Facebook“ agitaciją skelbusiems žmonės išrašyti baudas.
Išankstinis balsavimas Vilniaus miesto savivaldybėje ketvirtadienio vakarą
Išankstinis balsavimas Vilniaus miesto savivaldybėje ketvirtadienio vakarą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip nurodoma Policijos departamento pranešime spaudai, rinkimų dieną policija gavo 61 pranešimą apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. Daugiausia pranešimų apie pažeidimus užfiksuota Vilniaus (22) ir Kauno apskrityse (10). Dauguma pranešimų apie: rinkiminės agitacijos pažeidimus (per arti rinkimų apylinkės iškabinti plakatai, važinėja automobilis apklijuotas agitaciniais plakatais ir pan.), neteisėtą vežimą balsuoti ir galimą papirkimą galimas papirkimą.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://dc1.maps.lt/rinkimai2016/aktyvumas_I_turas/

Iš viso pradėti pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai. 16.51 val. gautas pranešimas, kad Kaune, Veršvos g., pranešėja nori parašyti pareiškimą dėl rinkimų pažeidimo. Apie 13 valandą pranešėja nuvyko į rinkimų apylinkę ir jai neleido balsuoti, neva ji jau prabalsavo ir parodė padirbtą jos parašą. 17.12 val. gautas pranešimas, kad Lazdijų rajone, Kučiūnų kaime, jaunuoliai prie rinkiminės apylinkės vartoja alkoholinius gėrimus. Įtarta, kad iš šių jaunuolių 2 asmenys papirko kitus du asmenis, kad balsuotų už kandidatą į Seimo narius, mokėdami po 5 eurus už balsą.

Iš viso nuo rinkimų kampanijos pradžios iki spalio 9 d. 19 val. policija gavo 144 pranešimus apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. Daugiausia pranešimų gauta iš Vilniaus (36), Kauno (23), Tauragės (17) apskričių. Iš jų dėl 11 įvykių pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://dc1.maps.lt/rinkimai2016/rezultatai_I_turas/

Taip pat pradėtos dvi administracinės teisenos. Sekmadienį 14.53 val. gautas Aukštupėnų rinkiminės Nr. 4 komisijos pirmininko pranešimas, kad Kupiškyje, Lauko g. 5A, atvykęs asmuo balsuoti pateikė kito asmens laikiną pažymėjimą ir norėjo prabalsuoti. Į policijos komisariatą pristatytas vyras (gimęs 1950 m.). Tuo tarpu 17.43 val. gautas pranešimas, kad Utenos rajone, Antalgės kaime, Tuopų 13, rinkimų vietoje atėjęs neblaivus vyriškis trukdo dirbti, atsisako išeiti.

Rinkimai gerokai ramesni

Šie rinkimai buvo gerokai ramesni – gauta mažiau pranešimų apie pažeidimus, pradėta mažiau ikiteisminių tyrimų, sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

„Kuo reikėtų pasidžiaugti – per šiuos rinkimus turime tris kartus mažiau pažeidimų nei fiksavome per 2012 metų rinkimus. Nuo pat rinkimų pradžios iki 19.30 valandos mes turime 144 pranešimus apie pažeidimus, iš jų pradėta 11 ikiteisminių tyrimų. 2012 metais turėjome 502 pranešimus ir 32 ikiteisminius tyrimus, skaičiai šiemet yra gerokai mažesni. Iš teisėsaugos pusės šie rinkimai buvo gerokai ramesni“, – sekmadienį per spaudos konferenciją sakė E.Šileris.

Agituojantieji „Facebook“ gali sulaukti baudų

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas apgailestauja, kad įsigaliojus agitacijos draudimui socialiniuose tinkluose ji nenutrūko, o pažeidėjams svarsto surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus.

Policija tikrina informaciją dėl galimo rinkėjų balsų pirkimo Visagino – Zarasų rinkimų apygardoje.

„Labai apmaudu, kad kai kurie, sakyčiau, net žymūs žmonės negerbia Lietuvos įstatymų, draudžiamu rinkimų agitacijai laiku į savo „Facebook“ deda atsiliepimus, už ką balsavo. Aš manyčiau, gerbti savo šalies įstatymus yra garbingas reikalas, o pažeidinėti – tikrai nepriimtinas dalykas. VRK svarsto galimybę, mes turbūt kai kam turėtumėme surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus“, – sekmadienį per spaudos konferenciją sakė Z.Vaigauskas.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už agitacijos draudimo prieš rinkimus pažeidimą numato baudą nuo 144 iki 289 eurų, rinkimų komisijų nariams arba kitiems pareigūnams, stebėtojams – nuo 289 iki 1158 eurų. Visuomenės informavimo priemonių vadovams už tokius pažeidimus gali būti skiriama 2896 iki 14481 euro.

„Baltosios pirštinės“ pažeidimus skaičiuoja dešimtimis

Rinkimų diena „Baltųjų pirštinių“ savanoriams ir stebėtojams ypač aktyvi – iki 15 valandos gauta virš 160 skundų dėl galimų pažeidimų. Pietų metu teko ne tik nagrinėti informaciją apie pažeidimus, bet ir daugeliui piliečių teikti konsultacijas, kas vyksta su VRK kompiuterine sistema, kaip elgtis rinkėjams ir ko laukti.

„Baltųjų pirštinių“ duomenimis, keliose savivaldybėse stebėtojai jau bendradarbiauja su policija dėl galimo rinkėjų papirkimo. Dėl to sustiprintos stebėtojų pajėgos Pagėgių, Zarasų, Raseinių, Kauno ir Vilniaus savivaldybėse. Tokių atvejų jau virš 10. Dažniausiai pastebimi įtartini mikroautobusiukai, prie kurių prieina ir nueina vis nauji žmonės, o po to keliauja į rinkimų apylinkę.

Toliau pastebima nemažai rinkimų komisijų darbo klaidų ir balsavimo pažeidimų. Pagal atnaujintas taisykles, kiekvienoje apylinkėje turi būti bent viena balsavimo kabina be užuolaidėlės – pasitaikė nemažai apylinkių, kur visos kabinos buvo su užuolaidomis. Gauta informacija apie tokį atvejį, kur balsavimo kabinos vienoje apylinkėje buvo net sulūžusios.

Pastebėta dar viena grubi klaida – neantspauduoti biuleteniai. Pranešėjai teigia, kad rinkimų komisijos narys turėjo neantspauduotų biuletenių krūvelę ir užanspaudavo juos tik pačiam rinkėjui paprašius. Apie šiuos atvejus „Baltųjų pirštinių“ atstovai operatyviai informuoja apylinkių ir apygardų komisijų pirmininkus, kad klaidos būtų pašalintos.

VIDEO: Seimo rinkimai: aktuali informacija ir balsavimo instrukcija

Pažeidimai ir išankstinio balsavimo metu

Tuo tarpu VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė sako, kad iki šios dienos policijoje yra gauti 57 pranešimai apie galimus rinkimų pažeidimus, pradėti du ikiteisminiai tyrimai – Druskininkų ir Alytaus apskrityse.

„Daugiausia pranešimų išankstinio balsavimo metu buvo gauta iš Tauragės, Alytaus, Kauno, Šiaulių apskričių, mažiausiai – iš Marijampolės, Telšių, pastebėti tokie galimi pažeidimai kaip rinkėjų pavežėjimas, neblaivių asmenų atėjimas balsuoti, rinkimų stebėtojai nurodinėja, už ką balsuoti, į balsavimo apylinkę ateina asmenys su kandidatų lankstinukais, gavome nusiskundimų, kad plėšomi rinkimų plakatai, agitacijos draudimo laikotarpiu vykdoma agitacija“, – sakė L.Matjošaitytė.

Pasak jos, sekmadienį policija gavo penkis pranešimus apie galimus pažeidimus, Anykščiuose pranešta apie galimą balsų pirkimo atvejį. „Anykščiuose gautas pranešimas, kad dvi moterys ir vyras siūlė balsuoti už vieną partiją ir siūlė 10 eurų už balsavimą, informaciją tikrina policijos pareigūnai“, – sakė VRK pirmininko pavaduotoja.

Šeštadienį viena politikė jau susilaukė bausmės – Molėtų-Širvintų apygardos rinkimų komisija iš Širvintų rajono merės „darbietės“ Živilės Pinskuvienės atėmė stebėtojo pažymėjimą. Politikė buvo kaltinama, jog dalyvaudama rinkimuose kaip stebėtoja trukdė rinkėjams naudotis rinkimų teise ir galbūt agitavo, nors tai šeštadienį tai buvo draudžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas