Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 05 16

Seksualinių mažumų atstovai Katedros aikštėje: „Vilnius priklauso visiems“

Šeštadienį Vilniuje Tarptautinę dieną prieš homofobiją ir transfobiją minėjo seksualinių mažumų atstovai, žmogaus teisių gynėjai, miesto gyventojai. Lietuvos lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) organizacijų nariai autobusu atkeliavo iki Vilniaus Katedros aikštės, kur ištiesė vaivorykštės spalvų vėliavą. Vėliau kolona pajudėjo link sostinės Santuokų rūmų.
Asociacijos LGL vaivorykštės spalvų autobusas
Asociacijos LGL vaivorykštės spalvų autobusas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Akcijos dalyviai laikė plakatus su užrašais: „Have a Gay day“, „Mano meilė nieko nesiskiria nuo tavo“, „Britų mokslininkai nustatė, kad homofobai apie homoseksualius santykius galvoja 5 kartus dažniau nei LGBT asmenys“.

Akcijos dalyviai laikė plakatus su užrašais: „Have a Gay day“, „Mano meilė nieko nesiskiria nuo tavo“, „Britų mokslininkai nustatė, kad homofobai apie homoseksualius santykius galvoja 5 kartus dažniau nei LGBT asmenys“.

Vidurdienį Katedros aikštėje buvo ištiesta vaivorykštės spalvų vėliava, kuri pasaulyje suprantama kaip homoseksualių asmenų simbolis. Praeiviams taip pat buvo dovanojamos vaivorykštės spalvos vėliavėlės. Kelios dešimtys akcijos dalyvių sveikino visus su tolerancijos diena.

Per garsiakalbį buvo skanduojami akcijos dalyvių vardai ir pavardės. Tarp jų – skandalingojo pasakų rinkinio „Gintarinė širdis“ autorė Neringa Dangvydė, režisierius Romas Zabarauskas, LGBT atstovai Pijus Beizaras, Mangirdas Levickis, Artūras Rudomanskis ir kiti.

Labai džiausiuosi, kad atsirado drąsių Seimo narių, kurie išdrįso pateikti Partnerystės įstatymą. Priėmus šį įstatymą laimės visi. Aš būsiu vienas iš pirmųjų, kuris juo pasinaudos

Tiesa, akcijos rengėjai sulaukė skirtingos žmonių reakcijos. Ne visi sutiko imti vėliavėles, senyvo amžiaus žmonės garsiai piktinosi pasirinkta akcijos vieta, iš aplinkinių lūpų skambėjo pasiūlymas LGBT atstovams savo akciją perkelti į Rūklą.

Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko 15min.lt teigė, akcijos laikas ir vieta pasirinkta neatsitiktinai.

„1990 m. homoseksualumas buvo išbrauktas iš ligų sąrašo. Mano manymu, nuo tos dienos bet kokia diskusija, ar tai yra liga, mes baigėme. Labai apmaudu, kad iki šiol kai kurie parlamentarai tvirtina, kad tai yra liga.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Asociacijos LGL vaivorykštės spalvų autobusas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Asociacijos LGL vaivorykštės spalvų autobusas

Katedros aikštė turi simbolinę reikšmę ir aš džiaugiuosi, kad mums ši akcija pavyko, – teigė V.Simonko.

Ši diena švenčiama visame pasaulyje. Ji mūsų bendruomenei svarbi tuo, kad didina mūsų žmonių matomumą, atkreipia dėmesį į mūsų problemas, o jų yra.

Neseniai buvo paskelbtas šalių indeksas įvertinant lygių teisių užtikrinimą jose. Lietuva yra viena iš paskutinių.

Noriu atkreipti politikų dėmesį, kad reikia stengtis pakilti iš tokių žemų pozicijų ir imtis pozityvių veiksmų. Labai džiausiuosi, kad atsirado drąsių Seimo narių, kurie išdrįso pateikti Partnerystės įstatymą. Labai prašau parlamentarų nestabdyti šios iniciatyvos. Priėmus Partnerystės įstatymą laimės visa visuomenė. Aš būsiu vienas iš pirmųjų, kuris tuo įstatymų pasinaudos“, – kalbėjo Lietuvos gėjų lygos vadovas.

Pasak jo, akcija Katerdros aikštėje nėra provokacija: „Mūsų bendruomenė nori parodyti, kad Vilnius priklauso visiems – nepriklausomai nuo to, kokių pažiūrų ar religijos žmogus. Katedros aikštė turi simbolinę reikšmę ir aš džiaugiuosi, kad mums ši akcija pavyko. Prieš tai žygiavome Gedimino prospektu. Norime paskatinti diskusijas, ar Lietuvai reikia partnerystės įstatymo, ar ne. Linkiu visiems tolerancijos. Mes esame tarp jūsų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas