Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 02

Selemonas Paltanavičius: žiemą liepų žiedai bus brangesni už medų

Lietuvoje – liepa. Jau užgeso Joninių laužai, vėjas išplaikstė jų dūmus ir išnešiojo plėnis. Kažkur nuplaukė mūsų upėn paleisti vainikai. Jei šiemet neradote paparčio žiedo, labai neliūdėkite – o gal pasiseks kitąmet...
Liepos
Liepos / Fotolia nuotr.

Po Joninių buvo dar kita svarbi vasaros šventė – šventųjų Petro ir Povilo diena. Po jos, sako, turi nutilti gegutės... Paprastai jos to nedaro, nes apie mūsų šventes nieko nežino ir turi dar daug savo nepabaigtų darbų – metus skaičiuoti ir savo gimine rūpintis.

Išgirdę tokius žodžius, jūs tik nusišypsosite – ką ten jos rūpesčiai... Išmėto kitiems savo kiaušinius, ir tiek... O iš tikrųjų ir toks veisimosi būdas nėra paprastas. Be to, jis yra vienintelis šiai rūšiai, kitaip paukščiai daryti negali nieko ir nemoka.

Taigi gegutės dar netyla ir liepa vasaros nepersveria kiton pusėn. Dar negreit, po poros savaičių, jos vidurys... O dabar Lietuvoje žydi liepos. Taip taip – nekraipykite galvų ir nesakykite, kad jūsų pašalėje jos jau baigia žydėti.

Taip gali būti, tačiau ar žinote, kokias liepas sodinote, kokios yra jų rūšys? Gali būti, kad tai net ne grynosios Pietų Europos ar Šiaurės Amerikos liepos, o jų hibridai. Kas ten supaisys, kaip jie reaguoja į mūsų orus, į mūsų gamtinius ciklus. Tikrasis liepų žydėjimas būna tada, kai žiedus išskleidžia mūsiškės, mažalapės liepos. Jos yra mūsų girių senbuviai, nors dabar natūraliai auga ne visur.

Liepai tenka svarbūs metų darbai, iš kurių pats didžiausias – vasarą persverti antron pusėn. Sakysite – tai įvyks savaime, tam nereikia jokių pastangų. Manau, kad taip sakydami jūs klystate – juk tai nėra tik laiko svarstyklės, tai yra vasaros brandos lūžis, gamtos aruodų pilnėjimo įrodymas.

O tie aruodai žodžiu neapsakomi, jokiais matais nepamatuojami. Jie be galo dideli ir turtingi, bet jie tokie, kokių reikia gamtai. Juose nieko nebus sukaupta be reikalo. Štai kodėl liepai nebus lengva, tuo labiau kad mes stovėsime greta ir bambėsime, nes mūsų poreikiai dideli.

Taigi nepamirškite, kad jau liepa, kad žydi liepos ir laikas prisirinkti liepų žiedų. Žiemą jie bus brangesni už medų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?