Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 24

Senas žaizdas kėsinasi atverti suklastotu vaizdo įrašu

Socialiniuose tinkluose platinama publikacija apie neva slepiamą Deimantę Kedytę. Teiginį įrodyti bandoma pasitelkus mėgėjiškai sumontuotą interviu.
Neringos Venckienės rėmėjai Nepriklausomybės aikštėje susirinko į protesto akciją.
Neringos Venckienės rėmėjai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Melagingas naujienas reguliariai publikuojantis tinklalapis refa.lt skelbia: „Paaiškėjo siaubinga tiesa kaip slepiama Deimantė Kedytė! Tai sukrėtė Lietuvos gyventojus.“ Publikacija dalijamasi socialiniuose tinkluose, nors informacija – melaginga.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Teksto publikacijoje nėra, o vietoj jo pateikiamas vaizdo įrašas. Šiame laidų vedėjos Daivos Žeimytės interviu su Laimutei Stankūnaitei atstovavusiu advokatu Gintaru Černiausku. Į „Youtube“ platformą įrašas įkeltas šių metų spalio 9 dieną.

Vaizdo įrašo aprašymas sudaro įspūdį, kad jis – naujas. Tai nėra tiesa.

Interviu su G.Černiausku pasirodė praėjusių metų vasarą „Lietuvos ryto“ televizijos eteryje. Refa.lt pateikiamas vaizdo įrašas – sumontuotas, klausimai sukeisti vietomis, sudarant įspūdį, kad G.Černiauskas atsako į visai kitus klausimus, nei buvo iš tiesų.

Youtube.com nuotr./Vaizdo įrašas „Youtube“
Youtube.com nuotr./Vaizdo įrašas „Youtube“

Pavyzdžiui, interviu originale klausimas apie Neringos Venckienės sugrįžimą į Lietuvą užduotas pokalbio pabaigoje, o refa.lt pateikiamame vaizdo įraše jis – pirmas. Tuo tarpu atsakymu pateikiami G.Černiausko žodžiai, pasakyti kalbant visiškai kitu klausimu.

Tiek publikacijos antraštė, tiek turinys – melagingi.

Jau rašėme, kad refa.lt veikia išvien su socialinio tinklo grupe „Lietuvos naujienos“. Bendradarbiaujama siekiant padidinti tinklalapio populiarumą ir brangiau parduoti reklamą tinklalapyje.

15min nuotr./Refa.lt skiltis „apie mus“
15min nuotr./Refa.lt skiltis „apie mus“

Pavyzdžiui, kai kurių straipsnių pabaigoje reklamuojami greitieji kreditai. Tiesa, konkreti juos teikianti bendrovė nėra įvardijama.

Skirtingų įrankių, leidžiančių įvertinti tinklalapių uždarbio iš „Google ads“ reklamos pajamas, duomenimis, refa.lt per mėnesį savininkams gali uždirbti 80–120 JAV dolerių.

Pajamos iš „Google“ reklamos ir reklaminių projektų tinklalapio administratoriams gali atnešti kelis tūkstančius eurų per metus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai