Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 20

Seniausias Panevėžio parkas – Skaistakalnis – keičia įvaizdį

Seniausiame Panevėžio miesto Skaistakalnio parke ryškėja nauji parko bruožai, naujas jo rūbas. Nors iki projekto įgyvendinimo pabaigos dar laiko nemažai, bet jau įmanoma, pasitelkus vaizduotę, įsivaizduoti, kaip atrodys parkas.
Skaistakalnio parkas keičia įvaizdį
Skaistakalnio parkas keičia įvaizdį / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Jau dabar galima įvertinti nutiestus naujus takus, pamatyti, kaip atrodys rekonstruojamas tiltas per Nevėžio upę, išbandyti naujus suoliukus. Skaistakalnio parką sutvarkyti planuojama rudenį.

Be to, įgyvendinamas ir kitas projektas „Transformacija iš apleistų erdvių į išpuoselėtas“, kuris ribojasi su senuoju parku.

Vyksta darbai

Skaistakalnio parko sutvarkymo projekto vadovas Tadas Stanikūnas pristatė, kaip atrodys parkas baigus darbus.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Tadas Stanikūnas
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Tadas Stanikūnas

„Baigiami įrenginėti nauji pėsčiųjų ir dviračių takai. Jie – įvairių spalvų ir nevienodo grunto. Statomi suoliukai, bus pastatytos šiukšliadėžės, dviračių stovai, informaciniai stendai. Be to, jau įrengti modernus šviestuvai, o tam tikrose vietose šviestuvai bus sumontuoti į grindinį, kad apšviestų medžių lajas. Dar nėra šviestuvų prie tilto, bet jie bus įrengti“, – vardijo atliktus ir būsimus darbus T.Stanikūnas.

Medžių būklę įvertino

Bendro vaizdo parke, kol vyksta darbai, neleidžia įsivaizduoti užaugusi žolė, bet projekto vadovas tvirtino, kad ji bus nupjauta.

„Beje, vos pradėjus įgyvendinti Skaistakalnio parko sutvarkymo projektą, buvo pašalinti menkaverčiai medžiai. Jie pašalinti buvo, kai tik sudarėme sutartį su darbų rangovu „Dujotiekio statyba“. Darbus ir pradėjome nuo želdynų tvarkymo, o tuose darbuose dalyvavo želdynų specialistai. Jie rekomendavo ir sužymėjo medžius, kuriuos būtina šalinti. Išpjauti buvo sausuoliai ir atsargiai retinti kiti medžiai“, – aiškino T.Stanikūnas ir tęsė:

„Parkas – senas, todėl medžiai retinti labai atsargiai, o specialistai siūlė palikti natūralų parką, kad medžių audros neišverstų iš šaknų. Geriau po penkerių metų vėl medžius retinti nei tą padaryti iškart. Negalime per daug atverti medžiams erdves, nes tai vėjai gali medžius išlaužyti. Senojo parko medžiai – tarpusavyje susigyvenę.“

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Skaistakalnio parkas keičia įvaizdį
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Skaistakalnio parkas keičia įvaizdį

Tiltui papildomi darbai

Pasak projekto vadovo, nemažai medžių ir krūmų retinta tvenkinių ir upės pakrantėse.

„Išvalytos tvenkinių pakrantės, Žagienio upelio slėnis, atverta Nevėžio pakrantė su priėjimais prie upės. Kita vertus, parke medžiai ir krūmai tvarkomi visą projekto įgyvendinimo metu. Juolab kad vėjai išvarto ir išlaužo medžius, todėl darbo pakanka. Dar tik nebaigtas tvarkyti pėsčiųjų tiltas per Nevėžį. Padaryti nuolydžiai neįgaliesiems, bet pačiam tiltui dar reikia remonto – atsirado papildomų darbų – įvertintas tilto stovis“, – kalbėjo T.Stanikūnas ir tvirtino tikįs, kad Skaistakalnio parko sutvarkymo darbai bus atlikti laiku.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Skaistakalnio parkas keičia įvaizdį
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Skaistakalnio parkas keičia įvaizdį

Nauja erdvė

Pasiteiravus apie kitą projektą „Transformacija iš apleistų erdvių į išpuoselėtas“, T.Stanikūnas teigė, kad apie šį projektą daug pasakoti negali.

„Tai kitas projektas, bet jis tampriai siejasi su Skaistakalnio parku – šio projekto erdvės susilieja su parku. Skaistakalnio parke atsiras naujos erdvės, kurios tikrai bus mėgstamos panevėžiečių. Ten jau pastatyta oranžerija, pasodinti gėlynai bei kiti želdiniai, įrengti mažosios architektūros elementai, apšvietimas, suoliukai poilsiui. Čia atsirado ne tik rekreacinė, bet ir atvira erdvė meno kūriniams eksponuoti“, – sakė Skaistakalnio parko sutvarkymo projekto vadovas.

Bendras projektas

Panevėžio miesto savivaldybė įgyvendina projektą „Transformacija iš apleistų erdvių į išpuoselėtas“. Gavus beveik 70 tūkst. eurų Europos Sąjungos investicijų sutvarkyta apie 2 ha žemės, besiribojančios su Skaistakalnio parku ir Meistrų g. (buvusi karinio dalinio aviacijos dirbtuvių teritorija). Čia esantys valstybinės žemės sklypai išvalyti, sutvarkytos žaliosios zonos, pašalinti menkaverčiai krūmai.

Teritorija tvarkoma įgyvendinant INTERREG V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą „Transformacija iš apleistų erdvių į išpuoselėtas“. Teritorijos projektavimo darbus MB „Susisiekimo komunikacijų sprendimai“, rangovas – AB „Statkorpas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas