Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Senomis „Blue/Yellow“ ataskaitomis kelia aistras internete: interpretuoja neteisingai

Vos prasidėjus naujam „Radarom“ etapui, socialiniuose tinkluose pasipylė informacinės atakos, nukreiptos prieš šią akciją vykdančią viešąją įstaigą „Blue/Yellow“ ir jos įkūrėją Joną Ohmaną. Šįkart imta dalytis ištrauka iš 2022 metų organizacijos veiklos ataskaitos. Nors tokie skaičiai tikrai buvo pateikti Registrų centrui, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ platinama jų interpretacija tendencinga ir neatitinka tikrovės.
Jonas Ohmanas
Jonas Ohmanas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Facebook“ tinkle platinamoje žinutėje nagrinėjama Všį „Mėlyna ir geltona“ (dar žinoma kaip „Blue/Yellow“) 2022 metų finansinės būklės ataskaitos dalis.

Būtent tų metų vasario 24 dieną prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą, todėl paramą šiai šaliai renkančios įstaigos veiklos apimtys staigiai išaugo. Tai atsispindi ir balanso skaičiuose, kur 2022 kalendoriniai metai lyginami su ankstesniais 2021 metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje

15min duomenimis, ataskaitos ištrauka yra identiška tai, kurią „Mėlyna ir geltona“ pateikė Registrų centrui.

Tačiau šalia ataskaitos esančiame komentare pateikiamos realių skaičių interpretacijos gerokai prasilenkia su tikrove.

Pavyzdžiui, įraše tvirtinama, kad „Mėlyna ir geltona“ per vėlai pateikė metų finansinių ataskaitų rinkinį.

„Buhalterio komentaras: Ataskaitos pateiktos gerokai pavėluotai, dėl ko jiems turėjo būti atimtas paramos gavėjo statusas“, – tvirtinama „Facebook“ įraše.

Vėliau jame įvardijama ir kita – visiškai iš piršto laužta – data. „Finansinė ataskaita už 2022m. pateikta 2023 08 28d. bet kokios kitos įmonės atveju, Registrų centras jau būtų atėmęs paramos gavėjo statusą. Na, bet ką padarysi, čia Lietuva, čia lietūs lyja“, – teigia įrašo autorius.

Tačiau tokie teiginiai neatitinka tiesos.

Lietuvos Respublikos viešųjų įstaigų įstatymas numato, kad viešųjų įstaigų finansinių ataskaitų rinkiniai turi būti patvirtinti per 4 mėn. nuo finansinių metų pabaigos, o pateikti per 30 dienų nuo patvirtinimo momento.

Registrų centras nurodo, kad „Mėlyna ir geltona“ ataskaita buvo pateikta praėjusių metų balandžio 30 dieną, taigi – laiku.

Minčių kratinys

Toliau komentare realūs skaičiai cituojami šalia išgalvotų, mat pusės išvardytų sumų nėra nurodyta ataskaitos ištraukoje.

Ekrano nuotr. /Ištrauka iš Všį „Mėlyna ir geltona“ finansinių ataskaitų rinkinio
Ekrano nuotr. /Ištrauka iš Všį „Mėlyna ir geltona“ finansinių ataskaitų rinkinio

Taip pat čia yra ir atvirų manipuliacijų: „2022 m. Ohmanas sąskaitoje pasiliko 6 805 399 eurus, na šiaip, juodai dienai“, – teigiama įraše.

Tačiau pamirštama paminėti, kad tai nėra J.Ohmano asmeninė, o visos viešosios įstaigos sąskaita. Suprantama, kad karui Ukrainoje tebesitęsiant, parama nesibaigė, o ir neturėjo baigtis 2022 metų pabaigoje.

Skaičiuojant suteiktą paramą, „Facebook“ įraše sąmoningai „pamirštami“ organizacijos sumokėti mokesčiai.

„Gauta parama: 40 737 605 eurai. Suteikta parama: 27 198 862 eurai. Skirtumas: 13 538 743 eurai“, – teigia komentatorius.

Tai – melas.

„Mėlyna ir geltona“ didžiąją dalį paramos teikia tiesiogiai į Ukrainos frontus ir tokie teikiami daiktai neįeina į atleistų nuo PVM sąrašą, todėl per 2022 metus į Lietuvos biudžetą buvo sumokėta beveik 4 mln. eurų.

Viešoje „Mėlyna ir geltona“ veiklos ataskaitoje, kuri pateikiama įstaigos interneto svetainėje, nurodyta, kad iš viso su mokesčiais ir muitu panaudotų lėšų suma tais metais siekė 32 966 467 eurus.

Neaišku iš kur atsiranda ir keistoki skaičiai, pavyzdžiui, teiginys, kad „vadovo atlyginimas per metus siekia 38 tūkst. eurų“.

Registrų centrui pateiktame ataskaitų rinkinyje nėra atskirai išskiriamas vadovo atlyginimas, tačiau nurodoma, kad 2022 metais įstaigoje dirbančių etatinių darbuotojų skaičius išaugo iki 9 asmenų.

Linėja Transport nuotr./„Blue-Yellow“ vilkikas
Linėja Transport nuotr./„Blue-Yellow“ vilkikas

Viešai skelbiamoje „Blue/Yellow“ metinėje veiklos ataskaitoje nurodoma, kad įstaigos sąnaudos, susijusios su darbuotojų darbo užmokesčiu, per 2022 m. sudarė 163 575 Eur, tai sudaro 0,56 proc. nuo visų įstaigos išlaidų.

Kai kuriose vietose įrašo autorius praleidžia reikšmingus žodžius.

Pavyzdžiui, sakydamas, kad „paramai skirtų daiktų sandėliavimo ir gabenimo išlaidos: 818 942 eurai“, pamiršta paminėti, kad į šią sumą įeiną ne tik sandėliavimas ir gabenimas, bet ir muitinimo sąnaudos.

Informacinės atakos

„Blue/Yellow“ komunikacijos vadovas Karolis Žukauskas, komentuodamas situaciją teigė, kad laikas tokiai dezinformacijai paviešinti pasirinktas neatsitiktinai.

„Tie patys asmenys, kurie kaltino Joną Ohmaną perkant viešbučius 50 kartų brangiau nei rodo faktai, šiandien išsitraukė naujus dokumentus.

Dokumentai – realūs, tai yra oficialios ir viešos „Blue/Yellow“ ataskaitos dalis, interpretacijos – vėl iš fantazijų srities, net sunku pakomentuoti.

Vieni skaičiai yra oficialiame dokumente, kitokius skaičius jie traukia savo tekstuose“, – pastebėjo organizacijos atstovas.

Anot K.Žukausko, prorusiškai nusiteikusius interneto veikėjus itin erzina susitelkimas ir parama Ukrainai.

„Jų tikslas akivaizdus – ne gauti kažkokius atsakymus į nesuformuluotus klausimus, o griauti pačią paramos Ukrainai idėją.

O kadangi dabar vyksta „Radarom“ akcija – išnaudojama kiekviena diena, traukiamos metų ar dviejų senumo sąskaitos, sutartys, ataskaitos.

Kadangi veiklą vykdome skaidriai, nerandama prie ko prikibti, gimsta interpretacijos, kurios mąstantiems kelia juoką, o rusiškos dezinformacijos vartotojams atrodo kaip įtikinami „įrodymai“.

Neabejoju, kad ši dezinformacijos lavina susilpnės tik pasibaigus „Radarom“ akcijai“, – akcentavo J.Ohmano bendražygis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Karolis Žukauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Karolis Žukauskas

15min verdiktas: manipuliacija. „Mėlyna ir geltona“ veiklos ataskaitų skaičiai pateikiami iškraipytame kontekste, sąmoningai praleidžiant tam tikras aplinkybes ir neteisingai interpretuojant faktus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas