Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 26

Sergantys retosiomis ligomis Lietuvoje gauna tokį patį gydymą, kaip Europoje

Paskutinė vasario diena – Europos retųjų ligų diena. Europoje susirgimai, kurie pasireiškia rečiau negu 1 iš 2 000 gyventojų, yra priskiriami retosioms ligoms, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sako gydytoja endokrinologė prof. Birutė Žilaitienė. Anot jos, nuo Europos neatsiliekame: Lietuvoje pacientai, sergantys retosiomis ligomis, gauna tokį patį gydymą, kaip Europoje.
Vaikas ligoninėje
Vaikas ligoninėje / 123RF.com nuotr.

„Pastaruoju metu Europa skiria didelį dėmesį retosioms ligoms dėl to, kad viena sveikatos priežiūros įstaiga negali sukaupti tiek patirties – kompetencijų trūksta tiek įstaigoms, tiek gydytojams“, – tikina endokrinologė.

nmc.lt nuotr./Birutė Žilaitienė
nmc.lt nuotr./Birutė Žilaitienė

Anot specialistės, retosios ligos gali paliesti visas organizmo sistemas, visus organus, taip pat ir endokrininę sistemą: „Mes žinome apie kelis šimtus retųjų endokrininių ligų, jos pasireiškia labai įvairiai. Pacientams, kurie serga retosiomis ligomis, dažnai reikalinga ir psichologinė pagalba, ir socialinė parama, jie jaučia socialinę atskirtį, ypač tais atvejais, kai liga keičia jų išvaizdą.“

Kiekviena ligoninė negali turėti visų priemonių retosioms ligoms diagnozuoti ir gydyti, todėl Lietuvoje yra du kompetencijų centrai Vilniuje ir Kaune. „Europoje retųjų ligų centrai buriasi į vadinamus referencijos centrų tinklus, šiame tinkle yra ir Kauno centras. Tai leidžia mums savo pacientų ligas aptarti su kitais specialistais, išsiųsti juos diagnostikai, gydymui ar konsultacijai, taip pat kaupti patirtį, kelti kompetencijas, gerinti pacientų priežiūrą“, – pasakoja B.Žilaitienė.

Pasak pašnekovės, gydyti pacientus, sergančius retosiomis ligomis, nėra paprasta – 20 minučių, kurios skiriamos pacientų konsultacijai, tikrai nepakanka: „Labai būtų reikalinga peržiūrėti ambulatorinės struktūros finansavimą. Tokiems pacientams reikia įvairių specialistų konsultacijų ir tyrimų. Atvykus iš įvairių Lietuvos kampelių yra tikrai didelis iššūkis per vieną dieną suteikti kuo daugiau paslaugų.“

Taip pat endokrinologė priduria – Lietuvoje turime beveik visas priemones retosioms ligoms gydyti, atsiranda ir naujų vaistų, tačiau tenka įdėti nemažai pastangų, kad būtų įvertintas jų efektyvumas ir kaina, tad kartais užtrunka, kol nauji vaistai pasiekia pacientą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas