Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 26

Sergejus Muravjovas. Nepatogi tiesa apie korupciją

„Nemaniau, jog Lietuvoje tokia korupcija“, su nuostaba veide ir balse pasakoja man estų verslininkas, su kuriuo ką tik susipažinau eilėje prie kavos aparato. Abudu esame tos pačios tarptautinės konferencijos dalyviai. Estas dirba su infrastruktūros projektais, o jo istorija paprasta. Jo įmonė svarstė dalyvauti vienos Lietuvos savivaldybės konkurse. Išgirdę užuominas biudžetą didinti dukart ir supratę, jog pusę gautų pinigų teks išleisti „atkatams“, į konkursą nėjo ir Lietuvoje nusprendė bent jau kol kas neveikti.
FotoJet (23)
FotoJet (23)

Paklaustas, ar tikrai teisingai viską suprato ir kodėl nepranešė teisėsaugai, pašnekovas tiesiog šypteli, o aš, norėdamas pokalbį baigti pozityvia gaida, primenu jam, jog mes Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį antikorupcijos srityje padarėme didelę pažangą.

Iš tiesų, Lietuva jau daug metų deklaruoja sveiką ambiciją tapti viena iš dvidešimties mažiausiai korumpuotų pasaulio valstybių. Mažėjantis kyšininkavimo mastas ir gerėjantis Korupcijos suvokimo indeksas kurį laiką leido tikėtis dar didesnio dėmesio stambiajai korupcijai bei valdžios atstovų antikorupcinės lyderystės.

Deja, pastaruoju metu matome ką kitą – Lietuvos rezultatai kelis metus iš esmės nesikeičia.

Viešąjį sektorių įgalinanti ir realų elgesio pokytį akcentuojanti nauja antikorupcinė retorika sunkiai randa kelią į už rizikų valdymą atsakingų žmonių širdis.

Korupcijos skandalų sūkuryje visų žvilgsniai ir toliau dažniausiai krypsta į teisėsaugą. Kratų ir poėmių sudrebintos įstaigos, atrodo, stengiasi kuo greičiau užmiršti tai kaip blogąjį sapną, nesiimdamos esminių pokyčių savo kasdienėje veikloje.

Aišku, sveika būti savikritiškiems, bet gal tai tik augimo kančios? Juk dabar korupcijos Lietuvoje žymiai mažiau nei prieš dvidešimt metų. Naujai pasirodęs „Eurobarometro“ tyrimas suteikia puikią galimybę suprasti, kaip atrodome ES antikorupcinėje padangėje. Taigi koks tas palyginamasis Lietuvos skaidrumo portretas?

1. Išsiskiriame iš kaimynų, nes manome, jog korupcijos yra daug ir ji visur, nors asmeniškai jos neigiamą poveikį patiria žymiai mažiau žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas