Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 04 05

Šešėlinė grožio industrija: apsišaukėliai gydytojai ir savamoksliai specialistai

Grožis reikalauja aukų, bet ar dėl putlesnių lūpų ar raukšlės panosėje verta rizikuoti sveikata? Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT) vadovė Nora Ribokienė teigė, kad invazinės procedūros – medikų kompetencijos sritis. Vis dėlto, Lietuvoje knibždėte knibžda licencijų tokiai veiklai neturinčių „specialistų“, tarp kurių ir garsenybes gražinanti, gydytoja save vadinanti Gražina Butkienė. Dermatovenerologė Renata Kliunkienė įspėja – pasekmės gali būti tragiškos.
Moteriai aliekama grožio procedūra
Moteriai aliekama grožio procedūra / Vida Press nuotr.

Mezoterapija – tai procedūra, kurios metu į odos sluoksnius mikroinjekcijų būdu įvedamos biologiškai aktyvios medžiagos.

Pasiūla – milžiniška

„Kam reikalinga medicinos praktikos licencija, jei galima ir be jos kalti babkes?“ – tokiais žodžiais laišką 15min pradėjo skaitytoja.

Vardo paprašiusi neatskleisti pašnekovė atkreipė dėmesį į grožio injekcijų paslaugas nelegaliai teikiančių asmenų veiklą. Anot jos, Lietuvoje tai opi problema.

„Moterys „Facebook“ paskyrose ir sukurtuose puslapiuose kelia savo atliktus darbus, rodo, kaip klientai atrodo prieš lūpų putlinimą, iškart po jo ar sugijus. Filmuoja, kaip deda mezoterapinius siūlus, į paakių zonas bei raukšles leidžia užpildus, formuoja smakrą ar skruostikaulius, naudodamos kalcio ar kitus preparatus“, – teigė ji.

Į socialinio tinklo ar interneto paiešką įvedus raktinius žodžius, nesuku įsitikinti – pasiūla milžiniška. 15min pašnekovė stebėjosi, kad gydytojais siekiantys tapti studentai mokosi metų metus, o kiti – apsiriboja kursais, trunkančiais nuo vienos dienos iki kelių mėnesių, ir, sumokėję 600–3500 eurų bei gavę bevertį pažymėjimą, jaučiasi galintys dirbti. „Liūdniausia, – svarstė ji, – kad ir mokymus organizuoja ne gydytojai, o savamoksliai „specialistai.“

Neturi gydytojo licencijos

Pašnekovė pateikė ir konkretų pavyzdį: „Nustebau sužinojusi, jog injekcijų leidėjos Gražinos Butkienės vardu medicininės praktikos licencijų nėra. Visos medicinos, akušerijos ir slaugos praktikos licencijos yra skelbiamos Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje.

G.Butkienė dar visai nesenai išgarsėjo nusifilmavusi vienoje iš televizijos laidų, kai parodė, kaip leidžia mezoterapinius siūlus vienam žinomam Lietuvos žmogui – Kenui Kačiui – bei pasisakė, kokias procedūras atliko jo mamai. Gydytoja save vadinanti moteris sulaukė dėmesio, kai atliko mezoterapinių siūlų įvedimo procedūrą Oksanai Pikul. Žmonės, kurie „Facebook“ komentaruose parašo apie moters išsilavinimą, blokuojami. Nejaugi ji mano, kad užblokuos visą Lietuvą?“

Ji moko savo mokines, ką daryti arterijoje padarius trombą, bet nepasako, jog plika akimi trombai arterijose nepastebimi iškart po injekcijos, jog žmogus gali mirti ar likti neįgalus.

„Kaip tokia moteris gali ir kitus mokyti, kai ji pati to daryti nemoka? Ji moko savo mokines, ką daryti arterijoje padarius trombą, bet nepasako, jog plika akimi trombai arterijose nepastebimi iškart po injekcijos, jog žmogus gali mirti ar likti neįgalus. Ar ši kursų vedėja ir preparatų leidėja savo mokinėms pasako, ką daryti ir kas bus, jei klientą ištiks anafilaksinis šokas dėl alergijos lidokainui? Ar pasako, kad jeigu mokinė suleis adrenalino ir iškvies greitąją pagalbą, ji išgelbės žmogaus gyvybę, tačiau turės didelių rūpesčių ir galimai atsidurs kalėjime už neteisėtą gydytojo praktiką?

Ar sistema Lietuvoje ima tvarkytis po žmonių mirčių, kaip kad vaikų apsauga po nužudytų vaikų istorijų? Ar nors kartą sistemą gali kas nors sutvarkyti prieš skaudžius įvykius?“ – susirūpinimo neslėpė pašnekovė.

Mokėsi Maskvoje

15min susisiekė su gydytoja, prisistatančia G.Butkiene. Moteris patikino, kad medicinos mokėsi Maskvos valstybiniame M.V.Lomonosovo universitete, kuriame ir įgijo reikiamą išsilavinimą.

Paklausta, kodėl, tokiu atveju, neturi licencijos, suteikiančios teisę užsiimti šia veikla, pašnekovė atsakė, kad šiuo metu tvarko dokumentus ir kol kas paslaugų neteikia. Netrukus po to ji nurodė, kad yra išvykusi ir negali kalbėti. Vis dėlto, peržvelgus G.Butkienės socialinio tinklo puslapį, susidaro kitoks įspūdis – vasario mėnesio pabaigoje atsirado įrašas, raginantis registruotis vizitui pas gydytoją.

Remiantis viešai prieinama informacija, moteris teikia paslaugas ir Kaune įsikūrusioje Ąžuolyno medicinos klinikoje. Įstaigos internetiniame puslapyje rašoma, kad odos pakėlimo mezoterapiniais siūlais procedūrą atlieka gydytoja G.Butkienė. 15min susisiekė su klinikos vadove Egle Šimelyte ir paprašė pakomentuoti situaciją. Anot jos, G.Butkienės kandidatūra buvo svarstoma, tačiau klinikoje moteris niekada nedirbo.

Momentinė ekrano kopija/Ąžuolyno medicinos klinikos interneto puslapyje pateikta informacija
Momentinė ekrano kopija/Ąžuolyno medicinos klinikos interneto puslapyje pateikta informacija

„Gydytojos“ atvejis tarnybai žinomas

VASPVT direktorė Nora Ribokienė 15min atskleidė, kad tarnyba gauna pranešimų apie įvairių „specialisčių“ ar „grožio salonų“ atliekamas invazines procedūras su hialurono rūgšties užpildais, mezosiūlais, darančių raukšlių, lūpų tūrio bei kontūro korekcijas. Pasak jos, tai išimtinai gydytojo dermatovenerologo kompetencijos sritis.

„Plačiai taikomas įvairias invazines grožio procedūras – mezoterapiją, biorevitalizaciją, trombocitais praturtintos plazmos užpildų injekcijas, mezosiūlus, botulino toksino injekcijas bei kitas estetines ir korekcines procedūras – Lietuvoje gali atlikti tik licencijuoti asmens sveikatos priežiūros specialistai ir tik licencijuotose sveikatos priežiūros įstaigose.

Šios procedūros priskiriamos dermatovenerologijos sričiai. Dermatovenerologija yra licencijuojama asmens sveikatos priežiūros paslauga, šią paslaugą tik licencijuotoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje gali teikti tik gydytojas dermatovenerologas (prireikus su bendrosios praktikos slaugytoja), kurio kompetencijai priklauso odos, odos priedų ir poodinių pažeidimų gydymas, taikant elektrokoaguliacijos ir / ar krioterapijos (skystu azotu bei angliarūgštės sniegu) metodus, odos atsluoksniavimas, senėjančios odos ir hiperhidrozės koregavimas konservatyviaisiais ir invaziniais metodais ir lazerioterapija.

Tik gydytojas dermatovenerologas gali atsluoksniuoti odą (cheminiai šveitimai), koreguoti senėjančią odą ir gleivines konservatyviaisiais bei invaziniais metodais (mezoterapija, biorevitalizacija, trombocitų praturtinta plazma, užpildais, siūlais, botulino toksino injekcijomis)“ , – 15min paaiškino ji.

VASPVT vadovė patvirtino, kad informacija apie gydytoja prisistatančios G.Butkienės veiklą tarnybai žinoma.

Patvirtiname, kad G.Butkienė neturi teisės teikti minimų paslaugų. Akreditavimo tarnybos duomenimis, ji neturi medicinos praktikos licencijos.

„Patvirtiname, kad G.Butkienė neturi teisės teikti minimų paslaugų. Akreditavimo tarnybos duomenimis, ji neturi medicinos praktikos licencijos. Iš pateiktos informacijos galima manyti, jog G.Butkienė yra kosmetologė, todėl neturi teisės vadintis gydytoja ir negali nei atlikinėti, nei mokyti intervencinių procedūrų, skirtų ne kosmetologo, o asmens sveikatos priežiūros specialisto kompetencijai.

Atkreipiame jūsų dėmesį, jog asmens sveikatos priežiūros veikla, vykdoma neturint licencijos, yra neteisėta. Akreditavimo tarnyba aktyviai kovoja su nelegaliais paslaugų teikėjais, įpareigoja juos nedelsiant nutraukti invazinių procedūrų atlikimą, pašalinti interneto tinklalapiuose skelbiamą informaciją bei informuoti tarnybą apie įvykdytus nurodymus. Tokį įspėjimą Akreditavimo tarnyba pateikė ir Gražinai Butkienei“, – teigė N.Ribokienė.

Jos teigimu, Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse įtvirtinta, kad neteisėtas vertimasis sveikatinimo veikla, nesilaikant įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytos tvarkos, užtraukia baudą nuo 600 iki 1140 eurų. Akreditavimo tarnyba kasmet surašo apie 10–15 administracinių nusižengimų protokolų dėl nelegaliai teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų.

„Raginame piliečius aktyviai domėtis asmenų, kurie ketina jums teikti įvairias invazines grožio paslaugas, išsilavinimu, turima kvalifikacija bei privalomomis licencijomis. Žmonės, kreipdamiesi į licencijų neturinčius asmenis bei įstaigas, rizikuoja ne tik prarasti pinigus už jiems suteiktas bevertes „paslaugas“, bet ir savo sveikata“, – pabrėžė Akreditavimo tarnybos direktorė.

Gresia tragiškos komplikacijos

15min kalbinta dermatovenerologė Renata Kliunkienė pabrėžė, kad savamoksliai „specialistai“ neturi gilesnio supratimo apie žmogaus anatomiją ir fiziologiją, neįvertina galimų komplikacijų grėsmės. Anot jos, nelegaliai veikiančiuose kabinetuose problemas visais būdais stengiamasi spręsti užkulisiuose. Atsiradus komplikacijų, klientėms siūlomos nemokamos paslaugos ar pinigai.

Tai gali būti apakimas, įvairios nekrozės, iki kaulų atsivėrusios žaizdos, skylės, nervų pažeidimai ir panašiai. Pikčiausia, kad jos dirba neturėdamos licencijų, o mums tenka gydyti padarinius.

„Aišku, jeigu atvejis rimtesnis, tai kreipiasi į medikus. Komplikacijos yra baisios... Tai gali būti apakimas, įvairios nekrozės, iki kaulų atsivėrusios žaizdos, skylės, nervų pažeidimai ir panašiai. Pikčiausia, kad jos dirba neturėdamos licencijų, o mums tenka gydyti padarinius. Būna, kad naudoja pigiausias korėjietiškas priemones, neatitinkančias Europoje galiojančių reikalavimų.

Turėjau atvejį, kai dėl nekokybiško užpildo pacientės veidas priminė krokodilo odą, buvo nusėtais bumbuliukais. Pamenu, kad vieną dieną atėjusi moteris skundėsi baisiais veido skausmais, atsiradusiais pažeidus nervą, o kitą dieną atėjo moteris su baisia angioedema (aut. – sutinimas)“, – patirtimi dalijosi gydytoja.

Kardiolitos nuotr./Renata Kliunkienė
Kardiolitos nuotr./Renata Kliunkienė

Anot jos, grožio injekcijas neteisėtai atliekančių asmenų pagrindinis motyvas – lengvi pinigai. Dirbant šešėlyje nereikia mokėti mokesčių, be to, galima sutaupyti ir renkantis pigesnius, bet mažiau kokybiškus, produktus.

„Pažiūrėkite, kiek mieste vaikšto moterų sužalotais veidais. Visuomenėje taip paplitusios ančių lūpos yra ne kas kita, kaip neadekvatus veidų žalojimas. Grožį kiekvienas suprantame skirtingai, tai jeigu joms patinka – tebūnie, bet atsiradus komplikacijoms, tokie „specialistai“ negali padėti. Gerai, kai viskas gerai, o jeigu ne, tai galima nusimesti atsakomybę ir nusiųsti pas daktarą. Būna, kad kai kuriais atvejais pasiūlo gydytis nereceptiniais tepaliukais, o tai tik dar labiau blogina situaciją“, – paaiškino R.Kliunkienė.

15min paklausta, kaip galima šią problemą išspręsti, pašnekovė pabrėžė, kad būtina didinti kontrolę, dažniau atlikti tikrinimus. Anot jos, šiuo metu skiriamos baudos neatgraso nuo veiklos vykdymo, todėl situacija ir nesikeičia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas