Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 18 /13:17

Šeškinės poliklinikos gydytoja užsikrėtė koronavirusu – grįžo iš Kubos, priėmė apie 80 pacientų, poliklinika nedirbs

Šeškinės poliklinikos darbuotojai patvirtinta koronaviruso infekcija, savo feisbuko puslapyje pranešė poliklinika. Teigiama, kad darbuotoja gydoma ir izoliuota. Visi, turėję sąlytį su šiuo asmeniu, taip pat laikosi izoliacijos režimo. Kaip 15min sakė Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė, gydytoja kovo pradžioje grįžo iš Kubos, savaitę dirbo, priėmė apie 80 pacientų. Žadama polikliniką uždaryti visiškai.
Šeškinės poliklinika
Šeškinės poliklinika / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Susisieks su visais

Kaip rašo poliklinika, „dėl kitų kontaktų vyksta epidemiologinis tyrimas“.

Tvirtinama, kad kontaktavusiųjų sąrašas nedidelis.

„Su tais žmonėmis, kurie galimai turėjo sąlytį su koronavirusu užsikrėtusiu darbuotoju, bus susisiekta.

Poliklinikos darbuotojai, kaip įprasta, medicinos pagalbą teikia ir pacientais rūpinasi. Prašome išlaikyti ramybę“, – rašo poliklinika.

Su Šeškinės poliklinikos vadovais 15min kol kas susisiekti nepavyko. Poliklinikos administracijos darbuotoja pažadėjo, kad su žurnalistais susisieks.

BNS skelbia, kad šis koronaviruso atvejis buvo patvirtintas antradienį. Tai vidutinio amžiaus moteris, nuo vasario 24 dienos iki kovo 8 dienos viešėjusi Kuboje. Kovo 13 dieną pradėjo smarkiai kosėti, karščiuoti ir kovo 17 dieną kreipėsi į ligoninę.

Grįžo iš Kubos

E.Tamošiūnaitė sakė, kad gydytoja kovo pradžioje grįžo iš Kubos, jautėsi gerai, simptomų neturėjo, tad savaitę dirbo. Per ją priėmė apie 80 pacientų, su visais poliklinika šiuo metu susisiekia.

„Su penkiais poliklinikos darbuotojais ji buvo artimame kontakte, jie nedirba, izoliavosi. Šiuo metu dezinfekuotos patalpos, kabinetas. Gydytoja dirbo keturias dienas, susitiko su 80 pacientų, jie informuojami dėl izoliacijos“, – sakė Vilniaus vicemerė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šeškinės poliklinika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šeškinės poliklinika

Ji negalėjo patvirtinti, kad tai šeimos gydytoja.

Po poliklinikos pranešimo pasipylė susirūpinusių pacientų klausimai, kokios srities darbuotojui buvo nustatytas virusas, nes poliklinikoje žmonės lankėsi nuolat. Poliklinika žada susisiekti su visais, su kuo minėtas darbuotojas turėjo kontaktą, kai tik tai bus nustatyta.

Feisbuke pasirodė žinučių apie tai, kad užsikrėtusi gydytoja saviizoliacijoje buvo tik devynias dienas, o tada grįžo į darbą.

Stabdys poliklinikos darbą

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sakė, kad artimiausiu metu Šeškinės poliklinikos darbas turėtų būti sustabdytas, išskyrus būtinąją pagalbą, o pacientai nukreipti į kitas gydymo įstaigas, jeigu jiems paslaugų reikia artimiausiomis dienomis.

Jis taip pat patvirtino, kad Šeškinės poliklinikoje koronavirusas nustatytas šeimos gydytojai. Ji grįžo kovo 6 d. iš Kubos, dirbo keturias dienas. Paskui pasijuto blogai ir į darbą nebeėjo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Penki poliklinikos darbuotojai, dirbę kartu, šiuo metu izoliuoti. „Šeimos gydytoja dabar yra Santaros klinikose. Tuo metu, kai ji grįžo, Kuba dar nebuvo tarp viruso židinio šalių. Tačiau norėtume, kad mes į tokius atvejus greičiau sureaguotume ir matome tame tam tikrų poliklinikos darbo organizavimo problemų, tos informacijos slėpimas nėra pateisinamas niekuo.

Pacientų sąrašas ir ratas, su kuo gydytoja kontaktavo, perduotas Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, bandysime su jais bendradarbiauti, padėti specialistams išgaudyti tuos žmones ir informuoti juos apie galimas pasekmes, kad jiems reikėtų karantinuotų. Dabar jie skambins kiekvienam ir aiškinsis dėl jų savijautos“, – žurnalistams sakė P.Poderskis.

Jis teigė, kad daugiau dabar neturima duomenų, jog būtų panašių atvejų. Sveikatos priežiūros įstaigos jau raginamos naudoti apsaugos priemones, kurias turi rezerve. Žadama, kad penktadienį visi Vilniaus savivaldybės įstaigų medikai bus aprūpinti asmens apsaugos priemonėmis.

Anot P.Poderskio, buvo manoma, kad gydytojai tikrai sąmoningi ir su temperatūra neis į darbą. Bet esą akivaizdu, kad taip ne visai yra. Gydytojai raginami izoliuotis, jeigu keliavo.

Ministras nieko nežino

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje, kuri prasidėjo po 11 val., sakė nieko nežinąs apie šį konkretų atvejį. Tačiau jis labai blogai vertino situaciją, kai medikai nesilaiko saviizoliacijos principų.

„Įsigaliojus karantinui, atsakomybė už tai yra numatyta. Bet nesureikšminkime mediko atvejo, visi dirbame skirtingose įstaigose, juk gali ir vandentiekio įmonėje atėjęs žmogus užkrėsti kolegas, visi bus karantinuoti, sutriks vandens tiekimas visam miestui“, – sakė ministras.

„Grįžo kovo 8 dieną ir keturias dienas buvo darbo“, – tik tiek težinojo A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeškinės poliklinika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeškinės poliklinika

Viceministras A.Šešelgis sakė, kad Nacionalinis visuomenės informavimo centras dar renka informaciją.

Kaip informuoja trečiadienio rytą Sveikatos apsaugos ministerija, 9 val. duomenimis Lietuvoje patvirtinti 26 ligos atvejai, per antradienį ištirta 193 mėginiai, iš viso iki šiol ištirta 935 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui duomenis pateikė 56 219 asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas