Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 15

Šiauliai atkasė po miestu tekančią Rūdės upę, kurią patys teršia nuo pat ištakų

Šiauliai dažnai vadinami miestu be upės. Tiesą sakant, vargu ar dauguma šiauliečių žino, kad tai ne visai tiesa. Per miestą tekėjusi upė po grindiniu pakišta tik tarpukariu. Darbininkai atkasė tunelius, kuriuos siūloma palikti atvirus ateities kartoms.
Rūdės upė po Šiauliais
Rūdės upė po Šiauliais / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Tokia idėja šiuo metu pasidalijo ne tik Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza, bet ir daugybė miesto istorijos mėgėjų. Pastarosiomis dienomis kone kiekvienas, bent truputį besidomintis Šiauliais, lankėsi bulvare ir fotografavo atkastas grožybes.

R.Balza mano, kad kad visos upės atverti jau nebūtų įmanoma, tačiau keletą fragmentų – tiesiog būtina. Juolab kad dabar numatoma senosios pėsčiųjų bulvaro dalies rekonstrukcija.

„Manau, kad būtų labai gražu, jei šis istorinis žingsnis būtų žengtas. Nesu architektas ir nežinau, kaip tai būtų galima padaryti. Tiesiog reikia ieškoti variantų, nes dabar tam tinkamas laikas“, – teigė R.Balza.

Jo žiniomis, Rūdės upė po miestu atsidūrė tarpukariu, kuriant miesto lietaus surinkimo sistemą. Nemažai meno ir istorijos mėgėjų pastarąjį dešimtmetį kėlė idėją, kad visos Šiaulių bėdos yra dėl to, kad mieste nėra upės. Neva upė yra tarsi kraujagyslė. Dabar ji paslėpta.

VIDEO: Rūdės upė po Šiauliais

R.Balzos žiniomis, dabar darbininkai atlieka techninę užduotį, po kurios turės viską užkasti. Dabar yra pats metas sugalvoti, ką galėtų toliau padaryti su po miestu tekančia upe.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai atkasė po miestu tekančią Rūdės upę
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai atkasė po miestu tekančią Rūdės upę

„Įrengs lietaus kanalizacijos šulinėlį ir uždės dangtį. Tai nėra tinkamas sprendimas. Manau, kad jie nelabai žinojo, kad atidengia upę. Gal gana grubiai viską atidengė. Iki šiol Rūdės upę miestiečiams priminė tik nelabai aiškus akmeninis paminklas“, – svarstė muziejaus direktorius.

Beje, R.Balzos žiniomis, prieš paslepiant upę mieste buvo net keli tiltai per ją. Žemupyje, už stačiatikių kapinių, kur Rūdė įteka į Talkšos ežerą, buvo klebono tvenkinys.

Šiaulių žemėlapis
Šiaulių žemėlapis

Rūdės paslėpimo projektas – iš Berlyno

Šiaulietis dizaineris Vilius Puronas žinomas ne tik kaip Šiaulių istorijos bei legendų žinovas, bet ir kaip žmogus, daug prisidėjęs prie miesto centrinės dalies pokyčių.

Jis teigia, kad taip pat būtų už miesto upės atvėrimą. Miestas turėtų unikalų traukos tašką. Pabrėžė, kad projektas Rūdei paslėpti buvo užsakytas Berlyne. Šio miesto specialistai kažką panašaus buvo sukūrę pas save.

Būtent dėl to dabar visi stebi arkinius tunelius, įrengtus iš gerokai mažesnių plytų, nei yra naudojamos įprastose to meto statybose. Šios arkos iki šiol sveikutėlės.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai atkasė po miestu tekančią Rūdės upę
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai atkasė po miestu tekančią Rūdės upę

„Tegul specialistai išsiaiškina ir kuo greičiau – kodėl būtent tokios plytos? Gal tai bus įdomu ir miesto svečiams? Aš būčiau daugiau už atidengimą. Bent du kartus istorijoje yra minima, kad kariams teko „forsuoti Rūdės upę“. Čia buvo ir miesto vandens šulinys, kuris, žinoma, ėmė vandenį ne iš upės. Taip pat čia veikė miesto pirtis. Jei tai būtų išspręsta aukštu lygmeniu, miestui tai labai praverstų“, – kalbėjo dizaineris.

Upė, kurios mes neverti

Dabar jau daugelis žino, kad Rūdės upė teka po Rūdės gatve. O kur kita upės dalis? Nuo pėsčiųjų bulvaro ji vingiuoja pro muzikos mokyklą, Švietimo skyrių, išilgai ežero gatvės, dešinėje pusėje palikdama senąsias miesto kapines.

Tai upė, kuri prasideda Šiauliuose ir ten pat baigiasi. Tuo pačiu tai visuose tarpsniuose teršiama ir niekinama upė.

Už cerkvės po dešine – griovys. Tai ir yra Rūdės upės tiesus kelias į Talkšą. Toli gražu ne Venecija. Iš tunelio kliuksi pajuodę negyvi vandenys. Tuomet prisimeni, kad lietaus kanalizacija Šiauliuose – ne tokia jau ir lietaus.

Kai kuriose miesto dalyse vietoje lietaus vandens gali tekėti ir fekalijos. Gali būti, kad dėl šios priežasties atidengti upės kažkas labai nenorės.

O kur upė išteka? Palei geležinkelį, nuo pietinės miesto pusės, palei šlaitą teka griovys. Vėliau jis pradeda vingiuoti kaip tikra upė. Prateka ir geležinkelio anglies krovos bazę. Po stipraus lietaus juodas vanduo turėtų tiesiog plūsti į upę. Gal dėl to ištakose vanduo juodas?

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai atkasė po miestu tekančią Rūdės upę
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai atkasė po miestu tekančią Rūdės upę

Maža to, čia esančiuose krūmynuose, kur ir užgimsta Rūdė, vientisas šiukšlynas. Šioje vietoje kažkas išmeta panaudotas padangas, išardytus kompiuterių monitorius ir šaldytuvus.

Tai upė, kuri prasideda Šiauliuose ir ten pat baigiasi. Tuo pačiu tai visuose tarpsniuose teršiama ir niekinama upė. Kyla klausimas, ar esame verti ją turėti bent truputį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento