Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 15

Šiaulių jaunimas miesto valdžiai nerūpi

Šiaulių miesto vadovų, politikų požiūris į miesto jaunimo organizacijų veiklą, iniciatyvas yra gana skeptiškas, o jaunimo užimtumas nėra joks prioritetas. Tai rodo tas faktas, kad jaunimo projektams Savivaldybė skiria juokingus pinigus – keliskart mažesnes sumas nei kitos šalies savivaldybės.
Šiauliai pasipuošę tarptautiniam folkloro festivaliui „Saulės žiedas“
Šiauliai / Rolando Parafinavičiaus nuotr.

Metams – 5 tūkst. Lt

Šiaulių miesto savivaldybės veiklos programoje 2013-2015 metams yra įrašyta tokia išlaidų eilutė „Remti nevyriausybinių organizacijų, jaunimo organizacijų iniciatyvas“. 2012 metais tam rėmimui buvo skirta 55 tūkst. Lt, 2013 metais prašyta 115 tūkst., bet faktiškai skirta tik 60 tūkst. Lt.

Tik toje eilutėje nenurodoma, kiek lėšų iš tų 50-60 tūkst. Lt skirta būtent jaunimo iniciatyvoms remti, nes jau kas kas, o jaunimas, jo užimtumas, kaip dažnai deklaruojama, – miesto valdžios prioritetas.

Bet pasirodo, kad taip toli gražu nėra. Tai paaiškėjo iš Šiaulių miesto jaunimo reikalų tarybos rašto, neseniai adresuoto merui, Administracijos direktoriui, Strateginės plėtros tarybos nariams. Čia rašoma: „2013 metais iš Savivaldybės biudžeto buvo skirti 5000 Lt. Paskelbus jaunimo iniciatyvų projekto finansavimo konkursą, išaiškėjo, kad galime iš dalies finansuoti tik 5 iniciatyvas, nes lėšų poreikis projektams buvo 8286 Lt. Bendra šių programų kofinansuojama suma 5020 Lt, kuri būtų padengta iš jaunimo organizacijų pritrauktų lėšų iš įvairių projektų, rėmėjų ir kitų šaltinių.“

Toliau rašte pažymima, kad kitos šalies savivaldybės jaunimo iniciatyvas remia nepalyginamai rimčiau: Kauno mieste – 200 tūkst., Alytaus r. – 110 tūkst., Pasvalio r. – 25 tūkst., Pakruojo r. – 20 tūkst. Lt. Taip pat nurodžius, kad 2014 metais planuojamiems 8 projektams reikėtų 20 tūkst. litų,  prašoma „apsvarstyti skirti papildomų lėšų pagal 2011-2015 metų veiklos plano dalį“.

Užtenka tik vienam projektui

Šiaulių miesto jaunimo reikalų tarybos narė, Šiaulių universiteto studentų atstovybės prezidentė  Gabrielė Gendvilaitė teigia, kad miesto Savivaldybės jaunimo iniciatyvoms skirti penki tūkstančiai litų yra visiškai juokinga suma – tiek reikia vienam projektui įgyvendinti.

O juk daugiausia tų jaunimo iniciatyvų projektų būna skirta jaunimo užimtumui didinti, ypač tiems vaikams, kurie gyvena socialiai remtinose šeimose, kurie priklauso įvairioms rizikos grupėms, kurie nėra užimti po pamokų.

„Dar nuostabu, kad nors ir skirta ši labai nedidelė suma, Šiaulių jaunimo organizacijų asociacija „Apskritasis stalas“ rengia „Dirt“ tipo dviračių trasą jaunimui“, – sako G. Gendvilaitė.

Ir išties nuostabu, kaip Šiaulių miesto jaunimo organizacijoms pavyksta išsidalyti savo projektų, kuriuos prisiimtų finansuoti Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kofinansavimui tuos iš Savivaldybės gaunamus penkis tūkstančius litų ir vykdyti įvairias veiklas.

Štai vien šiemet jaunimo organizacijos buvo pasirengusios vykdyti 7-8 projektus, kuriems reikėjo 15 tūkstančių litų, kitais metais prognozuojama, už 20 tūkst. Lt galėtų būti vykdoma 10-12 projektų, 2015 metais – 15 už 25 tūkst. Lt.

„Jaunimo organizacijose žmonės dirba iš idėjos, – sako G. Gendvilaitė. – Tačiau negaunant reikiamo finansavimo iniciatyvos blėsta.“

Jaunimas miesto valdžiai – ne prioritetas

Miesto tarybos narys ir Jaunimo reikalų tarybos narys Aurimas Nausėda pripažįsta: „Deja, Šiaulių valdžiai jaunimas, jo užimtumas nerūpi – čia prioritetas yra teikiamas investiciniams Menų inkubatoriaus, Pramoninio parko, Logistikos centro ir kitiems projektams. Tai jiems įgyvendinti imamos paskolos iš bankų.“

A. Nausėdos nuomone, dėl susidariusios padėties šiek tiek kalta ir Miesto jaunimo reikalų taryba, kuri turėtų daugiau viešinti savo veiklą ir taip siekti, kad į jaunimo organizacijas ir iniciatyvas būtų žiūrima pagarbiau.

Tam Tarybos narys yra pateikęs ir jaunimo problemų sprendimo mieste priemonių planą, kuriame numatyta įrengti riedlenčių parką, renovuoti ir įrengti naujas vaikų žaidimų, sporto aikšteles, remti jaunimo meno ir saviraiškos projektus, pereiti nuo projektinio prie garantinio finansavimo modelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas