Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 13

Šiaulių miesto valdžia: „Autobusų stotyje dūmų iš tiesų per daug“

Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus specialistai nuvyko į Šiaulių miesto autobusų stotį ir patikrino, ar šiauliečių priekaištai dėl šioje vietoje netinkamai įrengtų vietų rūkymui yra pagrįsti.
Surukytos cigaretės peleninėje
Surukytos cigaretės peleninėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tvarka nustatyta pagal įstatymus

„Šiaulių miesto autobusų stotyje rūkymo tvarka nustatyta laikantis Lietuvos Respublikos tabako kontrolės įstatymo tabako gaminių vartojimo ribojimo reikalavimo: juridinio asmens vadovybė privalo užtikrinti, kad juridinio asmens darbuotojai, aptarnaujami klientai ir lankytojai nebūtų priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru, taip pat, kad matomose vietose būtų iškabinti įspėjamieji užrašai ar ženklai apie draudimą rūkyti, įrengtos specialios rūkymui skirtos vietos ir iškabinti jas nurodantys užrašai ar ženklai. UAB „Busturas“ autobusų stotyje įrengė ir tinkamai pažymėjo dvi rūkymui skirtas vietas, budinčius apsaugos darbuotojus įpareigojo prižiūrėti, kad būtų laikomasi rūkymo tvarkos“, – komentavo Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus atstovai.

Vienos rūkymo vietos nepakaktų

Apsilankę Šiaulių autobusų stotyje valdininkai nusprendė, kad ši vieta vis dėlto per daug užteršta rūkalių dūmais. „Apžiūrėjus rūkymui skirtas vietas galima konstatuoti, kad rūkymui skirta vieta, įrengta iš Gumbinės gatvės pusės, yra parinkta tinkamai, kitos, įrengtos iš Tilžės gatvės pusės, galėtų ir nebūti. Antroji rūkymui skirta vieta tikrai yra judrioje stoties dalyje, pro ją praeina ir prekybos centro lankytojai.

Ši nuomonė buvo išsakyta stoties administratoriui, kuris suabejojo, ar visi rūkantieji įsitektų vienoje vietoje (rūkymui skirtos vietos atkarpa yra 5 metrai). Administratoriaus tvirtinimu, rūkymui skirtos vietos buvo parinktos atsižvelgus į autobusų stoties statinio konstrukciją (didžioji dalis yra įrengta po stogu) bei tabako dūmų sklaidą. Stoties administracija patikino dėl netinkamai parinktų rūkymui skirtų vietų nėra gavusi nei vieno skundo bei pažadėjo apsvarstyti išsakytą nuomonę dėl rūkymui skirtos vietos parinkimo judrioje vietoje.

Skundų dėl netinkamai parinktų rūkymui skirtų vietų nėra gavusi ir Šiaulių miesto savivaldybės administracija“, – teigė Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus darbuotojai.

Prašė ieškoti kompromiso

Primename, kad į „Šiaulių naujienų“ redakciją kreipėsi keli šiauliečiai piktindamiesi, jog Šiaulių autobusų stotyje rūkymo vieta įrengta pačioje judriausioje vietoje. Dėl šios priežasties, jų teigimu, nerūkantys asmenys yra priversti kvėpuoti cigarečių dūmais.

„Autobusų stotyje rūkymo vieta įrengta prie pat salės, kurioje keleiviai perka bilietus, laukia autobusų ir pan. Kadangi žmonių nemažai, pastato durys darinėjamos kas kelias sekundes. Ir šioje vietoje, prie pirmos aikštelės, stovi ženklas, leidžiantis visiems rūkantiems asmenims traukti dūmą. Suprantu, kad rūkalių negalima diskriminuoti. Prieš kelionę jiems gal ir norisi parūkyti. Bet kodėl pasirinkta vieta, kurioje vaikšto daugiausia žmonių. Nejaugi rūkymo vietos negalėtų įrengti prie paskutinės aikštelės? Ir rūkaliams būtų gerai, ir nerūkantiems nereikėtų kvėpuoti dūmais“, – svarstė šiauliečiai.

Nusiskundimų nesulaukė

Šiaulių autobusų stoties viršininkė Asta Venislovaitė nustebo išgirdusi apie šią problemą. „Keista, kad kreipėsi. Mes nesulaukėme jokių priekaištų, kad kažkas blogai įrengta. Priešingai, žmonės džiaugėsi ir dėkojo, kad yra įrengtos rūkymui skirtos vietos. Mūsų stotis yra kampe, čia neretai pučia vėjas. Anksčiau, kai žmonės rūkydavo, kur norėjo, visi dūmai patekdavo ne tik į salę, bet ir į šalia įsikūrusį prekybos centrą.

Taigi šiauliečiai buvo priversti kvėpuoti ne tik iš autobusų variklių einančiais, bet ir rūkalių dūmais. Todėl kampuose, kad dūmai būtų išsklaidomi, įrengėme dvi rūkymo vietas. Viena yra prie pirmos, kita – prie 13 aikštelės. Pastaroji tikrai yra nuošalioje vietoje. Pirma – kiek arčiau, prie bilietų kasos. Tačiau tikrai nesulaukėme nei gyventojų priekaištų, nei pasiūlymų, kad kažką reikėtų keisti. Jei tokių skundų sulauksime, tikrai spręsime problemą“, – tikino ji. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas