Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 11 17

Ar majakovskiškąjį „Penktąjį kėlinį“ išgelbės Kalėdų senio barzda?

„Penktasis kėlinys“ – tai skardinė skulptūra prie Šiaulių arenos. Kaip ir daugelis dizainerio ir pramaniūgo Viliaus Purono darbų, jis kelia dviprasmiškas diskusijas. Skardinės žmogystos prie visomis spalvomis tviskančios Šiaulių arenos turi nelikti jau lapkričio 18 dieną.
Šiauliuose „Penktąjį kėlinį“ gelbės Kalėdų senio barzda
Ar majakovskiškas „Penktasis kėlinys“ pasipuoš Kalėdų senio barzda? / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Penktąjį kėlinį“ Šiaulių savivaldybė jau prieš du mėnesius pareikalavo nukelti. Likus porai dienų iki termino skulptūrą saugantys nevyriausybininkai nori per šventinį laikotarpį aprengti skulptūrą Kalėdų senio drabužiais ir barzda.

Skulptūros autorius V.Puronas teigia, kad skulptūra dar turėtų pabūti per šventes, tačiau neslepia, jog ji čia turėtų stovėti amžinai.

„Kai aprengsime, ji atgis ir pradės funkcionuoti. Tai ne skulptūra, o funkcionuojantis dalykas.

Ten ir dujas galima atvesti – ant iškeltos rankos uždegti fakelą. Surinkome per tūkstantį parašų“, – teigė V.Puronas.

V.Puronas skulptūros nukėlimo išvakarėse ėmėsi aktyvių veiksmų savo kūriniui apginti. Jis primena, kas yra „Penktasis kėlinys“ – tai laikas, kuomet visi po varžybų nueina į barą draugiškai aptarti varžybų. 

Šiaulių arenos nuomininkas Gintaras Radavičius taip pat pareiškė, kad skulptūra prie tviskančio pastato visai gerai dera.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliuose „Penktąjį kėlinį“ gelbės Kalėdų senio barzda
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliuose „Penktąjį kėlinį“ gelbės Kalėdų senio barzda

Pro šalį važiuojantys turistai iš Ukrainos buvo užsiminę, kad „Penktasis kėlinys“ – keistai atrodantis meninis akcentas. Iš veido ir šukuosenos šiek tiek primena rusų poeto Vladimiro Majakovskio bruožus ir jo amžininkus.

Direktorius nelinkęs nuolaidžiauti

Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius Eduardas Bivainis priminė, kas yra skulptūrą ginantys nevyriausybininkai – neseniai nuo Šiaulių nevyriausybinių organizacijų konfederacijos atsiskyręs darinys, pakrikštytas labai panašiu pavadinimu – Šiaulių nevyriausybinės organizacijos, asociacija.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Eduardas Bivainis. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Eduardas Bivainis. Šiaulių miesto tarybos nariai

Direktorius tikina, kad „Penktasis kėlinys“ bus nukeltas su antstolio priežiūra ir kitomis paslaugomis, jei V.Puronas to nepadarys geruoju. Miestas gyventojų apklausos dėl šios skulptūros nėra daręs, parašų nerinko.

Tik šantažas – išsivešiu lapę ir suoliukus. Galų gale – nusižudysiu. Ką galiu atsakyti į tokius argumentus? Palaidosim gražiai.

„Nukelti skulptūrą reikia iš esmės dėl to, kad ji yra visiškai nelegali. Geležinė lapė prie Talkšos ežero – taip pat, tačiau mieste dėl pastarosios nekyla jokių neigiamų emocijų. Lapė tapo reiškiniu ir prigijo“, – pripažino E.Bivainis.

Direktorius teigia, kad skulptūrų autorius žinojo, kad „Penktąjį kėlinį“ reikia nukelti. Taip pat žino, kad reikia sutvarkyti Geležinės lapės dokumentus, tačiau nieko panašaus nedaroma.

„Iš jų pusės tik šantažas ir jokių veiksmų – išsivešiu lapę ir suoliukus. Galų gale – nusižudysiu. Ką galiu atsakyti į tokius argumentus? Palaidosim gražiai“, – kalbėjo E.Bivainis.

„Penktojo kėlinio“ kūrėjai grasina pasiimti lapę, jei skardinė žmogysta bus pašalinta. E.Bivainis bando įsivaizduoti, kaip tai atrodys: „Jie gali neteisėtai naktį tiesiog pavogti savo kūrinį. Jokia technika be suderinimų negali važinėti Talkšos pakrante.“

Direktorius pastebi, kad Šiaulių arenos direktoriaus Gintaro Radavičiaus nuomonė šiuo klausimu yra lygiai tokia pat kaip ir kiekvieno šio pastato nuomininko: „Jis yra koncesininkas, o ne savininkas. Šiandien vadovauja, o ryt ar po kelių metu – jau ne.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliuose „Penktąjį kėlinį“ gelbės Kalėdų senio barzda
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliuose „Penktąjį kėlinį“ gelbės Kalėdų senio barzda

Direktorius teigia, kad V.Puronas dėl savo ne visada pamatuotų veiksmų nedaro jokių išvadų: „Jis jau sako, kad turi padaręs skardinius žalčius, kuriuos statys prie Talkšos ežero. Kas prašė? Kalba apie 220 cm aukščio amerikietiško cento monetą. Kodėl tokio aukščio? Nes rekordas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas