Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 21

Šilutės ir Klaipėdos rajono globos namuose susirgus senoliams personalas jaučia nerimą: „Mums švenčių nebus tikrai“

„Mums švenčių nebus tikrai. Čia židinys... Viskas įtempta, sunku, bet jau bus kaip bus, mes ne pirmi, ne paskutiniai, reikia išgyventi“, – sako Doviluose veikiančių senelių globos namų „Gyvenimo viltis“ personalo vadovė Tatjana Kilar. Šioje įstaigoje, kur gyvena itin sunkios būklės senoliai, perkopę 80 metų, įsižiebė koronaviruso židinys. Liga atkeliavo ir į Šilutės rajone, Macikuose veikiančius globos namus,
Carito Laikinųjų namų gimtadienio ir Pasaulinei benamystės dienos minėjimas
Senelių globos namai (asociatyvinė nuotr.) / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuo metu Doviluose veikiančiuose globos namuose serga 14 asmenų – du darbuotojai ir 12 senolių. Izoliuotis teko iš viso aštuoniems darbuotojams.

„Kol kas viskas neblogai, į ligoninę vežti neteko, senelių būklė stabili. Jei bus blogiau – vešime į ligoninę. Buvo eilinis testavimas praėjusią savaitę ir paaiškėjo virusas, pradėjom sekti kontaktus. Žmonės juk eina į parduotuvę, poliklinikas, neuždarysi gi darbuotojų... Matyt, kažkas ir įnešė. Juk visi turi giminaičių, antrąją pusę, kurios irgi dirba. Kartoji instrukcijas, bet yra žmogiškas faktorius“, – sako moteris.

Gauti dar ne visų senolių testų rezultatai, tad sergančiųjų skaičius gali ir išaugti.

Pasak T.Kilar, įstaigoje globojami labai seno amžiaus, 80 ir vyresni senjorai, ligoti žmonės, dauguma turintys negalią.

„Mūsų profilis panašus į hospiso, bet mes esame globos namai. Priimame tokius senolius, kurių niekas nenori priimti. Atliekame labai sunkų darbą. Seneliai turi demenciją, psichinių ligų. Sergantieji lokalizuoti, bet tokiems ligoniams labai sunku ir kaukę uždėti, jie klykia, rėkia. Laimė, kad pastaruoju metu nebuvome visiškai užpildyti, turėjome kelis laisvus kambarius, tad atskyrėme sergančiuosius. Turime savo įstaigos gydytoją, kuris viską sprendžia“, – pasakojo T.Kilar.

Anot moters, įstaigoje nuolat sukasi apie 10 žmonių pamaina, prižiūrinti 35 senolius, tad po vienu stogu vienu metu esama apie 50 asmenų. Virusas tokioje terpėje itin greit plinta.

Sergantieji lokalizuoti, bet tokiems ligoniams labai sunku ir kaukę uždėti, jie klykia, rėkia.

Svarstoma, jog globos namams prireiks papildomų rankų, teks ieškoti darbuotojų, kurie pakeistų sergančiuosius ir esančius izoliacijoje. Dėl to tariamasi su Klaipėdos rajono savivaldybe.

Du židiniai

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovo Raimundo Grigaliūno, židiniai yra įsižiebę dviejuose globos namuose – minėtame Doviluose ir Šilutės rajone, Macikuose.

„Doviluose buvo patikrinimas mūsų, radome nemažai taisytinų dalykų. Informuota Klaipėdos rajono savivaldybės administracija, įstaigos administracija. Pasigendam bendradarbiavimo su įstaiga. Administracija keistai žiūri į reikalavimus. Nėra sudarytos sąlygos darbuotojams apsirengti, nusirengti apsaugos priemonių, chalatų, pirštinių, nėra vaizdinės informacijos, kaip teisingai tai daryti. Nesureguliuoti darbuotojų srautai. Žmonės, pritrūkus priemonių, vaikšto į kitus aukštus. Didelė problema, kad nėra galimybės tinkamai izoliuoti tuose pačiuose namuose susirgusių asmenų. Raštą parašėme, kad būtų sprendimas dėl hospitalizavimo. Nėra atskiro bloko sergantiems asmenims. Pakankamai sudėtinga... Papildomai konsultuoja mūsų specialistai, neriasi iš kailio, kad kažką padarytų, bet atgalinio ryšio pasigendam. Viskas išplito nuo darbuotojų“, – kalbėjo R.Grigaliūnas.

Dar vienas židinys, pasak vadovo, užfiksuotas Šilutės rajone, Macikų socialinės globos namuose. Čia užfiksuoti penki sergantieji, trys iš jų iš administracijos.

„Buvo mūsų patikrinimas, įstaiga pakankamai gerai tvarkosi, rekomendacijas vykdo. Jie atsakingai žiūri, patys stengiasi, yra galimybės atskirame bloke izoliuoti ligonius ir apsaugos priemonių turi. Viskas labai atsakingai“, – kalbėjo R.Grigaliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas