Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 18 /06 19 17:02

Baisybės Lietuvą aplenkė: audrų gavo lenkai, baltarusiai ir rusai

Trečiadienį daugelyje Lietuvos rajonų prognozuota labai smarki audra: daug kur prognozuota perkūnija, vietomis – smarkus lietus, kruša, taip pat škvalas. Europos sinoptikai rytų Lietuvoje paskelbė aukščiausią audrų pavojaus lygį. Tačiau atėjus prognozuotam audrų laikui sinoptikai skelbia geresnę žinią: stichija slenka šalia Lietuvos, tačiau pietryčių Lietuvoje vis dar išlieka didžiausia rizika ir nerimauti teks iki vėlaus vakaro.
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Lenkiją nusiaubė ir kruša

22:23

„Facebook“ svetainė „Orai ir klimatas Lietuvoje“ skelbia, kad Lenkijai šiandien nepasisekė. Iš dangaus pažiro štai tokios spygliuotos dovanėlės.

„Norisi tik pasakyti mūsų tautiečiams: džiaukitės, kad nieko nebuvo, nes dabar būtumėm turėję liūdnų istorijų kaip kad buvo pas mus 2023 m. rugpjūčio 7 d. Žagarėje (ir ne tik)“, – rašo svetainė.

Lenkija gerokai nukentėjo

22:11

Apie 17.50 val. didelė audra praūžė Lenkijoje virš Pstrążna kaimo Silezijos vaivadijoje, Rybniko apskrityje. Buvo padaryta didelė žala: nuplėšti stogai, apgadinti fasadai, nuversti medžiai, taip pat išvartyti aukštos elektros įtampos stulpai.

 

Lietuvos link artėja naujas lietaus masyvas, tačiau tai nebus ta audra, kuriai buvome nusiteikę

20:53

Meteo.lt savo „Facebook“ paskyroje praneša, kad Lietuvos link artėja naujas lietaus masyvas.

„Šios dienos situaciją mūsų šalies (ir ne tik) atmosferos specialistai turės detaliau patyrinėti, kad tokių situacijų kuo mažiau pasikartotų. Prognozuotos stiprios audros Lietuvą aplenkė (ir tai tikrai nėra bloga žinia mums), tačiau šiuo metu jos vis dar slenka pro kaimyninių šalių teritoriją (į pietryčius nuo mūsų šalies). Na o dabar (20:30 val.) Lietuvos link iš pietvakarių artėja naujas lietaus masyvas, tačiau tai nebus ta audra, kuriai visi buvome nusiteikę...

Orų prognozė:

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį daug kur Pietryčių Lietuvoje trumpai palis. Vietomis galima perkūnija. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 8–13 m/s, kai kur gūsiai 15–17 m/s. Žemiausia temperatūra 10–15 laipsnių.

Ketvirtadienio dieną bus nepastoviai debesuota. Kai kur trumpas lietus. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, pajūryje pereinantis į pietvakarių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 19–24 laipsniai“, – nurodo Meteo.lt.

„Baisybės Lietuvą aplenkė“

20:34

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ savo „Facebook“ paskyroje trečiadienio vakarą praneša, kad žadėta audra Lietuvą aplenkė.

„20 valanda. Galima konstatuoti, kad baisybės Lietuvą aplenkė. Šiuo metu iš pietvakarių dar atkeliauja lietūs, bet tai iš esmės ne tai ko visi tikėjosi. Audrų gavo ir vis dar gauna lenkai, baltarusiai ir rusai t. y. viskas kas žadėta mums nuslinko labiau į pietryčius.

Tai buvo vos 3 kartas per daugiau nei 20 metų, kai ESTOFEX duoda net trečią audrų lygį ir net antras kartas, kai tokio aukšto lygio suteikimas Lietuvai rimtų audrų neatneša. Išties labai keista situacija. Nutiko taip kaip mažiausiai buvo tikimąsi. Bet viskas gerai, nes niekas nenori išbelstų langų ar krušos apdaužyto automobilio/namo stogo.

Visi buvo perspėti, nes tokia yra meteorologų pareiga – jei yra ženklai dėl realios grėsmės, tada apie ją reikia informuoti net jeigu beveik nieko galop nenutinka. Didžiausia žala dėl šios nepasitvirtinusios prognozės buvo padaryta žmonių protams, nes kai vėl susidarys labai pavojingos atmosferos sąlygos ir bus vėl bandoma visus perspėti, dažnas paprasčiausiai nepatikės. Ir jei galop ta audra bus baisi, teks dar kartą nusivilti, tik jau patiriant nuostolių (nes nekreipei dėmesio ir nepasiruošei)“, – rašo „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Galima ramiau atsikvėpti: sinoptikė atskleidė, kad laukia ne baisi audra

17:31

Lietuva trečiadienį taip ir nesulaukė galingo audros smūgio, koks buvo prognozuotas. Tiesa, lietaus, perkūnijos ir smulkios krušos tikimybė vakare išlieka, tačiau kartonus ir visokias kitas medžiagas, kuriomis gyventojai buvo apdengę savo automobilius, greičiausiai jau galima nuimti, teigia sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prognozių žemėlapiai rodo, kad intensyviausia audra šį vakarą smogs šiaurės vakariniam Baltarusijos pakraščiui, pasienyje su Lietuva.

15min trečiadienio vakarą patvirtino sinoptikė S.Dalinkevičiūtė, kuri paaiškino, kodėl taip nutiko.

Plačiau skaitykite čia:

Audros gavo Lenkija

17:14

Lenkijoje irgi pastarosiomis dienomis ne kartą įspėta apie audros pavojus. Trečiadienį popiet galingos liūtys skalbė Mazovijos vaivadiją – apsemtos gatvės Varšuvoje, nusiaubtas Otvocko miestas, esantis maždaug 25 km nuo Varšuvos į pietryčius.

Čia stiprus vėjas vartė medžius.

Gatvės virto upėmis ir Siedlicėje, Opolės vaivadijoje.

Pranešama, kad perkūnija trankosi Mazovijos, Silezijos, Opolės, Palenkės vaivadijų teritorijose. Ten taip pat lyja, sustiprėjęs vėjas, galima kruša.

Audros formuojasi ir slenka greta Lietuvos

16:54 Atnaujinta 17:02

Meteorologo Gyčio Valaikos administruojama svetainė „Facebook“ „Orai ir klimatas Lietuvoje“ atsako skeptikams, kurie klausinėja, tai kur tos prognozuotos smarkios audros.

„Kur audros? Kąąąą?? Atsakymas – audros pavėluotai pradėjo kepti, bet galop pradėjo. Šiuo metu jos vystosi ir slenka šalia Lietuvos. Kaip ir prognozuota, didžiausia rizika išlieka pietryčiams, bet... visada yra tikimybė, kad tai, ką pagal orų modelius turėjom gauti mes, gaus lenkai, baltarusiai ir rusai.

 

Ir vis tik, dar ne vakaras. Nieko nebuvo sakyti bus galima tik vėlai vakare. Na, o jei nebus, tuomet tai bus jau antras kartas, kai garsiojo ESTOFEX LEVEL3 suteikimas Lietuvai audrų neatneša. Gal ir gerai, (beveik) niekas nuostolių nenori, o perspėti (jei tik yra tam tikimybė) – pareiga, net jei tos prognozės ir paveda“, – rašo „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

 

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba rašo, kad 16:00 val. duomenimis pavieniai kamuolinių debesų masyvai susiformavę pietų ir šiaurės Lietuvoje, kurie juda šiaurės rytų kryptimi. 

Per kelias artimiausias valandas numatomas pavienių audros debesų formavimasis virš pietinių ir rytinių šalies regionų. Vietomis praslinks trumpi lietūs su perkūnija. Kai kur gali palyti smarkiai. Išliks smulkios krušos tikimybė. Numatomas lokalus škvalinio vėjo sustiprėjimas iki 15–18 m/s. 

 

„Kol kas labai atsargiai galima pasidžiaugti, jog baisiosios audros keliauja ne pro Lietuvą, o pro Lenkiją, Baltarusiją ir Rusiją. Nežiūrint to, tokie pavojingi dariniai susiformuoja ir išauga labai greitai, tad neatsipalaiduokite, kol ši diena nepasibaigė“, – rašo tarnyba.

Kodėl meteorologai išjungė skaitmeninio orų modelio duomenų teikimą?

16:34

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos meteorologas Gytis Valaika, reaguodamas į viešojoje erdvėje plintančias neteisingas interpretacijas dėl skaitmeninio orų modelio žemėlapių meteo.lt svetainėje, paaiškina, kodėl šandien dieną buvo nepasiekiami skaitmeninių orų prognozių žemėlapiai.

Asmeninio archyvo nuotr./Meteorologas Gytis Valaika
Asmeninio archyvo nuotr./Meteorologas Gytis Valaika

„Norime pranešti, kad mūsų skaitmeninio orų modelio duomenų teikimas buvo laikinai išjungtas, siekiant išvengti klaidinančios informacijos sklaidos. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikai, remdamiesi savo patirtimi ir kompetencija, pateikė patikimesnes prognozes.

 

Birželio 19 dieną Pietų, Rytų ir Vidurio Lietuvoje prognozuojamos pavienės audros, įskaitant perkūniją, smarkias liūtis, krušą ir škvalą. Mūsų sinoptikų komanda atidžiai stebi situaciją ir nuolat atnaujina prognozes, kad visuomenė būtų tinkamai informuota ir pasiruošusi“, – rašo G.Valaika.

 

Audra gali įsismarkauti per valandą-dvi

15:13

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyresnioji sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė LRT televizijai sakė, kad popiet audros laukiama. Šiuo metu ties šiaurės ir vidurio Lietuva pradėjo formuotis kamuoliniai lietaus debesys, kurie keliauja rytų link.

„Jie palaipsniui turėtų intensyvėti. Per artimiausią valandą ar dvi tokie patys masyvai turėtų formuotis pietvakarių Lietuvoje ir keliauti tolyn į Rytus, pasiekti ir Vilnių.

Marijampolės, Kauno, Panevėžio, Šiaulių apskrities rytinė dalis bus būtent tų audrų pradžia, kuomet ten pradės formuotis debesys, o pikas turėtų būti 16-18 val., kada turėsime didžiausius reiškinius. Jie jau turėtų persiristi į Utenos, Vilniaus ir Alytaus apskritis“, – sakė ji.

Anot sinoptikės, daug kur tikėtinos trumpos vasariškos liūtys su perkūnija, kai kur sustiprės ir vėjas. Didžiausia škvalo tikimybė yra Utenos, Vilniaus apskrityse, vėjo greitis gali siekti 26-27 m/sek.

Vietomis galima ir kruša, daugiausia ganėtinai smulki, iki 2 cm, tačiau rytiniame šalies pakraštyje ledėkai gali būti ir didesni.

Kaip lietuviai bando apsaugoti savo automobilius nuo krušos?

14:45

Radijo stotis „Power Hit Radio“ savo paskyroje „Facebook“ dalijasi savo klausytojų atsiųstais vaizdais, kaip lietuviai bando apsaugo savo automobilius nuo krušos. Vieni automobilius dangsto pledais, antklodėmis, kiti kartono, porolono gabalais ar net plėvele. 

 

Audra sugrįžta: dygsta debesų bokštai

14:23 Atnaujinta 14:33

Po pirmos lietaus bangos, kai daug kur vėl išsigiedrijo nemažai žmonių socialiniuose tinkluose ėmė šaipytis iš sinoptikų, kad ir vėl šovė pro šalį. Tačiau meteorologai kartoja, kad audra niekur nedingo ir prognozuojama popietės bei vakaro valandomis. Stichija turėtų pradėti rimti apie 21-22 valandomis, tik tuomet bus galima pasakyti, ar audra buvo tokia, kokia prognozuota, ar mažesnė.

 

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašo, kad jau pradeda dygti „bokštai“, kurie ateina nuo Žemaitijos. „Tradiciškai tokiu laiku, kas meteorologija domisi ne tik nuo vakar, tikrai maždaug žino, kaip būna su vasariškų audrų aktyvumu“, įspėja svetainė. 

Audros debesys jau pasiekė Kauną, kur ėmė stiprėti ir vėjas.

15min skaitytojo nuotr./Audros debesys Kaune
15min skaitytojo nuotr./Audros debesys Kaune

Pagal 14 val. duomenis pavieniai kamuolinių debesų masyvai susiformavę ties Vidurio ir Šiaurės Lietuva. Per artimiausias kelias valandas nauji debesų masyvai formuosis ties pietvakariais ir keliaus tolyn į rytus.

Per artimiausias kelias valandas audros debesys intensyvės. Daug kur juos lydės vasariškos trumpos liūtys su perkūnija, kai kur kris kruša. Vietomis, didžiausia tikimybė rytuose, lis smarkiai. Vietomis kils škvalas 16-21, kai kur iki 22–26 m/s.

 

Lietaus debesys traukiasi, bet po kelių valandų sugrįš su nauja jėga

12:48

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad pagal 12:00 val. duomenis lietaus debesys traukiasi iš Lietuvos. Artimiausias kelias valandas numatomi ramesni orai. 

Naujų, aktyvių audros debesų formavimasis numatomas nuo vidurdienio (13-14 val.) Marijampolės, Kauno, Panevėžio apskrityse. Toliau debesys judės į šalies rytus. Aktyvėjant debesims daug kur numatomi protarpiais lietūs su perkūnija, vietomis lis smarkiai, kris kruša. Vietomis kils škvalas 16–21, kai kur iki 22–26 m/s.

 

 

Audros akimirkos Molėtuose

12:28

Čia dar ne audra, o tik įžanga

10:56

Mokslo svetainė „Orai ir klimatas Lietuvoje“, praslinkus pirmoms liūtims, rašo:

„Čia dar ne ta žadėta audra buvo, o tik įžanga, nors ir debesys atrodė baisokai. Audra bus popiet / vakare. Turėkit kantrybės, jeigu labai jau norit tų nuostolių (geriau nenorėkit)“.

 

ESO pasirengė šalinti audros padarinius

10:32

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) telkia papildomas pajėgas pietų ir vidurio Lietuvoje, kad praūžus vėjui ir škvalui, padariniai būtų pašalinti kuo greičiau, o elektros energijos tiekimo sutrikimai, jeigu tokie būtų, truktų kuo trumpiau.

„Orų prognozės rodo, jog šiandien pietų, vakarų ir vidurio Lietuvoje numatoma labai smarki audra, vietomis kruša, smarkus lietus, škvalas iki 26 m/s. Atidžiai stebime situaciją ir ruošiamės reaguoti šalinant audros sukeltus padarinius, kad kuo greičiau atstatytume elektros energijos tiekimą, jeigu sutriktų dėl lūžtančių medžių ir krentančių jų šakų“, – sako ESO atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė. 

Audros padarinius šalinti bus pasiruošusios 70 ESO ir rangovų brigados Marijampolės, Kauno, Alytaus, Vilniaus, Utenos bei Panevėžio apskrityse, o esant poreikiui į pagalbą būtų pasitelkiama daugiau operatyvinių komandų. Šiuose miestuose ir rajonuose sutelkti patyrę inžinieriai ir kiti skirtingų sričių specialistai budės bei operatyviai vyks į vietą įvertinti žalos ir atstatyti elektros energijos tiekimo. Taip pat, jeigu reikės, pajungs generatorius. 

ESO atkreipia dėmesį, kad pirmiausia generatoriai jungiami prie transformatorinių, kad elektros energija būtų tiekiama strategiškai svarbioms įstaigoms, pavyzdžiui, ligoninėms, gaisrinėms, policijos nuovadoms. Generatoriai taip pat pajungiami ir ten, kur audros sukelti gedimai būna labai sudėtingi ir jų likvidavimas užtrunka ilgiau – daugiau kaip parą. 

 

Nors ESO aktyviai ruošiasi visoms gamtos stichijoms ir telkia profesionalų komandas, ne ką mažiau svarbus yra ir pačių gyventojų pasiruošimas artėjančiai audrai. Smarkių liūčių ar potvynių metu gyventojams patariama kuo skubiau išjungti įvadinį automatinį jungiklį, išjungti elektros prietaisus. Stiprėjant vėjui, svarbu užverti langines, duris, židinio ar krosnies sklendę. 

„Jei po audros pastebėjote nutrūkusius elektros laidus, jų nelieskite ir nesiartinkite. Apie nutrūkusius laidus kuo greičiau praneškite ESO specialistams numeriu 1852. Taip pat informatyviame žemėlapyje gyventojai gali užregistruoti gedimą bei patikrinti ar jis jau registruotas ir šalinamas. Jei žemėlapyje jau matote užregistruotą gedimą, nieko papildomai daryti nereikia, ESO specialistai jau vyksta į vietą šalinti audros padarinius“, – pabrėžia R.Juodkienė.

Šiuo metu aktyviausi debesys ties Vilniumi ir Panevėžiu

10:26 Atnaujinta 10:46

VIDEO: Sūkurinis dangus Vilniuje

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad pagal 10:00 val. duomenis, aktyviausi debesys šiuo metu telkiasi Vilniaus ir Panevėžio apskritimis ir juda šiaurės rytų kryptimi. Vietomis intensyviai lyja, griaudi perkūnija. 

Per artimiausias porą valandų ši kritulių zona pasitrauks. Naujų, aktyvių audros debesų formavimasis numatomas nuo vidurdienio (12–13 val.) Marijampolės, Kauno, Panevėžio apskrityse. Toliau debesys judės į šalies rytus. Aktyvėjant debesims daug kur numatomi protarpiais lietūs su perkūnija, vietomis lis smarkiai, kris kruša. Vietomis kils škvalas 16-21, kai kur iki 22–26 m/s.

„Stipriausios audros turėtų būti pietų, rytų ir vidurio Lietuvoje. Čia vietomis kris kruša, gali būti stambi: iki 4–5 cm skersmens“, – pabrėžia sinoptikas Tadas Kantautas.

Smarkus vėjas gali laužti medžius, įspėjo jis.

 

„Grinda“ skelbia, ko ėmėsi

10:16

Sostinės savivaldybės įmonė „Grinda“ paskelbė, kaip pasirengė artėjančiai audrai.

„Vilniaus mieste dirbančius rangovus įspėjome, kad jų remontuojamose gatvėse lietaus surinkimo šulinėliai nebūtų uždengti, o biriosios medžiagos būtų tinkamai sandėliuojamos;

Suformavome ekipažus, budėsiančius miesto žemumose (Vakarinis aplinkkelis ties Šešuolių g. (Ukmergės kryptimi); Žalgirio-Gel. Vilko gatvių sankryža; A. P. Kavoliuko g. viadukas po Laisvės pr., A. Goštauto g.-Gynėjų g. sankryža po Pedagoginio tiltu; O. Milašiaus g. / Lizdeikos po Valakampių tiltu)

Suformuotos papildomos pajėgos išvartų (medžių ir šakų) šalinimui.

Papildomi ekipažai budės Grindos vykdomų darbų vietose (Pilaitės per., Juodasis kelias-Kalnėnai, Grigiškės).

Saugokite savo turtą – uždarykite langus, pritvirtinkite lauko baldus, nestatykite automobilių po pavojų keliančiais medžiais“, – rašoma bendrovės paskyroje „Facebook“.

Įspėja ir „Grinda“: PRASIDEDA

10:14

Vilniaus gatves prižiūrinti bendrovė „Grinda“ irgi įspėja, kad trečiadienis gali būti pavojingas: „PRASIDEDA

Sinoptikai Rytų Lietuvoje paskelbė aukščiausią audrų pavojaus lygį. Pagrindinis pavojus – gausūs krituliai, stambi kruša, smarkūs vėjai.“

Bendrovė teigia, kad ruošėsi iš anksto, tad ta proga padarė keletą dalykų.

„Ruošdamiesi audrai:

  • Vilniaus mieste dirbančius rangovus įspėjome, kad jų remontuojamose gatvėse lietaus surinkimo šulinėliai nebūtų uždengti, o biriosios medžiagos būtų tinkamai sandėliuojamos;
  • Suformavome ekipažus, budėsiančius miesto žemumose (Vakarinis aplinkkelis ties Šešuolių g. (Ukmergės kryptimi); Žalgirio-Geležinio Vilko gatvių sankryža; A.P.Kavoliuko g. viadukas po Laisvės pr., A.Goštauto g.-Gynėjų g. sankryža po Pedagoginio tiltu; O.Milašiaus g. / Lizdeikos po Valakampių tiltu);
  • Suformuotos papildomos pajėgos išvartų (medžių ir šakų) šalinimui;
  • Papildomi ekipažai budės Grindos vykdomų darbų vietose (Pilaitės pr., Juodasis kelias-Kalnėnai, Grigiškės).

Saugokite savo turtą – uždarykite langus, pritvirtinkite lauko baldus, nestatykite automobilių po pavojų keliančiais medžiais.

Apie trukdymus eismui praneškite tel. 1355.“

Lietus su griaustiniu prasidėjo ir Vilniuje, daug kur lyja ramiai

09:40 Atnaujinta 09:47

Feisbuko grupėje „Orų entuziastai“ žmonės dalijasi, kad nemažoje Lietuvos dalyje lyja, bet bent kol kas ramiai.

Trečiadienio rytą, apie 9 val., ramiai lijo Druskininkuose, Telšiuose, Skuode, Kuršėnuose, Telšiuose, Šilalėje, Kelmėje, Tauragėje.

„Lyja, toks gražus grybų lietus Jurbarke“, – rašė internautė Dalia.

Stiprus lietus iš vakarų pusės pasiekė ir Vilniaus rajono pakraščius.

Vilniaus link slenka įspūdingi debesys, jie jau matomi visam mieste. Vilniaus centre taip pat griaudi ir jau pradėjo lyti.

15min skaitytojo nuotr./Audros debesys Vilniuje
15min skaitytojo nuotr./Audros debesys Vilniuje
15min skaitytojos Linos nuotr./Debesys slenka Vilniaus link, Pašilaičiai
15min skaitytojos Linos nuotr./Debesys slenka Vilniaus link, Pašilaičiai
15min skaitytojos Linos nuotr./Lietus Vilniuje
15min skaitytojos Linos nuotr./Lietus Vilniuje

 

Įspūdingi audros debesys

09:18 Atnaujinta 09:56

Žmonės „Facebook“ grupėse dalijasi įspūdingais audros debesimis, slenkančiais pro Lazdijus, Merkinę, Alytų, Vilkaviškį.

Varėnoje rytas prasidėjo įspūdingais vaizdais danguje - plaukė debesys, kuriuos pamatysi ne kasdien.

VIDEO: Birželio 19-osios rytas Varėnoje – su įspūdingais debesimis

Audros debesys jau artėja ir prie Vilniaus.

VIDEO: Audros debesys prie Vilniaus
15min skaitytojo Mariaus nuotr./Audros debesys prie Vilniaus
15min skaitytojo Mariaus nuotr./Audros debesys prie Vilniaus
15min skaitytojo Mariaus nuotr./Audros debesys prie Vilniaus
15min skaitytojo Mariaus nuotr./Audros debesys prie Vilniaus

 

Prasidėjo liūtis

09:02

Žmonės dalijasi, kad po 8 valandos ryto prasidėjo stipri liūtis Druskininkuose, Alytuje, Kaune. Alytuje griaudžia ir žaibuoja, bet didelių vėjo gūsių dar nėra. 

Audra jau slenka vakarine šalies dalimi

08:57

Šiuo metu 08:30 val.: pirmoji audros juosta (su intensyviu lietumi ir perkūnija) slenka pro vakarinę/pietvakarinę šalies dalį ir juda į rytus. Kritulių masyvų judėjimą (beveik realiu laiku) galite sekti meteorologinių radarų žemėlapiuose, rašoma „Meteo.lt“ feisbuko puslapyje. 

 

Kaip galima apsaugoti automobilius?

08:20

Prognozuojama, kad audros metu gali kristi kruša, o ledo rutuliukų skersmuo gali siekti 5–6 cm. Jau 1–2 cm kruša pakankamai žalos pridaro (pvz., pasėliams), o galinti susiformuoti net iki 5–6 cm kruša gali išdaužti langus, apgadinti stogus, automobilius, Saulės elektrines ir kt.

15min skaitytojai jau dalijasi idėjomis, kaip būtų galima apsaugoti automobilius, jei neįmanoma jų pastatyti po stogu.

 

Apgaulinga ramybė

07:30 Atnaujinta 08:09

7 valandos duomenimis, audra jau priartėjo prie Lietuvos. Žmonės „Facebook“ grupėje „Orų entuziastai“ dalijasi, kad Pietų ir Rytų Lietuvoje bei pajūryje kol kas ramu.

 

Tiesa, dangus jau apsiniaukęs, kai kur lengvai lynoja, bet vėjo gūsių dar nėra.

Audros debesys jau priartėjo prie Marijampolės, Vilkaviškio, Druskininkų.

Miestuose gali patvinti gatvės

07:08

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad trečiadienį mūsų šalies orus lems kontrastingas žemo slėgio sūkurys. Diena bus debesuota su pragiedruliais, daugelyje rajonų protarpiais lis, griaudės perkūnija, vietomis lis smarkiai.

Pietų, Rytų ir Vidurio Lietuvoje vietomis formuosis galingos audros, kurios neš smarkias liūtis, intensyviai žaibuos, pabirs 1-5 cm skersmens kruša, kils 16-21 m/s, kai kur net 22-27 m/s škvalas, todėl gali virsti medžiai, gali būti pažeisti silpnos konstrukcijos pastatai, dėl smarkių liūčių miestuose kai kur gali patvinti gatvės, o stambi kruša gali apgadinti turtą.

Per visą dieną šiltesnį ir ramesnį pietryčių, pietų vėją pamažu pakeis vėsesnis ir stipresnis vakarų, šiaurės vakarų vėjas. Temperatūra tarp šiaurės vakarinių ir pietrytinių rajonų labai skirsis: didesnėje šalies dalyje sušils iki 21-26 laipsnių, bet šiaurės vakariniuose rajonuose jau bus tik 17-20 laipsnių, o pietrytiniuose rajonuose oras dar spės įkaisti iki 27-30 laipsnių.

Ketvirtadienio naktį ciklonas trauksis. Debesuotumas bus nepastovus, trumpai palis dar didesnėje šalies dalyje, bet daugiausia pietiniuose ir rytiniuose rajonuose. Pūs stiprokas ir gaivus vakarų, šiaurės vakarų vėjas, kai kur gūsiai sieks 15-17 m/s. Temperatūra pažemės iki 10-15 laipsnių šilumos.

Rytų Lietuvoje paskelbtas aukščiausias audrų pavojaus lygis

06:58

Europos sinoptikai, kurie specializuojasi vasariškų audrų prognozavime, rytų Lietuvoje paskelbė aukščiausią audrų pavojaus lygį.

Tai vos 3 kartas per daugiau nei 20 metų, kai sudarinėjamos šios prognozės. Pagrindinis pavojus – smarkūs vėjai, stambi kruša ir galimi viesulai. Audrų pikas – apie 16-17 val. + – 3 val. Apie tai skelbia meteorologas Gytis Valaika feisbuko paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Tiesa, pasak G.Valaikos, yra tikimybė, kad visi baisumai gali pasislinkti link Baltarusijos arba išlikti tik pačiuose Lietuvos pietryčių ir rytų pakraščiuose, tačiau audrų rizika vis tiek išlieka labai aukšta.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Sinoptikų duomenimis, Pietų, Rytų ir Vidurio Lietuvoje vietomis formuosis galingos audros, kurios neš smarkias liūtis, intensyviai žaibuos.

VIDEO: Audros debesys prie Vilniaus

„Daug kur bus perkūnija, vietomis smarkus lietus, kruša“, – skelbiama pranešime.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sinoptikas įvardino, kur trečiadienį audra gali smogti stipriausiai ir ką daryti gyventojams

Oranžinės spalvos įspėjimas Lietuvoje retai būna
Oranžinės spalvos įspėjimas Lietuvoje retai būna

Jame teigiama, kad krušos metu ledo rutuliukų skersmuo gali siekti 5–6 cm. Krušos metu ledo rutuliukų skersmuo gali siekti 5-6 cm, taip pat audros metu numatomas ir škvalas. Jau 1–2 cm kruša pakankamai žalos pridaro (pvz., pasėliams), o rytoj galinti susiformuoti net iki 5–6 cm kruša gali išdaužti langus, apgadinti stogus, automobilius, Saulės elektrines ir kt.

Taip pat audros metu numatomas ir škvalas, todėl gali virsti medžiai, gali būti pažeisti silpnos konstrukcijos pastatai, dėl smarkių liūčių miestuose kai kur gali patvinti gatvės, o stambi kruša gali apgadinti turtą.

Ką rodo naujausios sinoptikų prognozės?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prognozių žemėlapio duomenimis, pirmiausia, apie aštuntą ryto, vėjo gūsiai sustiprės ties Kalvarija, Lazdijais, vėliau Prienais ir Birštonu, Alytumi ir Kaunu, tada Trakais, Elektrėnais, Vieviu, Vilniumi, Pabrade, Ukmerge, Švenčionimis, Utena, Visaginu, Ignalina ir Zarasais.

Vis dėlto, stipriausi vėjo gūsiai Lietuvą pasieks apie 15 val. ir pirmiausia smogs Druskininkams, Varėnai, Daugams, Eišiškėms, Šalčininkams.

Lietus pasirodys irgi ankstyvą rytą, tačiau pirmiausia – vakariniuose šalies rajonuose, aplink Klaipėdą, Kretingą, Palangą ir Šilutę, pasieks ir Telšių bei Šiaulių rajonus. Kita nedidelio lietaus banga slinksis per pietrytinį šalies pakraštį.

Daugiausia kritulių turėtų iškristi apie 13 val. ties Jonava, Kaunu, apie 14 val. – ties Ukmerge ir Utena, o nuo 16 val. galingas lietus nuplaus Alytaus, Vilniaus, Švenčionių apylinkes. Tačiau šios prognozės dar gali keistis.

Temperatūra tarp šiaurės vakarinių ir pietrytinių rajonų labai skirsis: didesnėje šalies dalyje sušils iki 21-26 laipsnių, bet šiaurės vakariniuose rajonuose jau bus tik 17-20 laipsnių, o pietrytiniuose rajonuose oras dar spės įkaisti iki 27-30 laipsnių.

Šešios audros bangos

Orų stebėjimo entuziastas Rokas Ruzgys, išnagrinėjęs sinoptikų skelbiamus žemėlapius, rašo, kad tokios grėsmingos prognozės remiasi 6 programomis. Pranašaujamas ir labai stiprus vėjas, ir grėsminga – net 5-10 cm kruša. Vėjas kai kur gali siekti net 25-30 km/val. Bus daug ir stiprių žaibų, labiausiai gali kliūti Vilniui ir aplink.

R.Ruzgys pateikia audros prognozes. Pirma banga pasieks Klaipėdą apie 6-7 val. ryto (stipriausia banga bus 8 val. ryto). Prognozuojama 3-4 mm lietaus, daug žaibų.

Antra banga pasieks Šiaulius apie 9-10 val. ryto. Stipriausia banga prognozuojama apie 11-12 val. Gali būti apie 5-9 mm lietaus, daug stiprių žaibų.

Trečia banga jau prognozuojama ramesnė. Audra Lietuvoje rims ir keliaus link Rygos.

Tačiau tai bus dar ne viskas. Ketvirta audros banga užguls Lietuvos vidurį, iškris apie 3-4 mm lietaus, o liūtis tęsis iki pat vakaro, tačiau žaibų jau bus nedaug.

Penkta banga užguls Vilnių. Viskas prasidės nuo 14 val. Pranašaujama apie 5 mm lietaus (stipriausiai smogs 17-18 val.), o liūtis tęsis iki pat 21 val.

Paskutinė banga ateis nuo 22 val., prognozuojama, kad nedidelis lietus tęsis iki pat ryto vidurio, rytų ir pietų Lietuvoje.

Ką prognozuoja užsienis?

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ dar siūlo pasižiūrėti, ką Lietuvai prognozuoja „užsienis“.

„O čia prognozės irgi labai panašios, kadangi naudojami iš esmės tie patys orų modeliai kaip ir LHMT naudoja. Didžiausia pavojingų audrų tikimybė žadama Pietryčių Lietuvai (žemėlapyje – mėlyna spalva, rodo didžiausią stambios krušos ir perkūnijų tikimybę). Intensyviausios audros turėtų susidaryti ir praslinkti tarp 12–18 val. Ne visur viskas vyks vienu metu, todėl pravartu bus sekti radarų žemėlapius.

Nors yra potencialo susiformuoti iki 5-6 cm skersmens krušos ledėkams (baltais taškiukais apvesta teritorija), tačiau tai nereiškia jog tokia kruša apskritai iškris. Bus nemažai vietų kur tos krušos visai nematys arba sulauks tik tos standartinės iki 1-2 cm. Jeigu kažkur pasirodys net 5-6 cm krušos ledėkai, tiems laaabai jau nepasiseks.

Taigi, jeigu žadamos baisios audros nesulauksit, džiaukitės užuot kvailai skundęsi „kur ta žadėta audra???“ Jeigu stogą ir langus išbaladotų, matyt, kai kurie laukiantys audrų savo kieme didesnį pasitenkinimą pajaustų. Jau teko matyti komentarų, kad „baugina visus eilinį kartą“. Dar bus pasipiktinusių, kad gaus pranešimą į telefoną. Šiaip kyla klausimas, o meteorologams tokiu atveju reikėtų tylėti ar ką daryti? Tylint ir neinformuojant kitą dieną toks pat žmogus skųstųsi kaip niekas jo neinformavo. Visiems gerai niekad nebūna. Nebus ir šiuo atveju“, – rašoma svetainėje.

Kaip nuo krušos saugosi turkai?

Svetainė „Orai ir klimatas Lietuvoje“ taip pat pokštauja pasakodama, kaip nuo krušos saugosi turkai.

„Kai kurie Lietuvos gyventojai šiandien sunerimo dėl perspėjimo apie krušą, todėl įsivarė automobilius į garažus. Juk visko gali nutikti, o atsarga gėdos nedaro. Na bet kalbant apie apsaugą nuo krušos lietuviams iki turkų lygio dar labai toli.

Štai taip Turkijos gyventojai saugo savo mylimus automobilius nuo didžiulių krušos ledėkų (o tokių susidarymo tikimybė ten paprastai yra didesnė nei pas mus). Kas kartono lakštu, kas čiužiniu, kas kilimu ar antklodėmis uždangsto. Kai kurie gyventojai net ne kilimus ir čiužinius tempia į lauką, o tiesiog susiranda platesnį viaduką ir po juo pasistato savo automobilį. Lietuvoje tokios praktikos dar neteko matyti, bet gal visai pravartu būtų ir pas mus“, – rašoma svetainėje.

Vienas pavojingiausių reiškinių

Anot sinoptikų, labai smarki audra yra vienas iš pavojingiausių reiškinių Lietuvoje, pasikartojantis kiekvieną šiltąjį metų sezoną – dažniausiai nuo gegužės iki rugsėjo.

Šis reiškinys susiformuoja esant itin dideliam atmosferos nepastovumui, per karščio bangas arba kai jas staigiai keičia gerokai vėsesnis oras.

Likusios savaitės orai

Ketvirtadienio naktį ciklonas trauksis. Debesuotumas bus nepastovus, trumpai palis dar didesnėje šalies dalyje, bet daugiausia pietiniuose ir rytiniuose rajonuose. Pūs stiprokas ir gaivus vakarų, šiaurės vakarų vėjas, kai kur gūsiai sieks 15-17 m/s. Temperatūra pažemės iki 10-15 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienio dieną bus daug debesų, bet ir saulė protarpiais pasirodys, trumpai ir negausiai palynos tik kai kuriose vietovėse. Pūs palyginti stiprus vakarų, šiaurės vakarų vėjas, kai kur gūsiai sieks 15-17 m/s. Dėl užplūdusios vėsesnio oro masės temperatūra nekils aukščiau 18-23 laipsnių.

Penktadienį stiprės aukštesnio slėgio laukas. Naktį debesys išsisklaidys, dangus išgiedrės, dieną taip pat lepins saulėti orai, tik rytiniuose rajonuose debesų gali būti daugiau. Lietaus nenumatoma. Vėjas aprims ir daugiausia pūs iš vakarų, pietvakarių. Naktį atvės iki 9-14, pajūryje 15-16 laipsnių šilumos, o dieną į šalį vėl ims skverbtis šiluma, popietę sušils iki 22-27 laipsnių, tik prie jūros bus truputį vėsiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius